Bu Blogda Ara

25 Ocak 2015 Pazar

Ümit Kara - Bulutlara Boğulmak

Gergedan Sanat Galerisi, 27 ocak - 17 şubat 2015 tarihleri arasında Çukurcuma’da yer alan mekânında Ümit Kara'nın eserlerinden oluşan "Bulutlara Boğulmak" sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sanatçının sergisine dair kaleme aldığı manifestosunda şunlar kaydediliyor:

"Aynı evrende yaşadığımızı düşünsek de; hepimiz kendi evrenine sıkışıp kalmış birer yalnız tanrıyız, başkalarından medet uman.

Öğretilerek manipüle edildik.. Ve öğrendiklerimizin kısırlaştırıcı ağırlığı, tek sahip olduğumuz şeyi, hislerimizi, reddetmekte. Kendimiz olmak istemiyoruz çünkü şekillendirilmiş ruhlar büyüttük aynalarda kendimiz sandığımız. Ansızın gelen, anlamsız gerginliğimizin en önemli nedeni budur.

Nefessiz kalana kadar hislerimize sahip çıkıp peşinden gittiğimiz, gerçekten kendimiz olduğumuz rüyalarımızı inkar ederek yozlaşmak yerine; her şeyin olması gereken halini yaşayabildiğimiz bu gerçekliğe sahip çıkmalıyız ve uyanınca hatırlamalıyız tam nerde öldük ve kimlere üzüldük.

Ümit Kara - "fun",
tuval üzerine akrilik, 190 x 80 cm.
Çünkü suçlar bakışlarla ve duvarlarla ayakta kalabilen, diretilen 19. yüzyılın ikiyüzlü ahlak algısının bizi tekleştirerek tanımlayamayacağı ve daha fazla bir yere götüremeyeceği apaçık ortada. Kafamda, bizi güzel gösteren anlatılmış tüm aynalar kırıldırlar artık.

Ve o aynalarda büyüttüğümüz başkaları olmaktan bıkmış, tanrılar belki de artık serbest kalmalılar..

Çelik gibi sert, güneş gibi kor."

Ümit Kara - "metamorphosis",
tuval üzerine akrilik, 120 x 90 cm. 
Ümit Kara - BulutlaraBoğulmak / 27 ocak - 17 şubat 2015; Gergedan Sanat Galerisi,  Altıpatlar Sokak No:15, Çukurcuma - Beyoğlu - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder