Bu Blogda Ara

21 Nisan 2015 Salı

Haydar Ekinek - Renklerim & Hayallerim

Deyim Sanat Galerisi’nin Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı yararına düzenlediği, ressam Haydar Ekinek’in resimlerinden oluşan "Renklerim & Hayallerim" başlıklı sergi 11 nisan – 2 mayıs 2015 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

Vanlı ressam Haydar Ekinek, yağlıboya tablolarında fırça yerine çivi kullanıyor. Başta TBMM olmak üzere birçok ünlü mekanda sergi açan ressamın çivi kullanarak yaptığı resimleri hem yurtiçi hem yurtdışında büyük ilgi görüyor.

Ekinek, resimlerinde çivi kullanmasının nedenini şöyle anlatıyor:

“Pahalı malzemeler alıp resim yapamıyordum. Ama resmi çok seviyordum. Yerde bulduğum çivilerle resim yapmaya devam ettim. İmkansızlıklar yüzünden edindiğim bir teknik bana dünyada bir ilki yaşattı. Çivi ile resim hem sanat ışığım hem de yolum oldu.”

Resimleri ile duyulmaya başladığı ilk dönemlerde, resim yeteneğini fark edenlerin ilgisini sanatçının tuval üzerinde fırça yerine çivi kullanması çekti. Sanatçı, bununla kendisini kabul ettiren bir tarz yakaladı.

Ressam, resim çevrelerinde çivi tekniği ile tuvaline yansıttığı somut hatta aşırı soğuk çizgilerin soyut ve yumuşak figürlere dönüşmesi,  tarihsel figürlerin günümüzde belirivermeleri ve doğanın yumuşak dokusu içinde pek yan yana gelmeyen renklerin umulmadık karşılaşmaları hatta bazen çarpışmaları ile konuşuluyor.

Sanatçının resimlerinde modern olanın ötesine geçme çabasının soyut yorumu, tarih ve doğa başlıca konular.

Yazının ilk formu yani çivi yazısı ona ilham oluyor ve her bir çivi izi anlatılacak bir öyküye duygu yüklüyor.

Ekinek, modern yaşamda çoğu zaman es geçtiğimiz hayatta duyguların sıkıştığı mekânları genişletmeyi ve bunun bir yolu olarak hayatımızı renklendirmeyi öneriyor...

Haydar Ekinek - Renklerim & Hayallerim / 11 nisan – 2 mayıs 2015; Deyim Sanat Galerisi, Şakayık Sokak, Kamar Apartmanı No:47/1, Nişantaşı - İstanbul; Tel.: 0212 286 21 82

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder