Bu Blogda Ara

21 Kasım 2013 Perşembe

Yok Anasının Soyadı | Mrs. His Name



 
[KanalKultur] - "Yok Anasının Soyadı" kadınların evlendikten ve boşandıktan sonra değişen soyadları üzerine bir belgesel. Türkiye'deki kadınlar kimliklerini koruyabilmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruyor. Erkekler bu konuda ne düşünüyor? Kadınlar ne hissediyor? Satır aralarında neler yaşanıyor?

Yönetmeni ve yapımcısı Hande Çayır belgesel hakkında şunları kaydediyor:
"Kadınlar evlenince ya da boşanınca kendilerine sorulmaksızın değişen soyadları hakkında ne hissediyor? Neden çift soyadı kullanımı arttı? İki soyadı yan yana kullanıldığında erk ikiye mi katlanıyor? Yoksa bir tür direnç mi yaşanıyor? Gündelik hayat pratiklerine bu durum nasıl yansıyor? Çocuklar bu süreçten nasıl etkileniyor?
Var olan soyadı devam ettirmek, kadının aile kavramını reddetmesi olarak okunuyor. İki soyadı yan yana kullanmak, "evliyim, buradayım" anonsu gibi değerlendiriliyor.
Kocanın soyadını almak, "kimliğinden nasıl da vazgeçiverdi" gibi algılanıyor. Bazen o soyadını, bazen bu soyadını kullanmak, "şiş de yanmasın, kebap da" düşüncesini akıllara getiriyor. Sistemin işlemeyişi ya da kadınlar üzerinden kurulumu, aile olurken de kadının üstüne yük bindiriyor. Boşanma halinde kadınlardan soyadları kocaları ve devlet tarafından geri alınabiliyor. Çocuk hasar görmesin diye anneler boşanmıyor ya da okulu her aradıklarında özel hikâyelerini kamusal alanda paylaşmak durumunda bırakılıyor: "İyi günler, ben Hatice Dinçer, Okan Yılmaz'ın annesiyim…" der gibi."
Hande Çayır

1982 yılında Eskişehir'de doğdu. Lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı programında tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon yüksek lisans Bölümü'nden mezun oldu. Yazıları PukkaLiving, Whichcontent, KAOS GL, Kural Dışı, Psikeart, Memlekent ve Radikal İki’de yayımlandı. [KanalKultur]

Yok Anasının Soyadı | Mrs. His Name - Yönetmen: Hande Çayır; Senaryo: Hande Çayır; Yapımcı: Hande Çayır; Görüntü Yönetmeni: Hande Çayır; Kurgu: Hande Çayır; Ses: Hande Çayır; Müzik İpek Görgün; HD, Renkli, 2012, 17'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder