Bu Blogda Ara

11 Mart 2015 Çarşamba

Dijital Alanın Küratörlüğü: Yeni Bir Sanat Formunun İcadı

İstanbul Modern’in dünyada öncü rol üstlenen müzelerin yöneticilerini Türkiye’den izleyiciler ile buluşturarak güncel müzecilik alanında yeni bir bilgi paylaşım ağı ve iletişim platformu yaratmak amacıyla 2012 yılında başlattığı program “Müzeler Konuşuyor”, Birleşik Krallık ile devam ediyor.

“Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Birleşik Krallık” programı kapsamında Aralık 2014 – Nisan 2015 tarihleri arasında Birleşik Krallık'tan sekiz sanat müzesinin direktör, küratör ve departman yöneticileri İstanbul’a geliyor. 17 mart 2015 günü CBE Kurucu Direktörü Ruth Mackenzie, "Dijital Alanın Küratörlüğü: Yeni Bir Sanat Formunun İcadı" konusunu irdeliyor.

Dünyanın ilk ulusal halka açık müzesinin kurulmasından itibaren müzecilik alanında öncü rol üstlenmiş olan Britanya müzeleri, kültürel miras alanında birikimlerini yenilikçi yaklaşımlarla birleştiren eşsiz bir tecrübeye sahip.

BBC ve Arts Council England tarafından 2014 yılında kurulan The Space, dünyanın her köşesinde insanların mobil cihazlar, tabletler ve bilgisayarları üzerinden deneyimleyebileceği dijital yapıtlar üretmek üzere farklı disiplinlerden sanatçıları davet ediyor. Kitlelere ulaşmak için yeni yöntemler ve yeni dijital sanat formları yaratmak konusunda sanatçıları desteklen The Space, izleyicileri sanatı yalnızca keyif almak amacıyla tüketen bireylerden ziyade, aktif bir sanat topluluğunun parçası olarak sanat yapıtlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunmaya teşvik ediyor.

The Space’in kreatif direktörlüğü ve kuruluş dönemi direktörlüğünü üstlenen Ruth Mackenzie, aynı zamanda Hollanda Festivali’nin artistik direktörlüğünü yürütüyor. Haziran 2015’te gerçekleştireceği ilk festivale Türkiye ve çevresindeki ülkelerden sanatçıları dahil eden Mackenzie, konuşmasında dijital sanat küratörlüğü ve uluslararası izleyici geliştirme politikalarıyla ilgili vizyonunu paylaşıyor. Günümüz dijital sanatının, 20. yüzyılın yeni sanat formu sinemanın farklı disiplinleri etkilemesi ve yeni kitlelere ulaşmasına benzer bir etkisi olup olmayacağını sorguluyor. Mackenzie, mobil cihazlar ve internet erişiminin yaygınlaşmasının sanatçı ve izleyici arasındaki engelleri kaldırmasıyla, sanatçıların bu yeni kitlelere ulaşabilmesi için yeni bir dijital sanat formuna ihtiyacımız olup olmadığını tartışıyor.

İstanbul Modern, Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası, Antrepo 4, 34433 Karaköy - 34433 İstanbul; Tel.: (0212) 334 73 00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder