Bu Blogda Ara

28 Ocak 2014 Salı

Şahmaran: Yarısı insan yarısı yılan - Saklı benlik, iyilikle kötülük, sadakatle ihanet...

© Kazım Şahbudak

© Kazım Şahbudak

© Kazım Şahbudak

© Kazım Şahbudak

[KanalKultur] - Alican Meydan, Filiz Sünnetçioğlu, Kazım Şahbudak, Gökhan Tanacı, Tacettin Toparlı ve Kenan Özer'in "Ustanı Bul Şahmaran" başlıklı resim - fotoğraf - müzik - video art - belgesel film sergisi, Şeli Art Project işbirliğiyle Metropoldoctors / Levent'te 28 ocak - 21 mart 2014 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor .

Gündelik yaşam alanlarında sanatsal çözümler öneren proje kapsamında açılan sergiler 'Her yerde sanat' sloganıyla etkinliklerine devam ediyor. Sanatçılar, Şahmaran'ı ve bugünkü eserlerini şöyle anlatıyor:

Şahmaran; çünkü:

Alican Meydan: "Şahmaran; çok uzun zaman önce Tarsus'ta yerin yedi kat altında yaşayan, yılanların şahı. Arkadaşlarının oyununa gelip bir kuyuda sıkışıp karanlıklar içinde kendisine bir çıkış yolu ararken yılanlar ülkesini keşfetmesiyle yerin yedi kat altında yedi yıl boyuca Camsab'ı eğiten ve onu Lokman hekim yapan, açgözlülük sonucu insanlar tarafından parçalara ayrılan bir gizem."

© Kazım Şahbudak
Gökhan Tanacı: "Saklı benlikten sesler, sergi için müzik - Kendi düşsel kuyularında kendi uyanışının müziğini yapıyor Şahmaran. Ve her bir ses yayılıyor zamana. Parçalara bölünüyor her bir nota, kuyunun içi ve dışı oluyor aynı anda, uzağı ve yakını oluyor, yükselişi ve inişi oluyor bir varlığın, doğumu ve ölümü oluyor. Karşı karşıya geliyor seslerin birbirine karşıt varlıkları ve bir bütünü tamamlıyor, genişliyor, çoğalıyor, tekrar tekrar duyuruyor kendini ve her tekrarda derinleşiyor kuyu, ses derinleşiyor. Her ses başka bir sese dönüşüyor; düş gerçeğe dönüyor içinde, korku arzuya, ölüm yaşama ve son başlangıca dönüşüyor. Ama her ses kendine dönüşüyor sonunda. Çünkü bir çemberdir bu müzik; kendi sonsuz döngüsünde kendini tamamlayıp duruyor."

© Kazım Şahbudak
Filiz Sünnetçioğlu: "İlk suya ağumu salarım, ikinci suya özümü - Yeryüzünün dört bir bucağındaki insanların umursamazlığına ve hızla değişen tarihe karşı; bir yakarı, bir çığlık, geçmiş gelecek köprüsünde ihanetlere maruz kalan ; kalsa da bu hislerden sıyrılan bir içgüdü öyküsü... Kimi zaman nazar, kimi zaman koruyucu ve gözeten şahının suretini görüp kaçan yılanlar için, kimi zaman taşıyıcı söz, kuşaktan kuşağa saygıyla aktarılan, kimi zaman kutsal kitapları yücelten bir ibret öyküsü, dinsel işlevler yüklenen... Kısacası; özlemlere, umutlara, korkulara, ihtiyaçlara göre tasarlanmış bir 'nine bana bir masal anlatır mısın?' serüveni..."

© Kazım Şahbudak
Kazım Şahbudak: "Bir çok efsanede olduğu gibi Şahmaran efsanesinde de doğa üstü varlıklara yer verilmekte ve iyilikle kötülük, sadakatle ihanet gibi pek çok olguya vurgu yapılmaktadır. Binlerce yıldır süren bu mücadele günümüzde ve gelecekte de sürecektir. Şahmaran efsanesinde beni etkileyen en önemli olgu aşk ve sadakat olmuştur. Şahmaran'ın yaşadığı kötü son, aşık olduğu insanoğlu tarafından hazırlanmış olsa da o; tüm bu kötülüğe rağmen sevdiği, aşık olduğu insanoğlu Cemşab'a iyilik yapmıştır. Sadakat günümüzde de aranır olan önemli bir insani yandır. Çocukluğumdan yetişkinliğime taşıdığım görsel ve bilişsel hafızamda yer alan cam altı Şahmaran çalışmaları beni hep etkilemiştir. Şu ana kadar fotoğrafik süreçleri ve teknolojisini kullanarak gerçekleştirdiğim çalışmalarımın, resimsel bir dil ve teknik ile buluşmasının ilk örneklerini oluşturmaktadır Şahmaran portreleri. Bu seride yer alan fotoğrafik görüntü, salt kendi varlığı ile günümüze bir göndermedir. Ayni zamanda düş olan ile gerçek olanın bir arada olmasıdır."

© Kazım Şahbudak
Tacettin Toparlı: "Aklın son demiyle içtiğim nefes kaçaktı. Ne hikaye kalmış nede masallara tahammül. Bırakın masallar masal kalmasın, dibi tutmuş ama tadı bozulmamış ama mukaddime olan şekilsiz katıksız saf bir yürek. Şahmaran, yüreğini ve ellerine kullanarak zamanı geri döndür."

Kenan Özer: "Yarısı insan yarısı yılan - Başlangıç ve sonun, doğum ile ölümün, iyi ile kötünün, insan ile yılanın birbiri içinde kaybolduğu binlerce yıllık bir efsane... Şahmaran efsanesi, Anadolu'da, Ceyhan'da evlerde ninelerin, dedelerin ağzından süzülür, karışır Çukurova'nın bereketli topraklarına. Cebelinur Dağı'nın eteklerindeki Balkuyusu'nda, Yılankale'de ve Misis Köprüsü'nde efsane gerçeğe, gerçek efsaneye dönüşür..." [KanalKultur] 

Alican Meydan, Filiz Sünnetçioğlu, Kazım Şahbudak, Gökhan Tanacı, Tacettin Toparlı, Kenan Özer - "Ustanı Bul / Şahmaran" / 28 ocak - 21 mart 2014; Metropoldoctors / Levent, Levent Çarşı, Lilyum Sokak, No: 6, 1.Levent - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder