Bu Blogda Ara

5 Eylül 2013 Perşembe

Muzaffer Şerif Hakkında ve Hemşinlilik Kimliği

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
236 (2013), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, ağustos 2013'de yayınlanan 236. sayısında Sertan Batur'un "Muhalif Görüşleri Nedeniyle 1945'te ABD'ye Giden Muzaffer Şerif Hakkında FBI Soruşturması" başlıklı yazıyı kapağa taşıdı.

Sertan Batur, Muzaffer Şerif'in Türkiye'den ayrıldıktan sonra ünlü bilim adamının görüşlerinden dolayı ABD'de de Joseph McCarthy döneminde nasıl bir takibata uğradığını ortaya koyuyor.

Ahmet Akşit, Ahmet Kuyaş'la gerçekleştirdiği söyleşide NTV Tarih'in neden yayın hayatına son verildiğini ve basılamayan 'Fevkalade Nüsha'nın hikâyesini konuşuyorlar.

Mustafa H. Sayar, 378 yılında Roma'nın Gotlara karşı kaybettiği Hadrianopolis Savaşı'nı özetledikten sonra bu savaşın gerçekleştiği alanın tespit edilmesine katkı sağlayabilecek, Edirne yakınlarında Hasanağa köyü civarında tesadüfen bulunan yüzlerce metal parçasına dikkat çekiyor.

Aleksandar Shopov ve Ayhan Han, İstanbul Büyükşehir ve Fatih belediyelerinin müdahalesiyle medyaya yansıyan Yeditepe Bostanları'nda başlayan kent içi tarımsal toprak kullanımı araştırmalarına ve bu araştırmaların Osmanlı tarım teknolojisi hakkında sunduklarını değerlendiriyor.

Cemil Aksu, son yıllarda daha belirgin bir sosyal ve siyasal ilginin odağı hâline gelen Hemşinliler'in kim oldukları ve Hemşinlilik kimliği hakkındaki tartışmaları özetliyor.

Stefo Benlisoy, 1860'larda Girit meselesinin Anadolu'da Müslüman - Hıristiyan cemaatleri arasında yarattığı tansiyonu ve bunun neden olduğu Anatoli(Şark) ve Vatan gazeteleri arasındaki polemiği ele alıyor.

Zafer Toprak, 12 Mart sonrasında TİP davası sürerken 'müdahil bilirkişi' sıfatıyla başvurulan Hobsbawm'ın davayla ilgili görüşlerini bildirdiği Tarih Vakfı arşivinde bulunan cevabi mektubu sunuyor.

Yücel Kabapınar- Meryem Kaya, sözlü tarihten akademik boyutunun ötesinde öğrenciler tarafından tarih eğitiminin bir parçası olarak nasıl yararlanıldığını uygulamalarıyla ortaya koyuyor.

Beno Kuryel, matematiğin sistematik mantığının yanı sıra toplumsal ilişkiler içinde şekillenen niteliğini ele aldığı yazılarına ikinci makalesiyle devam ediyor.

Ümit Kurt, Türk Yurdu dergisinde modern Türk kimliği inşasında kayda değer entelektüel mesai harcamış isimlerin ırk kavramı ve ırkçı unsurların nasıl işlendikleri üzerine bir söylem analizi yapıyor.

Ali Volkan Erdemir, II. Abdülhamid döneminde Taiyo gazetesinde çıkan Osmanlı ile ilgili haberleri sunuyor ve değerlendiriyor.

Zerrin İren Boynudelik, 236. sayıda "Avrupa Resminde Mitolojik Konulu Resimler" başlıklı yeni yazı dizisiyle Rönesans ve Barok örnekleri üzerinden Yunan mitolojisinin önemli konularına bakıyor. Dizinin ilk yazısının konusu Coypel'in "Herakles Hermes Eşliğinde Olympos'a Giderken" resmi.

Toplumsal Tarih'in 236. ağustos sayısında Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler"i de yer alıyor.

Ayrıca, Toplumsal Tarih'in son sayısında Elif Bayraktar Tellan'ın "Atina'da Osmanlı Rumları Atölyesi ve Benaki Müzesi Arşivleri" makalesi ile güncel haberler bulunuyor. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 236 (2013), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder