Bu Blogda Ara

7 Nisan 2014 Pazartesi

Burcu Perçin - Dağların Sahibi Yoktur

Burcu Perçin - tuval üzerine yağlıboya,
180 x 270 cm., 2014
[KanalKultur] - Burcu Perçin, "Dağların Sahibi Yoktur" isimli dokuzuncu kişisel sergisiyle 15 nisan – 24 mayıs 2014 tarihleri arasında, Art ON İstanbul'da sanatseverlerle buluşuyor.

"Dağların Sahibi Yoktur" başlığı altında yeni bir seri meydana getiren Burcu Perçin, bu projesinde bakışını doğaya ve doğanın sermaye tarafından tüketiliş biçimine yönlendiriyor. Perçin'in endüstriyel, terkedilmiş mekanlarla kurduğu resimsel ilişki, yapıtlarında küreselleşmenin doğaya, insana ve mekana etkilerini görselleştirdiği formlar olarak izleyicinin karşısına çıkıyor. Sanatçının küreselleşen sermaye piyasalarının kamusal alanları kullanma ve tüketme biçimlerine eğilimi, bu serisinde dağlara yapılan tahribatlar üzerinden resimleştiriliyor. Perçin'in dağcıların benimseyip kullandığı "Dağların sahibi yoktur!" deyişi bu vesileyle serginin adına dönüşüyor.

Burcu Perçin - tuval üzerine yağlıboya,
170 x 240 cm., 2014
Sanatçının çalışmalarında daha önce de izlerine rastladığımız dış mekan ve doğa görüntüleri bu seride başlı başına konunun kendisi haline dönüşüyor. Türkiye'de son yıllarda artan ve hemen hemen her bölgeye yayılan dağların taş ve maden ocaklarına dönüştürülerek kazılması, kamusal alan olan dağların sermaye güçleri tarafından acımasızca yok edilişi, sanatçının duyduğu kaygının bir dışa vurumu olarak yapıtlarına yansıyor.

Sanatçı yeni serisi "Dağların Sahibi Yoktur"u şu cümlelerle ifade ediyor:

"Dağların tüm canlılar için bir yaşam alanı ve kaynağı olmaktan çıkartılıp sermayenin hizmetinde bir rant aracına dönüşmesini konu ediniyorum bu seride. İnsan müdahaleleri sonucunda coğrafyanın değişmesiyle ilgili izlenimlerimi kendi resimsel üslubumla tekrar dışa vurmaya çalıştığım bu işlerde başlıca imge olarak kazılmış dağlar; taş ve mermer ocakları yer alıyor. Doğaya umarsızca yapılan, geri dönüşü olmayan müdahaleler sonrasında, doğanın buna karşı cevabı ne olur sorusu bu sergiyi hazırlama sürecinde sık sık aklıma gelen sorulardan biri oldu… Konunun ideolojik boyutunun yanı sıra oluşan manzarada görsel bir zenginlik söz konusu... Bu imajlar beni resimsel olarak da konuya çekiyor; ortaya çıkan form, renk ve dokular teknik arayışlarıma cevap veren bir niteliğe sahip. Bu bağlamda konunun beraberinde getirdiği görsellik, resimlerime geometrik ve heykelsi formlar ekliyor."

Burcu Perçin - tuval üzerine yağlıboya,
160 x 220 cm., 2014
Proje sürecinde farklı zaman ve mekanlarda bir çok fotoğraf çekip araştırmalarda bulunan sanatçı, sergide tuvallerinin yanı sıra fotoğraf üzerine yağlı boya uyguladığı işlerine de yer veriyor.

Burcu Perçin

1979 yılında Ankara'da doğdu. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. Tuval işleriyle öne çıkıyor. Fotoğraf, kolaj, boyayla müdahale ettiği fotoğraf çalışmaları da bulunuyor. Yapıtları İstanbul Modern, T.C Dış İşleri Bakanlığı, Demsa Koleksiyonu, Papko Koleksiyonu ve özel koleksiyonlarda yer alıyor. [KanalKultur]

Burcu Perçin - Dağların Sahibi Yoktur / 15 nisan – 24 mayıs 2014; ArtON İstanbul, Şair Nedim Caddesi No: 4 Akaretler, Besiktaş - 34307 İstanbul; Tel.: (0212) 259 15 43

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder