Bu Blogda Ara

18 Aralık 2015 Cuma

Ceren Oykut - Konstantiniye ve Ayasofya Defterleri | Sketchbooks of Constantinople and Hagia Sophia

Galata Rum İlkokulu | Σχολή Γαλατά Ceren Oykut’u “Konstantiniye Ve Ayasofya Defterleri” başlıklı sergisiyle 28 kasım - 26 aralık 2015 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, Stefanos Yerasimos’un Türk Metinlerinde Konstantiniye Ve Ayasofya Efsaneleri adlı kitabından esinlenerek hazırlandı.

Karikatür, minyatür ve kartografi gibi alanlardan beslenerek günlük hayattaki detaylar üzerinden manzara çizimleri yapan Oykut; sergide Yerasimos’un 1990 yılında yazdığı Türk Metinlerinde Konstantiniye Ve Ayasofya Efsaneleri adlı kitabında efsanelerin oluşum ve dönüşüm süreçlerini incelerken saptadığı belli başlı yöntemleri kendi çalışmaları üzerinde uyguluyor. Oykut çizimlerinde yer alan birçok öğeyi kesme, taşıma ve çoğaltma yoluyla bağlamlarından kopartıp yeni topografyalar oluşturma sürecine giriyor.

Sanatçı ayrıca, kitabın Ayasofya’nın öyküsünü anlatan bölümünde geçen bir hikayeye de odaklanıyor. Efsanede yer alan, henüz adı bile konmamış devasa kilisenin inşaatı esnasında hep orada bulunan, aynı anda hem koruyucu, hem melek, hem çırak, hem de kurban olan bir karakter üzerinden günümüz İstanbul’una bağlanıyor ve bu hikayeden esinle üretmeye başladığı, henüz oluşum aşamasında olan işlerini oluşum süreçleri ile beraber sergileyerek zaman ve mekanı yaşayan bir kartografyaya çeviriyor.

* * *

Ceren Oykut's exhibition "Sketchbooks of Constantinople and Hagia Sophia" was prepared with inspiration from the book named " La Fondation de Constantinople et de Sainte-Sophie Dans les Traditions Turques" (The Foundation of Constantinople and Hagia Sophia in turkish Traditions) written by Stefanos Yerasimos in 1990.

Making broad landscape drawings built on details acquired from everyday life, Oykut utilizes elements from caricature, miniature and cartography. In this exhibition, Oykut intends to apply the methods that Yerosimos formulated while studying the creation and transformation processes of legends within the book, using "items" from her drawings with detaching them from their native context by cutting, cropping, dragging and multiplying to create new topographies.

Oykut also concentrates on a legend told in the book that takes place during construction of Hagia Sophia. Through a character which can be seen as a guardian, an angel, an apprentice and a victim at the same time in the legend of yet unnamed cathedral, Oykut links to contemporary Istanbul. She exhibits her works in progress and their process together to turn time and space into a living cartography.

Ceren Oykut - Konstantiniye ve Ayasofya Defterleri | Sketchbooks of Constantinople and Hagia Sophia / 28 kasım - 26 aralık 2015; Galata Rum İlkokulu | Σχολή Γαλατά, Kemeraltı Caddesi No: 81, Karaköy - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder