Bu Blogda Ara

12 Eylül 2013 Perşembe

Yeniçeri Mezartaşları Kırıldı mı?

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
188 (2009), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih'in 188. sayısında Edhem Eldem, Necdet İşli'nin "Yeniçeri Mezartaşları" isimli kitabı vesilesiyle tarih ve metodoloji üzerine bir tartışma yürütüyor.

188. sayıda ayrıca Evangelia Balta, "Evangelinos Misailidis'in Yunanca ve Karamanlıca Yayınlarına Osmanlı Kaynakların Tanıklığı" başlıklı makalesiyle Osmanlı'nın son döneminde Türkçe konuşan Ortodokslar konusunu inceliyor. Yine aynı konu çerçevesinde Aristotelis Kourtidis'in Anadolu'daki Türkofon Rumlara dair bir anlatısı da 188. sayıda yer buluyor. Maria Alexandra Duchêne, 1680 ve 1820 yılları arasında Avrupa'daki bahçe düzenlemesi ve bahçe mimarisi üzerinde Osmanlı mimarisi ve bahçelerinin etkisini inceliyor. Nuran Yıldırım, II. Abdülhamid döneminde güçlenen Türk-Alman ilişkileri bağlamında, Osmanlı'nın bir dostluk gösterisi olarak Berlin'de inşa etmeyi planladığı ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın ilk örneklerinden olan Kemaleddin Bey tarafından tasarlanan Hamidiye Hastanesi üzerine yazıyor.

Nil Sarı ve Ümit Emrah Kurt'un 15. yüzyılda yaşamış Amasyalı Sabuncuoğlu'nun "Cerrahiyetü'l Haniye"sinde yer alan üroloji aletlerini inceledikleri yazıları, 188. sayıda yer alan yazılardan bir diğeri.

Nazan Maksudyan ilk bakışta siyasi olmaktan uzak, hatta bütünüyle bireysel gibi görünen meselelerin dahi otoriter devlet aygıtı tarafından nasıl bambaşka şekillerde ele alabileceğini, Max Bonnafous'nun Türkiye'de 1916-1926 yılları arasında İstanbul'da gerçekleşen kadın intihar vakalarını analiz ettiği kitabı inceleyerek gösteriyor.

Erdal Küçükyalçın, Kyoto'daki Japon bahçeleri üzerinden Japon toplumunun iç dünyasını, dünya görüşünü ve estetik anlayışını inceliyor. Ece Zerman, 1913-1921 yılları arasında yayımlanan Kadınlar Dünyası Dergisi'nin Latin harfleriyle çevrimyazılarını yayıma hazırlayan Tülay Gençtürk ve Fatma Büyükkarcı Yılmaz ile Osmanlı'da kadın hareketi ve kadın dergileri üzerine gerçekleştirdiği keyifli bir sohbeti satırlara döküyor. Onur Şar, "Erenköy Galip Paşa Camisi" başlıklı yazısıyla II. Abdülhamid döneminin Osmanlı toplumundan bir kesit sunuyor. Mehmet Perinçek, I. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde Osmanlılar ve Ruslar arasındaki ittifak arayışları ve bu doğrultuda kurulan Osmanlı-Rus Cemiyeti hakkında yazıyor.

İlyaz Bingül, eski İstanbul'daki önemli toplumsal mekânlardan olan bozahanelerin tarihine ışık tutuyor. Ayrıca Emel Seyhan, Edhem Eldem düzenli köşeleriyle, Oğuz Tekin kitap tanıtım yazılarıyla, M. Ahmet Tokdemir güncel bölümündeki yazılarıyla ilginç konuları aktarıyor ve yorumluyorlar. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 188 (2009), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder