Bu Blogda Ara

9 Ekim 2015 Cuma

Otoportrede Zamansız Yabancılık ve Uzaklık - İbrahim Resnelli: Zırhın Ötesinde

İbrahim Resnelli - Motivasyon Çürümesi, Otoportre (Triptik),
kağıt üzerine karakalem, toplam boyut: 100 x 393 cm, 2015

[KanalKultur] - Mamut Art Project 2015’te öne çıkan sanatçılar arasında yer alan İbrahim Resnelli, ilk kişisel sergisi "Zırhın Ötesinde" ile 17 ekim – 28 kasım 2015 tarihleri arasında Daire Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor.

İbrahim Resnelli ilk kişisel sergisinde; sanat eserinin maddesel yapısı ötesindeki anlama/lara ve eser ile izleyici arasındaki iletişime odaklanıyor.

Sanatçının sergilenen çalışmalarındaki amaç; maddeye ve görünüme kilitlenmiş bir bakışın ötesine ulaşmayı başarabilmek:

“Ben, varoluşum içerisinde durduğum yerden bir otoportre çizerim ve ortaya bir zırh çıkar, izleyici bu otoportreye bakar ve bir zırh görür. Zırh, maddesel yapıya bürünmüş zamansız bir yabancılık ve uzaklık temsilidir; yalnızca birbirimize olan uzaklığımızın değil aynı zamanda kendimize olan uzaklığımızın da. Yine de sanat ve duyumsayan bakışımızla sanatı sorgulamamız yoluyla, bu zırhın ötesine geçebilmemiz de olasıdır.”

İbrahim Resnelli - Ağırlık ve Hafiflik, (Triptik),
kağıt üzerine karakalem, boyutlar (soldan sağa):
100 x 155 cm., 100 x 135 cm., 100 x 155 cm., 2015

Bir sanat eserinin çevreleyen çerçeve, cam ve hatta eserin kendisi, anlamı perdeleyen bir yapı, sanatçının tanımlaması ile bir “zırh” ile örtülüdür. Sanatçının zihninde oluşan en saf düşünsel boyut ve kendini bulma süreci, biçimselliğe dönüşürken bir şekilde anlamdan gizleniyor.

Resnelli’ye göre bir eserin biçimsel anlamı ve kavramsal anlamı arasındaki bu engel, izleyicinin var olan bu maddesel yapıyı aşarak kendi duygu dünyasında ve düşüncelerinde ona yer açmasıyla kurduğu iletişim sayesinde aşılıyor.

İbrahim Resnelli - Baktığımız ve Gördüğümüz,
(Diptik) kağıt üzerine karakalem, 100 x 300 cm, 2015

Sanatçı, izleyici ile eserleri aracılığıyla kurduğu bu diyaloğu “kavramsal realizm” olarak nitelendiriyor. [KanalKultur] 

İbrahim Resnelli: Zırhın Ötesinde / 17 ekim – 28 kasım 2015; Daire Galeri, Boğazkesen Caddesi No:76A Tophane 34433 Beyoğlu / İstanbul T:+90 0212 252 52 59 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder