Bu Blogda Ara

8 Nisan 2015 Çarşamba

Mehmet Ali Doğan - Cennet ve Günahlar

Ressam Mehmet Ali Doğan 9 nisan 2015 - 4 mayıs 2015 tarihleri arasında Ankara Peker Sanat Galerisi'nde “Cennet ve Günahlar” konseptiyle sanatseverlerle buluşuyor.

Üniversite yıllarında atölye çalışmalarında, ürettiği resimlerde, kendiliğinden oluşan geometrik alanların varlığını hisseden sanatçı, zaman içerisinde resimlerinde bu devamlılığı güçlendirdi. Böylelikle geometrik formlar resimlerimde tercih nedeni olmanın yanı sıra, asıl anlam yüklemeye çalıştığı alanlar oldu. Bugüne kadar, Kadın ve Şeritli Mekân, Siyam Serisi, Anadolu Uygarlıkları Çeşitlemeler Serisi, Kastamonu Serisi, Yer-Gök-Deniz Serisi, Sınırlanmış Alanlar Serisi ve şimdi de Cennet ve Günahlar Serisi ile dönemler halinde resimler üretti.

Cennet ve Günahlar serisine devam eden Sanatçı, bu seride günümüze, yaşama ait kavram ve içerikleri sorguluyor. Bu nedenledir ki ağaç formlarını bir metafor olarak kullandığı gibi şehir görüntüleri ve siluetleri tercih nedeni oluyor.

Mehmet Ali Doğan; “Kapitalizmin para tutkusu doğayı tüketmekte, insan hayatını da tabut gibi evlerde yaşamaya mahkûm etmektedir. Ekilecek en güzel tarım alanları yerleşim alanlarına dönüştürülmektedir, üstelik İnsanlık ağaçlardan, yeşil görüntülerden mahrum bırakılmaktadır. Kutucuklardan oluşturulmuş, çarpık ve estetikten uzak yerleşim alanları, insan doğasından, psikolojisinden yoksun mimari yapılardır. Bu yapılar insanın birbirini tüketme duygularını güçlendirdiği gibi, ayrıca manevi bütünlükleri de yok etmektedir. Para, metropollerin asıl kaynağı olmuş ve insan varlık olarak araç olma niteliğinden öte yaşamamaya başlamıştır. İnsanoğlunun kendi doğasından uzaklaştırıldığı ve bunun bilinçle ötelendiği düşüncesiyle;  özellikli ve insan kimyasına uygun yaşam alanlarının tüm insanlarımıza sunulması, mutluluğumuz ve geleceğimiz için şarttır.” diyor.

Sanatçı daha bahsedemediği birçok hayaliyle yaşarken her gün tüm farkındalığıyla, işte resimlerindeki o yamuk, kare, dikdörtgen gibi, kendisi için temiz ve saflığın göstergesi olan alanlara, hayallerini işliyor. Kıvrımlar halinde ve kimi yerde düz çizgi biçiminde kullandığı ve kendisi için “hayat çizgisi” olarak tanımladığı renkli konturlar; insanın dünyadaki hayat mücadelesinin, iyilik ve kötülük kavramlarının yanı sıra insanlığın var olma ve yok olma sürecindeki samimiyetini, insanın doğa ile paylaşımını ayrıca sorguluyor.

Mehmet Ali Doğan

1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Prof. Dr. M. Zahit Büyükişleyen Atölyesi'nden mezun oldu. T.C. M.E.B. Doğan Sanatevi’nde  bugüne kadar ikibine yakın öğrenciyle bilgisini paylaştı; Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Liselerine öğrenci yetiştirdi. 2011 yılından bu yana BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği) Başkanlığı'nı yapıyor.

Mehmet Ali Doğan - Cennet ve Günahlar, Resim Sergisi / 9 nisan – 4 mayıs 2015; Peker Sanat Evi, Hilal Mahallesi Alexander Dubcek Caddesi (6.cadde) 18/B, Yıldız - Çankaya - Ankara; Tel.: 0312 439 30 03

1 yorum:

  1. Açılışa katılmak isterdim.
    Akşam saat 18.00'den itibaren OZAN-DER belgesel çekimine gideceğimden dolayı katılamıyorum.
    Hayırlı olsun...

    YanıtlaSil