Bu Blogda Ara

22 Aralık 2013 Pazar

Birkaç Erkek - Erkeklerden Erkekler Üzerine Bir Sergi

Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi Derneği (SOGEP) çatısı altında Erkek Muhabbeti adıyla çalışmalar yürüten erkekler, Pasaj Ortak Alan'da "Birkaç Erkek" adıyla 13- 22 aralık 2013 tarihleri arasında erkeklikler üzerine bir sergi düzenledi.

"Erkek Muhabbeti", mevcut cinsiyet rejimine karşı 'erkeklik' sorgulamalarını bu sefer sanat üzerinden yapıyor.

"Birkaç Erkek", erkeklerin hem özel hem kamusal alandaki suç ortaklıkları üzerine sanatsal bir 'deneme.' "Kamu Yararına A4", parmak izlerinden arındırılmış ve kullanıma hazır bir tehdit mektubu. Kamusal olarak yararımıza 'sunulanın' cinsiyetlendirilmiş şiddetini ifşa etmeye çalışıyor. "Erkek Muhabbeti / 'Shared' Matters" isimli çalışma, sanat dünyasının da eril algılardan kaçamadığını ifade ediyor. "Bunun Bir Parçasıyım", yine her erkeğin şiddetle olan suç ortaklığına dair. "2+1" adlı video projesinde ise karşımıza, anne-babasıyla birlikte mutfakta yemek yapan ve yine birlikte şekerleme yapmak için yatağa giren genç bir erkek çıkıyor.

Sergiye ayrıca Avusturyalı sanatçı Hans Hochstöger, "Afganların Yolculuğu" isimli foto-belgesel projesiyle konuk oluyor. "Afganların Yolculuğu", çeşitli zorunluluklarla Avrupa'ya göç eden ve erkeklik çatışmaları yaşayan Afgan erkeklerinin portrelerinden oluşuyor.

Serginin açılışında aynı zamanda SOGEP tarafından yayınlanan Çağlar Çetin'in kaleme aldığı "Why Have There Been No Men Artists?" / Neden Hiç Erkek Sanatçı Yok?" başlıklı kitap, Türkiye'deki güncel sanat dünyasının görünmeyen ve sorgulanmayan erkekliklerini masaya yatırıyor.

Birkaç Erkek sergisi, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle hazırlanmış.

SOGEP

Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi Derneği (SOGEP), kadınların yaşadığı ayrımcı uygulama ve hak ihlallerine karşı sürdürülen mücadelenin güçlenerek devam etmesini amaçlıyor. 2007-2013 yılları arasında, 27 farklı ilde, 34 üniversitede, 63 atölye çalışması gerçekleştirdi ve çalışmaları ile ilgili 5 kitap, 4 araştırma yayına hazırladı.

Erkek Muhabbeti

Kadına yönelik ayrımcılığa karşı politikalar geliştiren SOGEP, bu mücadeleye erkeklerin de katılımını sağlamak için erkeklik çalışmaları yürütüyor. Erkek Muhabbeti, SOGEP çatısı altında bir araya gelen bir grup genç erkeğin talebiyle başlayan bir çalışma. Grup adını, erkek muhabbetlerinin mevcut cinsiyet kurgusunun üretilip içselleştirilmesindeki kritik rolünden alıyor. Cinsiyet rejimine yönelik mücadeleye erkeklerin katılımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Tartışma ve inceleme konuları arasında erkeklik, şiddet, emek, cinsellik, ayrımcılık, transfobi, homofobi, insan hakları, beden, militarizm ve sanat bulunuyor.

Birkaç Erkek - Erkeklerden Erkekler Üzerine Bir Sergi / 13- 22 aralık 2013; PASAJist, Banker sok. No 6B Galata, Beyoğlu - 34435 İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder