Bu Blogda Ara

22 Ocak 2016 Cuma

Aydan Birdevrim'le Zamana Yolculuk

[KanalKultur] - Teknolojik gelişme sonucunda değişime uğrayan kültürle birlikte doğal olarak daha önce insanın yaşamına giren nesnelerin yerini çağdaşları alıyor. Uzun süre görülmeyen, duyulmayan, konuşulmayan, dokunulmayan nesneler, zamanla unutuluyor.

Aydan Birdevrim, eğitimci ve sanatçı olarak kaybolmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuş eserleri, el sanatlarını, gelenekleri tekrar yaşatmak, dün olmadan bugün, bugün olmadan yarın olamayacağı için onları yeni nesillere tanıtmak gerektiğine inanıyor. Bunu yaparken geçmişe özlem içinde düne takılı kalmadan, büyük emeklerle tarihsel süreçte gelişmiş desenlerin, formların deforme edilmeden kullanılmasını vurguluyor; yanlış restorasyonlara dikkat çekmek için, yeni formlar üzerinde desenleri yorum getirmeden kullanıyor.

Aydan Birdevrim'in, 'Zamana Yolculuk' ismini verdiği ve 5 ocak - 5 şubat 2016 tarihleri arasında Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi'de sanatverserlerle buluşan sergisinde, eserlerin ana temasını Anadolu kapı tokmakları, minyatürler, çeşitli dönemlere ait çiniler ve gelenekler oluşturuyor.

1981'de beri seramik sanatıyla, son yıllarda da camla uğraşmakta olan sanatçı, camın transparan ve yalın görünüşüne karşın soğuk görünümünden kurtarmak için onu Osmanlı desenleriyle bütünleştirmeye çalışıyor. Böylelikle sıcak ve soğuk dengeyi sağlayarak, camın şeffaflığında desenleri görmek istiyor. Sanatçı, seramik eserlerinde eski ahşaplar, paslı demirler ve zincirlerle birlikte kilitler kullanarak, kapı tokmağının kendi özünü vurguluyor. Kapı tokmaklarının kendine özgü dilini eserlerinde gizemli mesajlar vererek, Anadolu insanının anlatmak istediği ince detayları, inançlarını, korkularını sosyal ve ekonomik yönünü gizemli bir şekilde kapılara yansıtmış olduğu duyarlılığı seramik ve camda yeni formlarda yaşatıyor.

Aydan Birdevrim, cam -seramik sanatçısı hem de İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü’nde seramik, çini ve cam üzerine dersler veren bir akademisyen.

1985 yılında Marmara Üniversitesi Seramik Bölümü’nden mezun olmuş ve aynı üniversitede lisansüstü eğitimini tamamlamış. Kendi atölyesinde tasarımlarından oluşan seramik ve cam üretmeye başlamış; yapıtları Türkiye'de ve Türkiye dışında çeşitli koleksiyonlarda yer alıyor...

Birdevrim'in, Yıldız Porselen Fabrikası için minyatür kökenli tasarımları, üretime geçmiş. İstanbul Üniversitesi, T.B.M.Y.O Çini İşlemeciliği Program Başkanlığı’nı sürdürmüş.

1994 yılından bu zamana kadar 7'si Türkiye dışında olmak üzere pek çok karma sergi Workshop, proje ve seminerlere katılmış; 11 kişisel sergi açmış.

Aydan Birdevrim, halen İstanbul Üniversitesi Cam, Seramik ve Çini programında öğretim görevlisi... [KanalKultur] 

Aydan Birdevrim - Zamana Yolculuk, Seramik ve Cam Sergisi / 25 ocak - 5 şubat 2016; Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi, Gölcük

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder