Bu Blogda Ara

21 Mart 2014 Cuma

Osmanlılar - Kıyafet Albümü

Lale Devri Ressamı Vanmour'un Çizimleriyle Osmanlılar Kıyafet Albümü, Jean-Baptiste Van Mour'un, Fransız Büyükelçi M. de Ferriol'un emriyle çizdiği ve padişahtan başlayarak, yönetici sınıfa mensup kişileri, saray görevlilerini, Osmanlı toplumunu oluşturan farklı etnik grupları ve din adamları gibi önemli tipleri yansıtan resimlerini içeriyor.

102 adet resim ve bunlara ait açıklamaları barındıran kitap, M. De Ferriol 1711 yılında Paris'e döndükten sonra, yine Ferriol tarafından Fransa Kralı XIV. Louis'e sunulmuş, 1714 yılında da yine kralın desteğiyle Paris'te yayınlanmış.

Hollandalı ressam Van Mour'un başarılı çizimleriyle, görsel bir şölene dönüşen eser, yayınlandığı ilk günden itibaren Paris halkının ilgisine mazhar olmuş ve kitabın yeni baskıları yapılmış.

Bu kıyafet albümüne duyulan ilgi, Avrupa'daki "Türk Modası" isimli akımın oluşmasına katkı sağlamış. Bu kitabın yayınlanmasından yalnızca 68 yıl sonra, Mozart tarafından, Topkapı Sarayı'nı konu edinen "Saraydan Kız Kaçırma" operasının yazılması da tesadüf olmasa gerek...

Kitap; Türkçe, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde hazırlanmış.

Lâle Devri Ressamı Van Mour'un Çizimleriyle Osmanlılar Kıyafet Albümü. [Haz. Sinan Ceco] İBB Kültür A.Ş. Yayınları, İstanbul 2013, 336 S., ISBN: 9786054595426  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder