Bu Blogda Ara

6 Eylül 2013 Cuma

Piri Reis'in Pusulası

© Azize İlhan
[KanalKultur] - Minium Tezhip ve Tasarım Atölyesi, İzmir TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi'nde 5 - 14 haziran 2013 tarihleri arasında "Tezhip ve Minyatür Sergisi" düzenledi.

Sergide; 17 öğrencinin toplam 50 adet eseri bulunuyordu. Eserlerin 47'si özgün; 3'ü yeniden üretim...

Grubun eğitmenliğini Sezen Okur yaptı. Okur, sergi için TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi'ne tarihi binanın minyatürünü hediye olarak çalışmış.

Sergide yer alan sanatçılar:

© Sezen Okur
Narlıdere Halk Eğitim Merkezi: Gülsüm Taç, Günseli Gezgin, Hacer Memiş, Hasibe Acar, Hülya Küsmenoğlu, Ruhşen Berke, Selma Ongan, Yeşim Kurtuluş, Zuhal Meriç.

Minium Tezhip ve Minyatür Tasarım Atölyesi: Ayşe Çelik, Azize İlhan, Dilek Duz, Hilal Yüksel, Nilgün Yetiş, Serra Baykalmış, Yuka Ito Dülger, Zeynep Evinç.

Tezhip - Müzehhep - Müzehhip

Genellikle değerli el yazmaların etrafını süsleyip, onları daha değerli ve anlamlı hale getiren, zaman içinde değişen renk, motif ve kompozisyon özellikleri gösteren, malzeme olarak aharlanıp mührelenmiş kağıtlar üzerine toprak, demir oksit ve kök boyalar, özellikle de altınla bezenen ince detaylı süslemelere Arapça "zehep" (altın) kökünden gelen "altınlama" anlamında "Tezhip"; tezhiple bezenmiş eserlere "Müzehhep", tezhip yapanlara da "Müzehhip" deniyor.

Minyatür - Nakkaş - Nakkaşe

© Azize İlhan
Minyatür, tasvir edilecek olan konunun tüm detaylarının belirlenerek, resimsel ifadeye dönüştürülmesi olarak tanımlanıyor; minik, küçük anlamı taşımıyor.

Minyatür kelimesi; eskiden Avrupa'da yazma eserlerde sayfaların ilk harflerinin daha büyük süslü ve kırmızı boyanmasında kullanılan, Latince kırmızı boya demek olan "minium" kelimesinden türetilmiş.

Minyatürlerde konu, günümüz resminden farklı olarak gerçekçi bir perspektif yerine farklı bakış açılarından ele alınıyor.

Minyatürler, yapıldığı dönemin özelliklerini yansıtmaları açısından, tarihi belge niteliğinde aynı zamanda. Tarihte yaşanılan bölgelerdeki bitki örtüsü, insanların giysileri ve yapılan şenlik düzenleri gibi benzeri görsel bilgilere minyatürler sayesinde ulaşılabiliyor...

Minyatür yapan erkek sanatkarlara "Nakkaş", bayan sanatkarlara ise "Nakkaşe" deniyor.

Minyatürler de tezhip gibi yazma eserler içine özel malzemelerle uygulanıyor. Her iki sanatta da ağırlıklı olarak 24 ayar altın kullanılıyor.

Minium Tezhip ve Minyatür Tasarım Atölyesi

© Azize İlhan
Grubun eğitmenliğini Uzm. Sezen Okur yapıyor. İlgisi ve yeteneği olan yetişkinlere yönelik bu eğitim programının temel amacı; geleneksel süsleme sanatlarından olan "Tezhip ve Minyatür Sanatları"nı tanıtarak öğreterek yaşatmak. Atölyede akademik bir eğitim programı çerçevesinde yapılan çalışmalarda; geleneksel malzeme, teknik, ve çizim kurallarına bağlı kalınarak farklı ve özgün tasarımlar oluşturma kaygısı güdülüyor. Atölyenin ürettiği çalışmalar, geleneksel kurallar çerçevesinde ve aynı zamanda öğrencilerin hayal gücüyle kurguladıkları özgün çalışmalar... [KanalKultur]

Minium Tezhip ve Tasarım Atölyesi Tezhip ve Minyatür Sergisi / 5 - 14 haziran 2013; TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi,  Alsancak Garı Karşısı, Alsancak - İzmir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder