Bu Blogda Ara

28 Aralık 2013 Cumartesi

Yakın Tarihten Notlar: Senfoni ve Tasavvuf

[KanalKultur] - Kuddusi, Sıdkı Baba, Yunus Emre, İbrahim Hakkı ile İmam Buseyri güfteleri ve çok sesli müzik...

Geniş bir repertuvarın senfoni orkestrası eşliğindeki konserler serisinin ilki olan "Senfoni ve Tasavvuf", 13 nisan 2012 günü saat 20.00'de Cemal Reşit Rey'de müzikseverlerle buluştu.

Senfonik müziği ve Türk müziğinin farklı formlarını 12 yıldır başarıyla bir araya getiren Orhan Şallıel, müzikseverlerin karşısına "Senfoni ve Tasavvuf" projesiyle meraklısının karşısına çıktı.

Yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ürünü olan projede Şallıel, büyük mutasavvıflardan Yunus Emre, Sıdkı Baba, Kuddusi, İbrahim Hakkı Erzurumlu ve İmam Buseyri gibi isimlerin güftelerini çok sesli müzikle buluşturdu. Konserde suzinak, nikriz, hicaz, ve nihavent, acemaşiran, rast, mahur ve hicazkâr gibi makamlarda bestelenmiş ilahiler, şef Orhan Şallıel yönetimindeki Senfoni Orkestrası ve Klasik Türk Müziği Korosu tarafından seslendirildi.

Ünlü şef Orhan Şallıel, Türk Tasavvuf Müziği'nin önemli bestelerine senfonik düzenlemeler yaparak, senfoni orkestrası ile Klasik Türk Müziği Korosu'nu ve Klasik Türk Müziği sazlarını "Senfoni ve Tasavvuf" projesinde bir araya getirdi. Büyük mutasavvıfların özlü sözlerini çoksesli müzik eşliğinde dinleyicilere sunan proje; sözlerin manevi havasını bozmadan sanatseverlere ulaştırmayı amaçlıyordu.

Orhan Şallıel

1968 yılında Adana'da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda fagot dalında öğrenimini tamamladıktan sonra altı yıl boyunca İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nda fagot sanatçısı olarak çalıştı. Kompozisyon bölümünde İlhan Usmanbaş ve Erçivan Saydam'la bestecilik öğrenimi gördü. Aynı dönemde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde Orhan Tanrıkulu, Renato Palumbo ve Robert Wagner'den şeflik dersleri aldı.

Hollanda'da Rotterdam ve Amsterdam Konservatuarlarında orkestra şefliği, kompozisyon ve caz piyanistliği okudu, orkestra şefliğinden diploma aldı. Hollanda'daki eğitimi sürerken kazandığı bursla Helsinki Sibelius Akademisi'ne gönderildi ve Jorma Panula, Eri Klas, Atso Almila, Colin Metters gibi ünlü şeflerle birlikte çalıştı.

1998-2009 yılları arasında Bursa Bölge Senfoni Orkestrası'nın şefi ve sanat yönetmenliğini üstlendi. 2009 nisan ayında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın şefi ve sanat yönetmeni oldu.

1992 yılından bu yana Hollanda, Finlandiya, Avusturya, Polonya, Almanya, Çin, Japonya, Macaristan, Özbekistan, Danimarka, Meksika, Kıbrıs gibi ülkelerde önemli orkestralarda ve operalarda senfonik konserler, baleler ve operalar yönetti. [KanalKultur]

"Senfoni ve Tasavvuf" / 13 nisan 2012; Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Darülbedayi Caddesi Harbiye Şişli, 80200 İstanbul; Tel.: (0212) 232 98 30

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder