Bu Blogda Ara

30 Haziran 2015 Salı

Likya Kitabı

Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından hazırlanan "Lykia Kitabı", Lykia’yı öğrenmek ve anlamak için iyi bir kılavuz.

Kitapta, Lykia Bölgesi’nin kültür, tarih ve sanatı, sosyal, siyasi ve ekonomik yaşamıyla birlikte ve her dönemiyle ilk kez 130 kent / yerleşim örneğinde anlatılıyor.

Eser, Lykia bilimine topluca katkı veriyorve bu bahaneyle arkeolojiyi-tarihi paylaşıyor, sevdiriyor ve tarihsel emanetlerin kendiliğinden korunmasını sağlıyor..

Lykia’nın tarihi, inançları, yazısı, sanatı, şehirciliği, mimarisi, geçim kaynakları, sosyal yapısı gibi ana konuların detaylıca ele alınmış olması ve neredeyse tüm yerleşimlerin bir arada verilmiş olması, kitabın önemli yanlarından biri.

Yerleşimler içinde kent boyutunda olanlar eserde ayrıntılı yazılıyor.

Özellikle, yazarın doğrudan bilimsel yüzey araştırmalarını gerçekleştirdiği ve merkez Lykia’ya göre çok daha az bilinen Doğu ve Orta Lykia yerleşimleri de eklenerek ve bölgenin az bilinen doğu yarısı öne çıkarılarak gösterilmeye çalışılıyor.

Nevzat Çevik, Myra ve Andriake Kazıları, Rhodiapolis Kazıları ve Çevresi Yüzey Araştırmaları, Beydağları Yüzey Araştırmaları, Kent Antalya’nın Arkeolojik Envanteri Projesi, Trebenna ve Çevresi Yüzey Araştırmaları gibi kapsamlı projelerin kurucu başkanlığını; Patara ve Tlos kazı-araştırmalarının da başkan yardımcılığını yaptı. Doğu Anadolu’da Urartu araştırmaları gibi başka bilimsel projeler gerçekleştirdi. 2003’te profesör oldu ve halen Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Nevzat Çevik: Lykia Kitabı. Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Monografi Dizisi: 10,  İstanbul 2015, 576 S., ISBN: 9786054018222 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder