Üniversite Konseyleri Derneği, çağrı metninde adı geçen sempozyumun amaçlarını şu şekilde özetledi:
"Evrim düşüncesi, Charles Darwin'in Türlerin Kökeni Üzerine adlı eserinin 1859 yılında yayımlanmasıyla birlikte tarihte ilk kez bilimsel temele kavuştu. Aradan geçen 150 yıl boyunca bilimin yoğun sorgulamasından başarıyla çıkan ve yeryüzündeki canlı çeşitliliğini en iyi şekilde açıklayan evrim kuramı, özellikle 20. yüzyıl boyunca keşfedilen yeni taşıllar ve bilimin her dalında yapılan çalışmalarla daha da güçlü konuma geldi. Dahası evrimsel bilgi birikimi, tıp, tarım, doğal hayatı koruma gibi çok çeşitli alanlarda bilimsel ve teknolojik gelişmelerin önünü açtı.
Charles Darwin'in somutlaştırdığı evrim kuramı, ortaya atıldığından bu yana evrim ve bilim karşıtlığının hedefi olmuştur. Bu bağlamda evrime ve bilime karşı yürütülen çok yoğun kampanyalar sonucunda bilimsel gerçeklerin geniş toplum kesimlerine ulaşımı engellenmektedir. Ne yazık ki ülkemizde de durum farklı değildir. Bilim karşıtlığına 1985 yılında öğretim programlarında yer verilmeye başlanmış ve Türkiye 2000'li yıllarda Dünya'da ilk ve orta öğretimde bilimsel yöntemi yanlış öğreten tek laik ülke olarak ön plana çıkmıştır. Hatta, inanç ile bilim insan düşüncesinin birbiri ile çatışan karşıt ürünleriymiş gibi tanıtılarak, toplumun değer yargıları üzerinden yoğun bir kampanya yürütülmektedir. Bunun bir sonucu olarak, 34 çağdaş ülke arasında yapılan bir çalışmada evrim ve bilimin benimsenmesi açısından Türkiye, son sırada yer almaktadır.
Evrim, bilim ve toplumsal gelişme arasında sıkı bir ilişkinin olduğu yadsınamaz. Bu gerçekten yola çıkarak, "doğal seçilim yoluyla evrim" kuramını bizlere ilk tanıtan 'Türlerin Kökeni Üzerine' kitabının yayımlanmasının 150. yılında "II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu"nu düzenliyoruz. Konunun uzmanı bilim insanları ile eğitimcilerin konuşmacı olarak yer alacağı sempozyumda, hem evrim kuramı ayrıntılı olarak tanıtılacak, hem de çeşitli alanlardaki uygulamaları ele alınacaktır. Sempozyum aracılığı ile kuramı ve bilimsel düşünceyi kamuoyuna doğru şekilde tanıtmayı, toplum-bilim bağının güçlendirilmesini, mevcut önyargıların yıkılmasını ve ülkemizin ilerlemesine ve aydınlanmasına katkı sunmayı amaçlamaktayız."Sempozyum "Düzenleme Kurulu", şu isimlerden oluştu: Cemsinan Deliduman (İTÜ), Can Karakaya (İstanbul Üniversitesi), Çiçek Dilek Özyeral Bakanay (Marmara Üniversitesi), Deniz Şahin (İTÜ), Ebru Aylar (Ankara Üniversitesi), Gökhan Akbay (ODTÜ), Iraz Akış (İstanbul Üniversitesi), İsmail K. Sağlam (Hacettepe Üniversitesi), İstem Fer (İTÜ), Kahraman İpekdal (Ahi Evran Üniversitesi), Mehmet Somel (CAS / MPG Partner Institute for Computational Biology / Shanghai), Nihan Elmas (İTÜ), Onur Doğan (Osmangazi Üniversitesi), Özgür Genç (Lozan Politeknik Üniversitesi - EPFL), Özgür Taşkın (Ondokuz Mayıs Üniversitesi), Sarp Kaya (Akdeniz Üniversitesi), Uğur Aksu (İstanbul Üniversitesi), Urartu Özgür Şeker (İTÜ), Ümit Aslanhan (İstanbul Üniversitesi), Zelal Durmuş (Biyoloji Öğretmeni).
Sempozyum "Bilim Kurulu"nda şu isimler bulunuyordu: Prof. Dr. Aslı Tolun (Boğaziçi Üniversitesi), Öğr. Gör. Dr. Ayhan Sol (ODTÜ), Prof. Dr. Aykut Kence (ODTÜ), Prof. Dr. Battal Çıplak (Akdeniz Üniversitesi), Prof. Dr. Celal Şengör (İTÜ), Yrd. Doç. Dr. Cemal Ün (Yıldız Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Fevzi Bardakçı (Adnan Menderes Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın (Ondokuz Mayıs Üniversitesi), Prof. Dr. H. Hüseyin Başıbüyük (Cumhuriyet Üniversitesi), Doç. Dr. İslam Gündüz (Ondokuz Mayıs Üniversitesi), Prof. Dr. İzge Günal (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Mahinur Akkaya (ODTÜ), Prof. Dr. Mehmet Özdoğan (İstanbul Üniversitesi), Doç. Dr. Oğuz Altungöz (Dokuz Eylül Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Oğuz Özdemir (Muğla Üniversitesi), Prof. Dr. Sema Ergezen (Marmara Üniversitesi), Prof. Dr. Serdar Demirgören (Ege Üniversitesi), Öğr. Gör. Dr. Serhat İrez (Marmara Üniversitesi), Doç. Dr. Süphan Karaytuğ (Mersin Üniversitesi), Prof. Dr. Yaman Örs (Akdeniz Üniversitesi) ve Yrd. Doç. Dr. Zeki Apaydın (Ondokuz Mayıs Üniversitesi).
Sempozyumdaki uluslararası katılımcılardan Prof. Dr. Douglas Futuyma (Davetli Konuşmacı), New York Eyalet Üniversitesi' nde ekoloji ve evrim profesörü olan Futuyma evrim konusundaki çalışmalarının yanı sıra önemli bir arazi biyoloğu. Evrimsel Biyoloji (Evolutionary Biology) adlı kitabı bütün dünyada ders kitabı olarak kullanılan Futuyma'nın lisans öğrencileri için bir kaynak niteliğindeki son kitabı Evolution 2005 yılında yayınlandı ve 2008 yılında Evrim adıyla Türkçe'ye çevrildi. Futuyma Evrim Çalışma Derneği'nin ve Amerikalı Doğa Bilimcileri Derneği'nin başkanlığını ve Evolution ve Annual Review of Ecology and Systematics dergilerinin editörlüğünü yaptı.. 25 Nisan 2006' da Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi'ne üye olarak seçildi.
Prof. Dr. Steve Jones (Davetli Konuşmacı): Londra Üniversitesi'nde genetik profesörü. Biyoloji Bölümü'nün başkanlığını yapıyor. Evrim, çeşitlilik, ırklar, cinsiyet ve kalıtsal hastalıklar üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu konuları ele aldığı birçok popüler bilim kitabı bulunuyor.
Prof. Dr. Kenneth Miller: ABD'deki Brown Üniversitesi'nde biyoloji profesörü. Hücre membranının yapı ve fonksiyonları üzerine çalışıyor. Bu konular ilgili 50'den fazla makalesi ve lise ve üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan dört adet kitabı bulunuyor.
"Evrim Kuramı Üzerine", "Evrim ve Diğer Disiplinler", "Günlük Yaşamımızda Evrim" ve "Evrim Eğitimi" başlıklı oturumlarda tartışmaya açılan bildiriler şunlardı:
Celal Şengör: "Darwin'e Kadar Evrim Görüşleri"; Haluk Ertan (telekonferans): "Charles Robert Darwin: Biyolojik Evrim Kuramı'nın Arkasındaki Yaşam"; Oğuz Altungöz: "Moleküler Sitogenetik ve Evrim"; Aslı Tolun: "Wallace-Darwin'den Bugüne Evrim"; Yaman Örs: "Bilimsel Felsefe, Bilimsel Kuramlar ve Evrim Kuramı"; Zeki Apaydın: "Farklı Bilim Paradigamaları Bağlamında Evrim"; Steve Jones: "Is Human Evolution Over?"; Ayşe Erzan: "Bir Fizikçi Gözü ile Evrim"; Yavuz Ekşi: "Feleğin Çeperinden Geçen Kuyrukluyıldız: Evrenin Merkezinden Yolculuk"; Kerem Cankoçak: "Evrenin Evrimi"; Ferhat Özçep: "Yerin Evrimi"; Mehmet Özdoğan: "Evrim Kavramının Ortaya Çıkarttığı Bir Bilim Dalı - Arkeoloji"; Hakan Karaş: "Evrimsel ve Deneysel Psikiyatri"; Mehmet Elgin: "Evrim ve İnsan Doğası"; Güncel Önkal: "Tasarım Argümanı"; Hasan Aydın: "İslam Klasik Çağında Varlık ve Oluşa Farklı Yaklaşımlar"; Cemal Ün: "Prion Hastalıkları ve Prionların Evrimi'"; Şevket Ruacan: "Kanser, Bağışıklık Sistemi ve Evrim" veya Sadece Kanser ve Evrim"; Özgür Genç: "Omurgalılarda İşitme Duyusunun Evrimi"; Murat Gülsaçan: "Türkiye Basınında Evrim Haberlerinin Temsili"; Douglas Futuyma: "Teaching About Evolution: How and Why"; Aykut Kence: "Evrim Eğitimi"; Sema Ergezen: "Biyoloji ve Evrimin Öğrenilmesi ve Öğretilmesi"; Çiçek Dilek Özyeral-Bakanay: "Geleceğin Eğitimcileri: 'Evrim Sadece Bir Teori'"; Murat Öner: "Osmanlı Döneminde Evrimciler"; Oğuz Özdemir: "Türkiye'nin Evrim Fikrine İlişkin Profili"; Nazlı Somel, Şirin Öztürkler, Doğan Sancak: "AKP Döneminde Evrim Eğitimi"; Kenneth Miller - Telekonferans
Üniversite Konseyleri Derneği
Üniversite Konseyleri eğitimin ve bilimsel üretimin, ticari faaliyet konusu değil kamusal bir hizmet olması gerektiği ilkesinden yola çıkarak herkes için eşit ve parasız eğitim hakkı, üniversitelerdeki araştırma geliştirme çalışmalarının yalnızca kamu tarafından finanse edilmesi, ülke bütçesinden eğitime ve yüksek öğrenime ayrılan payın köklü ve kalıcı biçimde artırılması için çalışma yürütüyor.
Üniversite Konseyleri, üniversitelerde yaratıcılığı, paylaşımı ve bilimsel düşünceyi öne çıkaran alternatif bir eğitimin ve bunun bir program haline getirilmesinin tartışılması, belli disiplinlerde çalışma gruplarının oluşturulması ve üniversite gündemine dair somut önerilerde bulunup, bunun tüm üniversite bileşenlerine mal edilmesi için her üniversitede derneğe bağlı olarak faaliyet yürüten, üniversite konseylerinin oluşturulması ve geliştirilmesi için çalışma yapıyor.
AKP-YÖK veya rektörler arasında yaşanan üniversite tartışmasında kamucu, toplumcu, bilimden yana bir üniversite programı ile bu tartışmanın ötesinde alternatif bir odak yaratmayı savunuyor. Bu taraflardan bağımsız olarak "Yeni bir Üniversite" modelini tüm üniversite bileşenleriyle birlikte üretmeyi hedefliyor. [KanalKultur]
Türlerin Kökeni'nin Yayınlanmasının 150. Yılında II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu / 23 - 24 mayıs 2009; Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi Uçaksavar Kampüsü - İstanbul, Tel.: (0212) 244 35 09
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder