Bu Blogda Ara

10 Mart 2016 Perşembe

Cam Tavanı Delen Kadınlar: Nazan Erkmen, Sabiha Tansuğ, Şadiye Ulusoy

Sabiha Tansuğ - Etnografik Müze Koleksiyonu
@kanalkultur - Cam Tavanı Delen Kadınlar sergisi, 8 - 13 mart 2016 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşuyor...

'Cam tavan sendromu denilen öğretilmiş çaresizliği aşarak görünmez engelleri aşan' kadınlar tarafından diğer kadınlara örnek olmak ve cesaret vermek amacıyla düzenlenen serginin, kadına, kadınsal duruşa, kadının emeğine ve kadının gücüne inancın ve saygının oluşmasına, sanatın sınır tanımaz boyutları sayesinde katkıda bulunması öngörülüyor.

Sergide, Prof. Nazan Erkmen'in illüstrasyonları 'Efsanelerde Kadın ve Çocuk', Sabiha Tansuğ'un 'Etnoğrafik Müze Koleksiyonu' ve Şadiye Ulusoy'un 'Tarihi Giysi Koleksiyonu' bulunuyor.

İllüstratör sanatçısı Prof. Nazan Erkmen iki dönem Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ilk kadın dekanı olarak göreve atandı ve kadın dekan oranının düşük olduğu Türkiye'de iki dönem  seçimle üst üste  dekan seçildi. 2003-2005 yılları arasında Kadın Eserleri Kütüphanesi Bilgi Merkezi Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Palazzo Fandango Incontro  Vakfı tarafından  Doğu ve Orta Doğu’nun en başarılı kadın sanatçıları arasında seçildi. Eserlerinde  genellikle çocuk ve kadın konuları üzerine kurgulanıyor.

Etnoğrafik Müze Koleksiyonu'yla sergiye katkı yapan Sabiha Tansuğ, Anadolu’yu karış karış gezerek topladığı kıyafet ve başlıklar ile koleksiyonunu oluşturmuş. Etnolog, araştırmacı, yazar ve müzeci Sabiha Tansuğ, her bir parçada binlerce yıllık kültürün izlerini taşıyan, dünyada eşi benzerine rastlanmayan çok özel bir koleksiyonunu ilk günkü gibi saklıyor. Etnoğrafik Müze Koleksiyonu'nu kurduğu Müze’de de bu sergiliyor. Sabiha Tansuğ koleksiyonu, farklı başlıklar altında toplanan birçok eşsiz parçadan oluşuyor. Bu özel koleksiyonda Osmanlı dönemi parçalarından üç etekler, dönemin dış giyiminden maşlah, ferace ve yaşmak örnekleri bulunuyor.

Sadiye Ulusoy - Tarihi Giysi Koleksiyonu
Tarihi Giysi Koleksiyonu'nu sergileyen Şadiye Ulusoy, 30 yıldır  tarihi giysiler topluyor. Cihangir’deki dört katlı müze gibi evinin her köşesi bir koleksiyonun parçası... Gecelik, sabahlık ve lizözler, şapka ve kaftanlar… Son 30 senede bin parçaya yakın kıyafet toplayan Şadiye Ulusoy kullanılan malzemelerin özelliği ve işlemeler nedeniyle Osmanlı kıyafetlerine ilgi duyuyor.

Prof. Hülya Tezcan Serginin danışmanlığını, Asuman Karaşabanoğlu ise organizasyon ve koordinasyonunu yapıyor.

Sergi danışmanı Prof. Dr. Hülya Tezcan, Topkapı Sarayı'nda 1978 yılında getirildiği Padişah Elbiseleri Bölümü'nün başkanlığını emekli olduğu 2006 yılına kadar sürdürdü. Topkapı Sarayı Koleksiyonundaki 'Tılsımlı Gömlekler' üzerine yazdığı kitap; 'Şifalı Gömlekler' 2006’da yayınlandı. Şpresa Hanım’ın Kaftanları, Dolmabahçe Sarayı, Hazine-i Hassa Salonu, 2010, Şpresa Hızalan’ın Karakalemle Osmanlı Kaftanları Sergisi'nin ve 2015'de İstanbul Yeni Cami Hünkâr Kasrı'nda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ev sahipliğiyle yaptığı, Uluslararası Tekstil Kongresi kapsamında düzenlenen Şadiye Ulusoy Koleksiyonu Sergisi'nin küratörlüğünü yaptı.

Nazan Erkmen
Sergiye Beşiktaş Belediyesi, TBMM Milli Saraylar ve Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi katkıda bulunuyor. @kanalkultur

Cam Tavanı Delen Kadınlar / 8 - 13 mart 2016; Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi, BMM Genel Sekreterliği (Milli Saraylar), Dolmabahçe Sarayı - Beşiktaş - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder