Bu Blogda Ara

25 Eylül 2013 Çarşamba

OnstOn / Can Yeşiloğlu - Ottomanik Düşler: Otomatizmden Ottomatizme

OnstOn / Can Yeşiloğlu - Ottomanik Düşler
/ 26 eylül - 13 kasım 2013; Galeri G-art,
Harbiye Mahallesi, Kadırgalar Caddesi, No:3,
Maçka G-Mall (Şişli Evlendirme Dairesi
Karşısı, Küçükçiftlik Parkı yanı), İstanbul;
Tel.: (0212) 296 08 76
[KanalKultur] - Galeri G-art, İstanbul'un hareketli yeni sanat sezonu içerisinde, Uluslararası İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak, Bienal izleyenlerine farklı bir pencere açan avangard sanatçı Can Yeşiloğlu / OnstOn'un "Ottomatik Düşler" sergisi ile sezonu açıyor. Sergi, 26 eylül - 13 kasım 2013 tarihleri arasında..

Sanat hayatında 10 yılı demlendirmiş ve kendi düş dünyasını kurmayı başarmış genç sanatçı Can Yeşiloğlu / OnstOn, şimdi yaşadığımız ve yarattığımız gelecek içinde; dün, bugün ve yarının aynı anda buluştuğu, zamansal ve uzaysal bir kayma yaratarak geçmişin Osmanlı imgesi ile bugünün megapol İstanbul'u arasında yeni köprüler oluşturarak, bir paralel evren ve yeni köprüler kuruyor. Bu düş aleminde; yapılar hayvanlarla, makineler insan bedenleri ile iç içe girip, yeni ve mutant diyebileceğimiz formlar yaratıyor. Bu dünyanın iş makineleri etsel formalara, fesli "neo Osmanlı" beyleri ise sokak punk'larına karışıyor.

Yaklaşık 100 yıl önce gerçeküstücü sanatçılar, Freud'un psikanalizinin etkisi ile "Otomatizm" denen yazı ve resim tekniğini keşfettiler. Otomatizm en basit tanımı ile aklın her türlü oto - sansürünün ötesinde, zihnin "saf" imgelerinin yazıya ve resme dönüşme serüveniydi. Avangard sanatçı Can Yeşiloğlu; gerçeküstücü Otomatizm kavramını sürekli yeniden ürettiğimiz (ve de tükettiğimiz) Osmanlı imgesi ile birleştirip; bir neoloji yaratıyor: Ottomatik Düşler..

Can Yeşiloğlu için Otomatizm (daha doğrusu Ottomatizm); yatışmış, sakin bir bilinçdışının değil; çatışmalı, merkezsizleşmiş, mekansızlaşmış, kaotik bir bilinçdışının sözcüsü. Onun imgesinde Otomatizmin tedirgin edici, tekinsiz atmosferiyle; çocuksu düşlerin ve yetişkin ütopyaların büyüsü iç içe giriyor. Şansın resme kattığı bu cazibe ile sanatçının ince ince kurguladığı düşler portreler ile iç içe geçiyor. Ve kuşkusuz ressamın kendi şahsına münhasır bu düş dünyası, heyecan kadar meraka, kaos kadar neşeye de ev sahipliği yapıyor.

Yeşiloğlu, sadece bir yeni kelime icat etmiyor; aynı zamanda geçmişin Osmanlı imgesi ile bugünün megapol İstanbul'u arasında

Ottomatik Düşler, bir ilk sergidir; fakat sanatında 10 yılı demlendirmiş ve kendi düş dünyasını kurmayı başarmış bir ressamın ilk sergisi...

Can Yeşiloğlu

1981 yılında İzmir'de doğdu. 2009 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Sanat üzerine herhangi bir akademik eğitim almadı. 2006 yılında ilk kez bir karma sergiye katıldı. 2007 yılında güncel bir avangard söylem / imge yaratmaya soyunan Sürrealist Eylem Türkiye instiyatifinin kurucuları arasında yer aldı. 2008 yılında İstanbul'a taşındı. 2010 yılında günümüz sürrealizminin nabzının tutulduğu Hydrolith adlı uluslararası sürrealizm seçkisine girdi. Yurt içi ve yurt dışı birçok sergiye katıldı.

İstanbul'da yaşamaya/üretmeye devam ediyor.

Seçme Sergiler

2012 Gerçeklik Terörü - Depo / İstanbul
2012 UBIK Project - Hayaka Artı / İstanbul
2011 Ultima M. Art Project / Ljubljana, Slovenia
2011 Yıkım 2011 – Akarsu sk No:2 / İstanbul
2010 Toplum Düşmanı - Kargart / İstanbul
2009 Müstehcen - Kargart / İstanbul
2008 Londra Uluslararası Sürrealizm Festivali [KanalKultur]

OnstOn / Can Yeşiloğlu - Ottomanik Düşler / 26 eylül - 13 kasım 2013; Galeri G-art, Harbiye Mahallesi, Kadırgalar Caddesi, No:3, Maçka G-Mall (Şişli Evlendirme Dairesi Karşısı, Küçükçiftlik Parkı yanı), İstanbul; Tel.: (0212) 296 08 76

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder