Bu Blogda Ara

20 Mayıs 2015 Çarşamba

İnsan ne yerse o'dur: The Edible Infinite

Marco Di Giovanni, 14 mayıs - 16 haziran 2015 tarihleri arasında, "The Edible Infinite" isimli sergisiyle BLOK art space'de Türkiyeli sanatseverlerle buluşuyor.

"L'infinito commestibile - The Edible Infinite" Marco Di Giovanni'nin Türkiye'deki ilk kişisel sergisi.. Sergi, sanatçının üç farklı mekana dağıtmış olduğu projesinin bir parçası.

Sanatçının BLOK art space'deki sergisine paralel olarak Imola şehrinde bulunan Museo San Domenico ve BeCube'da, ayrıca Saronno'da bulunan Il Chiostro Arte Contemporanea'da da projesi sergileniyor..

BLOK art space'deki serginin bir bölümü Moleskine günlüklere adanmış; çalışmanın bu parçasının başlığı "Gran Sasso". Yerleştirme, sanatçının her yaşı için otuz sekiz günlüğün diziliminden oluşuyor ve bu günlükler sanatçının doğum yeri olan Teramo'dan Gran Sasso'nun karakalem çizimlerle tasvirlerini içeriyor. "Dünyayı ve onun saat dilimlerine bölünüşünü çizerek benim için özgün ve bu yüzden de ebedi olan mekana ulaşırım."

BLOK art space mekanının ana salonunda yer alan "The Edible Infinite" adlı dağınık yerleştirme; Marco Di Giovanni'nin son on bir ay içinde tükettiği her sıvı ve katı maddenin detaylı kaydının tutulduğu görsel bir günlük şeklinde tasarlanmış. Sanatçı 18 mayıs 2014'te (sanatçının doğum günü) sindirdiği her maddeyi çizmeye başlamış ve bu süreç 18 mayıs 2015'e kadar devam etmiş. Bu uzun süreli performans ile özellikle "trattoria"larda altlık olarak kullanılan sarı yemek kağıtlarına yapılmış mürekkep çizimler üretmiştir.

Tasarımlarının kronolojik bir düzenini tasvir eden video serisinin yanı sıra, "dijital ses ustası" Gianluca Favaron işbirliğiyle hazırlanmış olan ses yerleştirmesi sanatçının çiğneme, yutma ve sindirme kayıtlarının bilgisayarla üzerlerinde tekrar çalışılmış halini çalıyor.

Günümüzün modern yorgunluğu vücudun ihtiyacı olan beslenme ile yiyecekler hakkında oluşmuş saplantı birleşimi üstünden anlatılıyor. Bu saplantı yemek üstüne yazılmış dergilerde, şeflerin mutlak lidere dönüştüğü ve yüceleştikleri televizyon programlarında, ve hatta Instagram'ın yemek blog yazarlarında görülebiliyor. Yemek artık vücudun beslenmesinden öte bir saplantıdır, ve bu dinamik gerçekliğin araştırılması ihtiyacını doğuruyor.

Marco di Giovanni'ye göre insan ne yerse o'dur.

Marco Di Giovanni 

1976 yılında Teramo'da doğdu, halen Imola ve Valsalva'da yaşıyor ve çalışıyor. Bologna'da bulundan Güzel Sanatlar Akademisi ve DAMS'da eğitim gören sanatçının ilk çalışmaları performans odağına sahipken; daha sonraları bu odak, yerleştirmeleri ve heykelleri de kapsamıştır. Sanatçı işlerinde demir çubuklar ve su fıçıları gibi farklı maddeleri kullanması ile bilinir; bu materyallerin etraftan bulunup obje ve heykellere dönüştürülmesi bulunduları ortam ile de kaynaşmalarını sağlar. Yarattığı bu düzeneklerin içi ve dışı birbirini tamamlar niteliktedir. Bu çalışmalar sıklıkla mercek kümeleri yerleştirmelerini de içerir; böylece düzeneğin içinin görüşü çarpıtılır ve ayrı bir boyutun gözlemlenmesini sağlar. Di Giovanni'nin kişisel sergilerinden bazıları: Archivio Zero Media Zanchetta, Bologna; Interno Dum Dum, Bologna; 10.2!, Milan; Artericambi, Verona; Otto Gallery, Bologna; Carloni Spazio Arte, Frankfurt.

Marco Di Giovanni - "The Edible Infinite" /  14 mayıs - 16 haziran 2015; BLOK art space, Faik Paşa Caddesi No: 22/2, Çukurcuma - Beyoğlu - İstanbul; Tel.: 0212 292 83 82

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder