Bu Blogda Ara

4 Mayıs 2016 Çarşamba

16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh, Viyana'da..

Günseli Devrim - Kerbela
@kanalkultur - İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği tarafından hazırlanan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilen, '16.Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh' projesi, 25 mayıs - 12 haziran 2016 tarihlerinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da Kunst Historisches Museum Wien - Neue Burg Ephesos Museum'da, Avusturyalılarla buluşuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen '16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh' sergisi Saraybosna, Belgrad, 2015 G20 Antalya zirvesi ve İstanbul'dan sonra, 25 mayıs - 12 haziran 2016 tarihleri arasında T.C.Viyana Büyükelçiliği ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile Viyana'da sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Küratörlüğünü Beste Gürsu'nun yaptığı projede, çini sanatçısı Sevim Ersoy'un liderliğinde çini panolara aktarılan 30 adet güzergah minyatürleri ile nakkaş Matrakçı Nasuh'u; eserlerinde yer alan beyitleri ile Şair Matrakçı Nasuh'u; beyitlerden seçkiler ile yazılan 10 adet divani levha'da hattat Matrakçı Nasuh'u; vasıflarından bir kaçının çağdaş bir yorumla tuvale aktarıldığı, 1 adet tablo'da ressam, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh'u 12 bayan sanatçı, toplam 41 eser ile anıyor, anlatıyor ve aktarıyor.

Proje kapsamında, Topkapı Sarayı revan yazması 1272 nolu Matrakçı Nasuh 'Tarih-i Sultan Bayezid' eseri Klasik Türkçeden aktarıldı ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından tıpkı basım olarak yayınlandı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 'Matrakçı Nasuh' anısına özel olarak 'XVI. Yüzyıl Türk Musiki' albümü, PTT.A.Ş. Matrakçı Nasuh özel anma pulu ve kartpostalı, UNESCO Türkiye tarafından da proje kataloğu yayınlandı.

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından 'Anma ve kutlama yıldönümleri' kapsamına alındı..

T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Dış İşleri Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü, PTT A.Ş, Daily Sabah, A Haber, Sabah, Art and Life Production, İnsan ve Sanat, CC Tercüme desteği ve Global İletişim ortağı Anadolu Ajans ile 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek proje Viyana'dan sonra Tokyo, Budapeşte, Roma, Washington ve son olarak Ankara da meraklısyla buluşuyor.

Deniz Mutlu Erdoğan - Diyarbakır
25 mayıs 2016 çarşamba günü Viyana Kunst Historisches Museum Wien - Neue Burg Ephesos Museum'daki açılış programında, M.Sinan Genim tarafından 'Matrakçı Nasuh ve Haritaları' konulu konferans ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından '16.Yüzyıl Türk Musıkisi' dinletisi gerçekleştiriliyor.

Sergiye katkı sunan çini sanatçıları: Sevim Ersoy, Deniz Mutlu Erdoğan, Ebru Şengül, Erman Özcan, Fatma Çakır, Günseli Devrim, Muhterem Pakyürek, Sibel Dileksiz, Sibel Gürgener, Yeşim Ufukşen; Hattat: Hülya Cansız Gür; Ressam: Sema Bicik @kanalkultur

16.Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh / 25 mayıs - 12 haziran 2016; Kunst Historisches Museum Wien - Neue Burg Ephesos Museum / Heldenplatz, Neue Burg, 1010 Wien

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder