Bu Blogda Ara

5 Mart 2014 Çarşamba

Kerem Ağralı - Homo Evolution

Kerem Ağralı - İsimsiz (4),
tuval uzerine akrilik, 30 x 30 cm., 2013

[KanalKultur] - Kerem Ağralı'nın ikinci kişisel sergisi Homo Evolution 13 şubat - 23 mart 2014 tarihleri arasında Mixer'de!

Sanatçı, son dönem işleri ile kendi sanatsal değişiminin içinden "homo evolution"a tanıklık ediyor.

Bir varoluş türü olarak "homo sapiens" modern çağlarda görülen kültür ve teknolojik ilerlemelerle birlikte, halen devam eden bir evrim içinde değişiyor. Kendi dünyasını yaratan ve doğa ile birlikte evrim geçiren bu "yaratık", bazen içindeki varlığın dışına çıkıp bazen doğa ile yeniden bütünleşerek, kesintiye uğramayan süreçlerle evriminin sonraki aşamalarına geçmeye hazır varlıklar haline geliyor: Bir insan, bir hayvan, bir melez... Farklı evrim süreçlerinin zamansal olarak yarattığı bu katmanlar, sanatçının doğal yaratım refleksi ve hayal gücüyle birleştiğinde gerçeküstü ve fantastik eserlere dönüşüyor.

Aslen heykeltıraşlık öğrenimi gören sanatçı bilim-kurgu, animasyon, fizik ve felsefeye dair geniş ilgi alanlarından doğan görsel birikimini, kendisi için görece yeni bir alan sayılan tuval yüzeyinde ve son derece rafineleşmiş tarzda, figüratif olanı aşarak temsil etmeye çalışıyor. Bilimsel yaklaşımların ortaya koyduğu "gerçeklik" ve insanın kendi varlığı üzerine daha bütüncül "sezgisel içgörü"sü, eserlerdeki evrimsel katmanlar olarak öne çıkıyorlar.

Sanatçının 2008'den beri devam eden desen çalışmalarındaki araştırmalarla gelişen figürleri tuval yüzeyine taşınıp, kompozisyonun dayattığı kurguyla ve gerçeküstünün hayali olanaklarıyla birleştiğinde, ilk bakışta kolay kavranamayan yapılara dönüşüyorlar.

Kerem Ağralı - Arayıcı,
tuval uzerine akrilik, 200 x 170 cm., 2013
Birbirleriyle bütünleşen veya ayrışan ilişkiler içinde, yer yer tanıdık parçalar halindeki bu fantastik, "biçimsiz" figürler, yine kendileri gibi gerçeküstü atmosferin hakim olduğu bir çevre içinde var olabiliyorlar ancak. Tamamen belirsiz bu çevre, rastgele kadrajlanmış ilişkiler bütününü gösterirken tüm temsiliyeti de tek bir "an"a sıkıştırarak ilerliyor. Biri diğerinden daha önemli olmayan, sürekli akan, oluş halinde ve kendi içinde çoklu olasılıkları barındıran dinamik anlara indirgenmiş bir bakışa.

Eserlerin tüm yüzeyine yayılan-işgal eden geniş renk skalası ise, bir yandan adeta "yapısöküm"e uğramış tek tek parçaların ayrı evrim süreçleri içindeki yerini, diğer yandan kendi bütünlüğüyle bir yapı oluşturan ve halen değişmeye-dönüşmeye devam eden "homo evolution"u vurgulayan, ifade dolu bir araç haline geliyor.

* * *

Mixer is proud to host Kerem Ağralı's second solo exhibition "Homo Evolution" between February 13 and March 23, 2014.

Kerem Ağralı's latest works bear witness to a "homo evolution" from within his own artistic transformation.

As a form of existence, "homo sapiens" is in the continuing course of an evolution with cultural and technological progress. This "creature", who creates and evolves with its own world, occasionally steps out and become one with the nature and seamlessly transforms into beings ready for further phases of its evolution; man, beast, a hybrid...

Kerem Ağralı - Gardiyan,
tuval uzerine akrilik, 100 x 100 cm., 2013
Temporal layers created by these various stages of evolution transforms into surreal and fantastical works as they are combined with the artist's natural creative reflexes and imagination. Originally trained in sculpture, the artist attempts to represent his vast visual repository in science fiction, animation, physics and philosophy, in a highly refined style, beyond the figurative and for him, upon the relatively new medium of canvas. The "reality" put forth through science and the holistic "intuitive insight" of one's inner self, appear as evolutionary layers in his works.

When the artist's sketches, developed through research, since 2008 are combined with the composition and the imaginary possibilities of the surreal, they reveal constructs that remain elusive at first glance. Within the relations that converge or disperse, these fantastical, "amorphic" figures appearing as occasionally recognizable fragments can only exist in surroundings dominated by a surreal atmosphere. Whilst displaying a randomly framed totality of relations, this completely vague environment condenses all representation into a "moment" as it moves on – into a view that is reduced to dynamic moments consisting of flowing, multiple possibilities, none of which are more important than any other.

The broad colour scheme spreading-invading the surfaces of the works emphasises on one hand the location of disparate elements that had been "deconstructed" one by one, while on the hand the "homo evolution" that creates a structure through its own unity and continues to shift and transform. [KanalKultur]

Kerem Ağralı - Homo Evolution / 13 şubat - 23 mart 2014; Mixer Tomtom Mahallesi, Boğazkesen Caddesi, No: 45 Bodrum Kat, Tophane, Beyoğlu, İstanbul; Tel.: (0212) 243 5443

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder