Bu Blogda Ara

25 Nisan 2014 Cuma

Onur Mansız - Trajedi

Onur Mansız - "False Lunacy",
tuval üzerine yağlı boya, 190 x 135 cm., 2013
[KanalKultur] - art ON İstanbul, 27 mayıs - 12 temmuz 2014 tarihleri arasında genç sanatçı Onur Mansız'ın "Trajedi" adlı ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

İspanya'da yaşayan sanatçının hiperrealist portreleri izleyicilerden bir duygu yoğunluğu talep ediyor; onları melankoli ve belki de kara bir mizahın sınırlarında dolaşan kendi trajedileriyle yüzleşmeye çağırıyor.

Onur Mansız'ın kurgulanmış figüratif kompozisyonlarının odağında bireyin dış müdahalelere açık iç dünyasındaki çalkantıları yer alıyor.

Model olarak yakın çevresinden seçtiği kişileri kullanan sanatçı, en doğru ışık ve ışık açılarıyla yarattığı atmosferde, onların çıplak bedenlerine projeksiyon yansıtarak fotoğraflıyor. İstediği detayları tuvale aktarırken sanatçının teknik ustalığı devreye giriyor.

Onur Mansız - "Vanity Remains",
tuval üzerine yağlı boya, 175 x 120 cm., 2014
Sanatçının duygusal-gerçekçi yaklaşımının, resimlerdeki teatral kurgunun hâkim olduğu kompozisyonlara aykırı düştüğü söylenebilir, ancak bu tezatlık izleyiciyi içine çeken güçlü bir iluzyon oluşturuyor. Figürlerin üzerine yansıtılan görüntüler, modellerin yüz ifadeleri ve beden dillerinin yanı sıra omuzlarına yüklenen rollere ve psikolojik derinliklerine ışık tutuyor.

Mansız'ın adeta altını kalın kalın çizdiği bedenler, konusu sanatçının kendisi, sanatı, hatta insanlık olan yeni hikâyeler anlatmasına olanak tanıyor.

Tuvallerdeki bireyler bize çok benziyor: Hemen her gün savaşıyor, yara alıyor, tökezliyor ve sonra - zorunluluktan ya da değil- tekrar ayağa kalkıyor - hayat devam ediyor.

Onur Mansız

1986'da İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölumü'nden mezun oldu. Ourense ve İstanbul arasında mekik dokuyor, yaşıyor ve çalışıyor. [KanalKultur]

Onur Mansız -  Trajedi /  27 mayıs - 12 temmuz 2014; art ON İstanbul, Şair Nedim Caddesi, No: 4 Akaretler - Beşiktaş - 34307 İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder