Bu Blogda Ara

28 Şubat 2015 Cumartesi

Akbank 11. Kısa Film Festivali

Türkiye’de kısa film alanında platform oluşturma hedefiyle yola çıkan ve alanında öncü etkinliklerden biri haline gelen Akbank Kısa Film Festivali, 16 - 26 mart 2015 tarihleri arasında 11. kez düzenleniyor. 10 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşileriyle sinemaseverlere keyifle izleyecekleri bir program sunan ve ilk kez hayata geçirilen uluslararası yarışma kategorisi “Dünyadan Kısalar” bölümü ile kapsamını daha da genişleyen Festival’e Papua Yeni Gine’den Meksika’ya, İskoçya’dan Suriye’ye dünyanın farklı bölgelerindeki 37 ülkeden toplam 712 kısa film başvurdu.

11. Akbank Kısa Film Festivali’nin “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Yarışma Dışı Seçki” ve “Özel Gösterim” bölümlerinde bu yıl 23 ülkeden toplam 86 kısa film ve 2 uzun metraj film seyirciyle buluşuyor.

11. Akbank Kısa Film Festivali programında bu yıl da söyleşi ve atölye çalışmaları ağırlıkta. Berlin Film Festivali Kısa Film Bölümü Küratörü Maike Mia Höhne, “Uluslararası Festivallerde Kısa Filmler” başlığı altında bir söyleşi ile Festival’de. Festival’in "Deneyimler" bölümü, uzun metraj filmleri ile Cannes ve Venedik gibi festivallerden ödüller kazanmış ünlü yönetmen Jessica Woodworth’ı ağırlıyor. Festivalde Woodworth, son filmi “Beşinci Mevsim”in gösteriminin ardından Akbank Sanat’ta sinemaseverlerle buluşuyor.

Yeşim Ustaoğlu’nun sinema serüvenine başladığı yıllarda ürettiği “Magnafantagna”, “Düet” ve “Otel” adlı kısa filmleri ilk kez gösteriliyor. Festival’in “Kısadan Uzuna” bölümünde ünlü yönetmenin Altın İstiridye ödüllü filmi Pandora’nın Kutusu Festival takipçilerinin dikkatine sunuluyor. Ustaoğlu düzenlenecek bir söyleşiyle kısa filmseverlere deneyimlerini aktarıyor.

“Belgesel Sinema” bölümünün konuğu ise usta yönetmen Engin Ayça. Yönetmenin belgesel filmleri “Ölüler Altın Takmaz” ve “Penceremde Sardunyalar” Festival programında yer alıyor.

11. Akbank Kısa Film Festivali, söyleşileri ile sinema dünyasının önemli isimlerini sinemaseverlerle bir araya getiriyor. “Oyuncu Gözüyle Kısa Film” başlıklı söyleşide kısa filmlerde sıkça rol alan oyuncu Tülin Özen, Sermet Yeşil ve Ahmet Rıfat Şungar deneyimlerini sinemaseverlere aktarıyor.

Festivalde ayrıca “Film Müziği ve Ses Tasarımı”, “Sinemada Alternatif Dağıtım Mecraları”, “Yapımcı Gözüyle Film Yapım Süreci” söyleşileri de gerçekleştiriliyor.

“Atölye Çalışmaları” bölümünde “Vahide Perçin ile Oyunculuk”, “Florent Herry ile Görüntü Yönetmenliği”, “Cenk Erol ile Renk Düzeltme”, “Emre Erdem ile Film Afişi Tasarlamak”, “Sinan Şensivas ile Film Çekiminde Dijital Görüntünün Depolanması” ise sinemaseverlere ilginç deneyimler yaşatıyor..

Festivalin “Özel Gösterim” bölümünde ise Polonya’dan "Canlandırma Kısalar" yer alıyor.

Festival’in ön eleme jürisinde, Oyuncu Esme Madra,  Yönetmen Erdem Tepegöz ve Yönetmen Selim Evci bulunuyor.

Festivalin ulusal yarışma ana jüri üyeleri, Yönetmen Handan İpekçi, Oyuncu-Yönetmen Nazan Kesal, Işık Ünv. Sinema TV Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Parkan, Oyuncu Taner Birsel ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı olarak belirlendi.

Uluslararası yarışma ana jüri üyeleri ise, Yönetmen-Senarist Jessica Woodworth, Berlin Film Festivali Kısa Film Küratörü Maike Mia Höhne, Oyuncu Meltem Cumbul, Görüntü Yönetmeni Florent Herry ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı dan oluşuyor.

Ulusal ve Uluslararası yarışma kapsamında jüri tarafından en iyi film seçilecek olan yapımlar festivalin ardından "Ödüllü Filmler Üniversitelerde" etkinliği kapsamında; Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki üniversitelerde gösterim turuna çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder