Bu Blogda Ara

17 Mayıs 2015 Pazar

Güçlü Belgesellerin Bağımsız Festivali Documentarist’ten 8. Belgesel Şenliği ve Balkan Belgeselleri


Hayatın her alanından güçlü öyküleri bir araya getiren Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 13-18 haziran 2015 tarihleri arasında 8’inci yılını kutluyor. 2015 yılının onur konuğu, Ingmar Bergman’ın “İdealleri ve inançları uğruna inatla savaşan son büyük samuraylardan biri” diye nitelendirdiği İsveçli belgesel ustası Stefan Jarl.

Festivalde, bir başka usta Nikolaus Geyrhalter’in ilk gösterimi 2015'te Berlinale’de yapılan “Over the Years” (Über Die Jahre) adlı son filmi dahil üç yapıtıyla birlikte son dönemde öne çıkan Avusturya belgesellerine de özel bölüm ayrılıyor.

Göçmen trajedilerinden Çernobil’e, tüketim furyasından doğanın tahribatına kadar pek çok hayati meseleye değinen filmlerin yanısıra, programda bu sene yürek ısıtan öykülere de geniş bir yer ayrıldı. ‘Müzik ve Dans Belgeselleri’ bölümünde, bu alanda yapılmış en güzel filmlerden oluşan bir seçki izleniyor.

Dünyanın her köşesinden yüze yakın film sunmaya hazırlanan Documentarist 8. İstanbul Belgesel Günleri, 2015'te ‘sansür ve belgesel’ konusunu da masaya yatırıyor. Danimarka Ulusal Sinema Okulu’nun belgesel bölümünün konuk edildiği festivalde, ayrıca Kosova’da gerçekleşen Balkanların en büyük belgesel festivallerinden Dokufest’le ortaklaşa bir ‘Balkan Belgeselleri’ bölümü düzenleniyor.

Festival haftası boyunca FAMU’dan eğitmenler Tomaş Doruşka ve A. Nazlı Kaya eşliğinde üç günlük bir Canlandırma Belgesel Atölyesi’nin yanısıra, paneller, söyleşiler ve sürpriz yan etkinlikler de gerçekleşiyor. Geniş bir ‘Türkiye Panorama’ seçkisinin sunulduğu 8. Documentarist’te, yerli ve yabancı filmlere verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü ve FIPRESCI Eleştirmenler Ödülü de bir kez daha sahiplerini buluyor.

2015'te Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ve özel sponsorlardan yine hiç bir destek alamayan Documentarist 8. İstanbul Belgesel Günleri, bütçe açığını kapatmak çin ilk kez bir kitlesel fonlama kampanyası başlattı:

https://www.indiegogo.com/projects/documentarist-desteginizi-bekliyor/x/10749794

Bu kampanya sayesinde, festival bu seneki programını hakkıyla gerçekleştirebilmek için gerekli ek bütçeyi bireysel destekçilerinden sağlamayı umuyor.

Documentarist, dostlarının devam eden desteğinin yanı sıra Hollanda Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi, SALT, Şişli Belediyesi, Romanya Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü ve Armada Hotel'in de dahil olduğu pek çok kurumun desteği ile gerçekleşiyor. 2015'te Kadıköy yakasına da taşınan festivalin gösterim ve etkinlik mekânları ise  SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekânı, Fransız Kültür Merkezi, Şişli Kent Kültür Merkezi, TAK Tasarım Atölyesi Kadıköy.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder