Bu Blogda Ara

16 Temmuz 2013 Salı

Çolak, Bedia [Bedia Çolak]

Bedia Çolak'tan batik sanatı örneği

Bedia Çolak'tan batik sanatı örneği
[KanalKultur] - Bedia Çolak (1932 - 2009): İç-mimar ve batik sanatçısı.

1932'de doğdu. 1956 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimari Yüksek Bölümü'nü bitirdi. 1956-1961 yılları arasında Münih'te iç mimar olarak çalıştı. 1961 yılında Türkiye'ye dönerek T.C. Emekli Sandığı'nda yüksek iç mimar olarak görev aldı ve İzmir Büyük Efes Oteli, Bursa Çelik Palas Oteli ve Büyük Ankara Oteli'nin iç dekorasyonlarını gerçekleştirdi. 1967-1973 yılları arasında Ziraat Fakültesi'nde ev planlaması, dekorasyonu ve teknik resim konularında eğitmenlik yaptı. Aynı yıllarda Atatürk Orman Çiftliği Marmara Oteli'nin dekorasyonunu gerçekleştirdi.

1972 yılında T.C. Beyrut Büyükelçiliği'nin tüm iç mimarisini tamamladı. 1973-1976 yılları arasında ADMMA Mimarlık Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1973-1977 yılları arasında T.C. Turizm Bakanlığı'nda yüksek iç mimar olarak çeşitli illerin danışman büroları ve Bakanlığın düzenlediği yurtiçi ve yurtdışı sergilerin mimari düzenlemelerini gerçekleştirdi.

Bedia Çolak'tan batik sanatı örneği
Kişisel olarak Sanayi Bakanlığı Endüstri ve Turizm Bankalar Birliği 50. Yıl Sergisi'ni düzenledi. 1977-1982 yılları arasında T.C. Turizm Bankası'nda görev aldı. Kuşadası ve Bodrum yat limanlarıyla Ürgüp Oteli'nin iç mimari çalışmalarını da bu yıllar arasında gerçekleştirdi.

1983-1985 yılları arasında T.C. Sanayi Bakanlığı'nda Yurtiçi ve Yurtdışı Fuarlar Bölümü Müdürü olarak görev yaptı. 1985-1988 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Beytepe Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

İç mimariye bağlı tasarım ve uygulama çalışmalarının uzantısı olan teknoloji, malzeme ve eleman unsurlarından bağımsız çalıştı. Bireysel olarak bir anlamda özgür ve salt sanata duyduğu sevgi ve ilginin gücüyle kendi yaşama sevincini, duygu ve düşüncelerini aktarabilmek için batik sanatını birikimlerinin sözcüsü seçti. Çalışmalarında Anadolu mimarisi süsleme sanatındaki öğeleri de çağdaş bir anlayış içinde batikle yorumladı. Türkiye'de sanat dünyasında "batik sanatçısı" olarak yer edindi. İç-mimarlığı sırasında ve zaman içinde "Geleneksel Türk El Sanatları"ndan da esinlendi. Tasarlanmış kompozisyonlarla ve "Hat Sanatı"nı stilize ederek "Dekoratif Batik Panolar"la zenginleştirdi. "Dekoratif Batik Sanat"ın önemli ismi oldu. "Halk Bezeme Sanatı"na kendi yorumunu kattı. New York, Budapeşte, Japonya, Almanya ve Türkiye'de sergiler açtı. [08 şubat 2013, KaKuTS - KanalKultur]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder