Bu Blogda Ara

22 Kasım 2013 Cuma

Meraklısı için: Farklı Kültürlerde Güzeli Arayış

"Farklı Kültürlerde Güzeli Arayış", 16 mayıs – 17 ağustos 2008 tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde (İstanbul) açılan ve Anadolu topraklarındaki güzeli arayışın 10 bin yıllık öyküsünü anlatan bir serginin adı.

Sergide Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Antalya Müzesi, Afyonkarahisar Müzesi ve Malatya Müzesi gibi yedi farklı müzeden derlenen mücevherler, kaftanlar, elyazmaları, mühürler, Kâbe örtüleri, tılsımlı gömlekler, buhurdanlar, halılar, cam ve ahşap işleri, deri, sedef, çini ve seramikler gibi toplam 700 eser, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde, müzenin 4 bin metre karelik kapalı salonlarında sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Anadolu topraklarında varlığını sürdürmüş olan uygarlıkların kullandıkları simgeler yer aldı.

HSBC'nin katkılarıyla düzenlenen ve hazırlık aşaması yaklaşık iki yıl süren sergi, 'Güzeli Arayış' başlığıyla on bin yıllık bir süre zarfında üretilmiş eserlerdeki hayat ağaçları, rozet çiçekleri, kartallar, grifonlar, ejderler, kuşlar, aslanlar, kalpler, eller ve gözler gibi simgeleri karşılaştırmalı olarak sundu; her dönemde ve kültürde güzele olan arayışın devam ettiğini gösterdi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın 4 farklı fermanının ilk kez ziyarete açıldığı sergide, yine Kanuni Sultan Süleyman'ın ejder motifli kılıcı, Cizre Ulu Camii'nin ejder motifli kapısı dikkat çekti.

Milattan önce 7'nci ve milattan sonra 8'inci yüzyıllarda yapılmış iki farklı 'atlı insan' figürünün de ilgi gördüğü sergide, Troya altını bileklik, Selçuklu dönemine ait tılsımlı gömlek de önemli eserler arasında yer aldı.

Sergi Proje Danışmanı Gürol Sözen'di. Sözen, on bin yılın öyküsünün anlatıldığı serginin ''uygarlığın büyük bir serüveni olduğunu'' dile getirdi. Serginin ''sonsuzluğun sergisi'' olarak da ifade edilebileceğini söyledi ve "Çizgilerin öncülüğünde noktalar, daireler, kareler, çaprazlar, dalgalı ve kesikli çizgiler, üçgenler, kare içinde çapraklar, spiraller, çarkıfelekler ve niceleri. Hayat ağaçları, rozet çiçekleri, kartallar, grifonlar, ejderler, kuşlar, aslanlar, kalpler, eller, gözlerle bezeli sonsuz bir arayış, yani hayatın kendisi. Bu simgelerin her biri, günümüzde de sürüyor. Gelecek çağlarda da süreceğine kuşkumuz yok” diye ekledi.

HSBC Bank Genel Müdürü Piraye Antika da sanatın dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın ortak kıldığı ses, yazı, şiir, müzik, resim, heykel, dans, tiyatro sanatlarının tek amacının "Evrensellik" olduğunu belirttiyor ve şunları ifade etti: "Bu sergi ile Anadolu medeniyetlerinin kültürel birikimlerini paylaşmak için güzel bir fırsat yarattığımıza inanıyoruz. On iki bin yılı aşan büyük zaman diliminde kültür ve sanat olağanüstü zenginliklerle dolu bir yol izlemiştir. Hitit, Urartu, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Kültürlerinin; Anadolu'nun batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine dek güzelliğe dair bıraktıkları izleri bu sergi ile gözler önüne seriyoruz. Bu sergi sadece bir tarihi yolculuk olmakla kalmayıp, bu ülke topraklarının kültürel zenginliğini beraber yaşama keyfini de sunacak."

Neolitik Çağ'dan Osmanlı'ya kadar uzanan zaman dilimi içinde simgeleri yansıtan sergi, bir tarihî yolculuk olmaktan öte, Anadolu'nun kültürel zenginliğini bir arada meraklısıyla buluşturdu.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

1914 tarihinde "Evkaf-ı İslamiye Müzesi" (İslam Vakıfları Müzesi) Cumhuriyetin ilanından sonra adı ile ziyarete açıldı. Türk ve İslam Sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir. Müze Mimar Sinan'ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Cami-i Külliyesi içinde yer alan imaret binasında uzun yıllar meraklısıyla sanat eserlerini buluşturdu. Süleymaniye imaret binasından 1983 yılında, bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı'na taşındı.

Müze, İslam Sanatı'nın en erken döneminden 20. yüzyıla uzanan bir çizgide, içinde Emevi, Abbasi, Kuzey Afrika (Magrip), Endülüs, Fatimi, Selçuklu, Eyyubi, İlhanlı, Memlûk, Timurlu, Beylikler, Safavi, çeşitli Kafkas ülkeleri ve Osmanlı Dönemi eserlerini büyük zenginlikte barındıran bir koleksiyona sahip.

'Farklı Kültürlerde Güzeli Arayış' / 16 mayıs – 17 ağustos 2008, İstanbul - Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Meydanı, Eminönü – İstanbul, Tel. : (0212) 518 18 05

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder