Bu Blogda Ara

28 Şubat 2015 Cumartesi

Rengârenk, ama hüzünlü: Fikret Muallâ anıldı...

Beşiktaş Belediyesi Ustalara Saygı etkinliklerinde 23 şubat 2015 günü Melih Cevdet Anday Sahnesi - Akatlar Kültür Merkezi'nde dünyaca tanınan bir usta ressam, Fikret Muallâ anıldı.

Beşiktaş Belediyesi tarafından 10 senedir düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinlikleri, 23 şubat 2015 pazartesi akşamı gerçekleştirilen Fikret Muallâ’ya Saygı gecesi; Ustanın Paris’te 1967’deki ölümünden sonra ardından düzenlenen en kapsamlı etkinlik özelliğini taşıdı. Fikret Muallâ’ya Saygı gecesi, onu yakından tanımış olan Hıfzı Topuz’un anıları ile zenginleşti.

Faruk Şüyün’ün hazırlayıp sunduğu gecenin konuklarından birisi, Fikret Muallâ’nın fotoğraflarını çeken usta fotoğrafçı Ara Güler'di.

Gazeteci ve araştırmacı-yazar Orhan Koloğlu’nun değerlendirmeleri ile katıldığı Ustalara Saygı’da eleştirmen Kaya Özsezgin, onun resimlerinden yola çıkarak sanatını yorumladı.

Yazar-oyuncu Murat Şen’in Fikret Muallâ’nın sıra dışı hayatının, dehasının ve çılgın yalnızlığının izlerini sürdüğü “El-Bohem” isimli oyundan okuma tiyatrosu ile katıldığı etkinlikte ustanın Paris’teki hayatı Hıfzı Topuz’un rehberliğindeki görüntülerde adım adım izlenebildi.

Resimlerinden örneklerin bir dia gösterisiyle yansıtıldığı toplantıda koleksiyonerleri, müzecileri ve hayranlarını biraraya getiren Fikret Muallâ, olağanüstü yeteneklerinin yanı sıra çılgınlıklarıyla da Türk sanat tarihinin en unutulmaz isimlerinden birisi. Nâzım Hikmet, Abidin Dino, Avni Arbaş, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Semiha Berksoy, Nejad Devrim’in aralarında olduğu bir kuşağın üyesi; resimleri ulusal ve uluslararası müzayedelerde ancak ölümünden sonra büyük değerlere ulaşmış bir bohem.

Ustalara Saygı etkinlikleri 9 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen “Çağdaş Kibeleler” ve 23 Mart’taki Çetin Emeç’e Saygı toplantılarıyla sürüyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder