Bu Blogda Ara

22 Aralık 2015 Salı

Wabiten 2 - Nengajo-Sarudoshi

Japonya’da halen devam etmekte olan yılbaşı tebrik kartı geleneğini yaşatmak üzere Japon Sanat Merkezi 19 aralık 2015 - 12 ocak 2016 tarihleri arasında Wabiten sergilerinin ikincisini “Nengajo-Sarudoshi” adıyla düzenliyor.

Japonya’da her yılın sonunda tüm dost ve tanıdıklara resimli kartpostallar gönderiliyor. Bu gelenek o kadar yaygın ki, ortalama bir kişi en az 20-30 civarında yılbaşı tebrik kartı alırken; postahaneler de yoğun talebi karşılayabilmek için ekim-ocak ayları arasında part-time çalışacak eleman alıyor.

Japonlar, nengajoları hazırlamak için, postahaneden pul parasını önceden ödeyerek, resim yapılacak boş kartpostalları ediniyorlar.

Japon kültüründe, nengajoları hazır satın almak değil, dostlar için kendi eliyle yapılması değerlidir. Japonlar, üzerine hayvan takvimine göre yeni yılın karşılığı olan hayvanın resmini ya da istedikleri başka bir konuyu resimleyip dostlarına gönderiyor; ama bu resimlerin mümkün olduğu kadar sevimli olmasına dikkat ediyorlar.

Bu yıl hayvan takvimine göre Maymun yılı olduğu için nengajoların teması da japonca “Saru” yani maymun. Enerji dolu, atak bir yılı simgeliyor.

Wabiten 2 “Nengajo-Sarudoshi” Sergisi / 19 aralık 2015 - 12 ocak 2016; Japon Sanat Merkezi, Osmanağa Mah. Kuşdili Cad. Vişne Sok. Mercanlar iş Hanı No:50 /6 Kat:2, Kadıköy - İstanbul, Tel.: (0216) 338 2826

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder