Bu Blogda Ara

16 Eylül 2015 Çarşamba

İzzet Keribar ile Millennium

© İzzet Keribar - Ayasofya
[KanalKultur] - Galeri Işık’ta İzzet Keribar ile “Millennium” zamanı.

Türkiye’nin en önemli fotoğraf sanatçılarından olan ve fotoğraf serüveninde 60’ıncı yılını doldurmaya hazırlanan İzzet Keribar’ın son projesi ‘Millennium’, Galeri Işık Teşvikiye’de..

İstanbul’un en önemli sanat merkezlerinden biri olan Galeri Işık, Türkiye’nin görsel arşivinde önemli bir yere sahip olan büyük fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’a ev sahipliği yapıyor. Keribar’ın “Millennium” adını verdiği son projesi, 18 eylül – 11 ekim 2015 tarihleri arasında Galeri Işık’ta sergileniyor.

© İzzet Keribar - Selimiye Cami
Fotoğraf serüveninde 60. yılını  kucaklamaya hazırlanan usta fotoğrafçı İzzet Keribar’ın seyahat ettiği 70 ülkeden ve Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlediği fotoğraflardan oluşan “Millenium”, hem geçmiş ile gelecek arasında, hem de İzzet Keribar’ın fotoğrafları ile günümüzün fotoğraf anlayışı arasında farklı bir geçit açıyor. Sergi aynı zamanda yüzlerce yıllık bilgi, kültür ve ruhu bugüne taşıyor.

“Millenium” için bir yazı kaleme alan, Türkiye fotoğrafçılığının bir başka tanınmış siması 30 yıllık fotoğrafç sanatçısı Merih Akoğul,  “İzzet Keribar’ın fotoğrafları, nerede çekilirse çekilsin ve konusu ne olursa olsun birbirleriyle biçimsel akrabalık taşır ve bize bambaşka bir dünyanın kapılarını aralar” ifadesini kullandı. Akoğul yazısında, “büyük ustamız İzzet Keribar, hümanist kişiliğini, “Millenium” sergisi üzerinden fotoğraflar aracılığıyla  bizlere aktarırken, kavga ve savaşlarla çalkalanan dünyamıza, karmaşayı düzene dönüştürmenin en güzel yolunun sanat olduğu mesajını bir kez daha veriyor” diyor.

© İzzet Keribar - Chefchaouen
İzzet Keribar’ın fotoğraf geçmişinin bir özeti niteliğindeki Millenium sergisi, bir yanda mavi kasaba Chefchaouen’e, diğer yanda Mimar Sinan’ın dünyaca ünlü Selimiye Camisi’ne, hemen yanında Küba’nın rengârenk otomobillerine ve Venedik Karnavalı’nın gizem dolu maskelerine de yer veriyor. Sergi ziyaterçilerini adeta minyatürlere bakarken olduğu gibi, boyutlar arasında tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

İzzet Keribar

1936'da doğdu. Genç yaşından itibaren fotoğrafa ilgi duydu ve 1957'de askerliğini yapmak üzere gittiği Kore'de bir yıl boyunca fotoğraf çekerek tekniğini ve deneyimini geliştirdi. 1980 yılında fotoğrafa tekrar yöneldi. O tarihten beri yurtiçinde ve yurtdışında fotoğraf amaçlı geziler düzenliyor. Sahibi olduğu Türkiye ve dünya fotoğrafları arşivi, Türkiye'nin en önemli arşivleri arasında yer alıyor.

İFSAK onur üyesidir. Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından 1985'te A.Fiap (Sanatçı), 1988'de de E.Fiap (Ekselans) unvanlarıyla onurlandırıldı.

Ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında birçok ödül aldı. Fotoğrafçılığı profesyonel bir meslek olarak yürütüyor. Ayrıca, fotoğrafçılığın Türkiye'de gelişmesine ve Türkiye'nin yurtdışında en iyi yönleriyle tanınmasına yardımcı oluyor. [KanalKultur]

İzzet Keribar - Millennium / 18 eylül – 11 ekim 2015; Galeri Işık Teşvikiye, Teşvikiye Cad. No: 6, Nişantaşı - İstanbul; Tel.: +90 (212) 233 12 03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder