Ferdan Ergut (Der.): II. Meşrutiyet'i Yeniden Düşünmek. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2010, 298 S., ISBN 978-975-333-240-8 |
"2008'den 1908'e Bakışlar" adlı sempozyumun düzenleme kurulunda Ferdan Ergut, Uygur Kocabaşoğlu ve Zafer Toprak bulunuyordu.
"1908" gibi oldukça tartışmalı, zor ama modern Türkiye açısından bir o kadar da yaşamsal olan tarihsel bir olay ve onun açtığı dönemin üç gün boyunca tartışıldığı toplantı, iki açıdan çok önemli. Birincisi, konu bugüne kadar yapıldığı gibi sadece siyasal bağlamda değil, buna ek olarak kültür, sanat, hukuk ve toplumsal bağlamlarda da ele alınmış. İkincisi, sempozyum bir çeşit kuşaklar buluşmasını gerçekleştirmiş.
Makaleler Türkiye'de tarihçilğin önemli bir eşiği geçmiş durumda olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye artık geçmişte, tarihi dar (ve siyasal) bir alana sıkıştıran ortodoksinin yerine, farklı temaları farklı bağlamlara oturtmaya çaba sarf ederek yeni perspektifler geliştiren, diğer sosyal bilim disiplinleriyle etkileşim hâlindeki bir tarihçilikle karşı karşı.
"II. Meşrutiyet'i Yeniden Düşünmek" adlı derlemeye katkıda bulunanlar: Mehmet Ö. Alkan, Zeki Arıkan, Suavi Aydın, Fatmagül Berktay, Y. Doğan Çetinkaya, Fevzi Demir, Fatmagül Demirel, Deniz Dölek, Ferdan Ergut, Hasan Kayalı, Orhan Koloğlu, Erol Köroğlu, Naci Kutlay, Burçak Madran, Sabine Prätor, Efdal Sevinçli, Ömer Türkoğlu.
Eserde "II. Meşrutiyet ve Milliyetçilikler", "II. Meşrutiyet ve Kültür / Sanat", "II. Meşrutiyet ve Siyaset / Hukuk" başlıkları altında, yöntemsel bir yaklaşımın yanı sıra, Halide Edip Adıvar, Ziya Somar, "Militer Türk-İslam Sentezi", "İttihad Terakki ve Kürtler", "Doktor Kamil Bey ve Oyunları", müzik hayatı, "toplumsal müzeler", "Seyyar Sulh Hâkimleri", "Meclis-i Mebusan" vb. gibi konular ele alınıyor.
İçindekiler
Sunuş
- Ferdan Ergut: "Ele Avuca Sığmaz" Bir Geçmiş İçin Yöntemsel Bir Yaklaşım Önerisi
- Y. Doğan Çetinkaya: II. Meşrutiyet ve Toplumsal Alan 1908 Devrimi ve Toplumsal Seferberlik
- Fatmagül Berktay: Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Etkin ve Küskün Öznesi Kadınlara Bir Örnek: Halide Edip Adıvar
- Zeki Arıkan: Dr. Ziya Somar'ın II. Meşrutiyet Dönemi Tarihçiliğine Katkısı
- Mehmet Ö. Alkan: II. Meşrutiyet'te Eğitim, İttihad ve Terakki Cemiyeti, Milliyetçilik, Militarizm veya "Militer Türk-İslam Sentezi"
- Naci Kutlay: İttihad Terakki ve Kürtler
- Deniz Dölek: Yerelde İdeolojik Dönüşüm: II. Meşrutiyet Dönemi Sivas Vilayeti'nde Osmanlıcılık Pratiğinden Türk Milliyetçiliğine Geçiş
- Hasan Kayalı: Hicaz Vilayeti'nde II. Meşrutiyet: Değişim ve Devamlılık
- Efdal Sevinçli: II. Meşrutiyet Döneminde Siyasal / Belgesel Tiyatro ve İlginç Bir Yazar Örneği: Doktor Kâmil Bey ve Oyunları
- Sabine Prätor: II. Meşrutiyet Döneminde Müzik Hayatının Gelişimine Dair İzlenimler
- Burçak Madran: II. Meşrutiyet'in Toplumsal Müzeleri
- Erol Köroğlu: Osmanlı İmkânsız ve Manasızdır: Türk Edebiyatında II. Meşrutiyet'in Hicivsel Temsili
- Orhan Koloğlu: II. Meşrutiyet'teki Bozgunu Hazırlayan Dönem
- Fatmagül Demirel: Devr-i Hürriyet'te Tevzi-i Adalet: Seyyar Sulh Hâkimleri
- Fevzi Demir: Bir Siyaset Okulu Olarak Meclis-i Mebusan
- Suavi Aydın ve Ömer Türkoğlu: İttihad ve Terakki Cemiyeti Programının ve Eyleminin Radikal Dönüşümü: 1908 Öncesi ve Sonrası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder