[KanalKultur] - Osmanlı Bankası Müzesi, Aydınlanma Sempozyumu'nun ardından, 2009'da başlattığı İstanbul Sempozyumu serisinin sonuncusunu 15 - 16 ekim 2010 tarihinde gerçekleştirdi. İstanbul'un nüfusu ve ekonomisi üzerine yapılan araştırmaların sunulduğu ilk iki sempozyumdan sonra "Osmanlı Başkentinden Küreselleşen İstanbul'a: Mimarlık ve Kent 1910-2010" ile mimarlığa odaklanıldı.
Prof. Dr. Sibel Bozdoğan danışmanlığında, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İpek Yada Akpınar'ın küratörlüğünde gerçekleşen sempozyumda mimar, tasarımcı ve kentlinin üç farklı ancak ilişkili bakış açısıyla nasıl bir kentselliği düşlediğinin ipuçları kavranmaya çalışılarak, İstanbul'un modernleşme serüveni kent-mimarlık ara kesitinde incelendi. Bu kapsamda oturumlarda modern kent oluşumu, kentsel imgelem, kentsel politika, kentlileşme yaklaşımları ve mekânsallaşmaları tartışıldı; sosyoekonomik-kültürel değişimler bağlamında mimarlık ölçeğine odaklanan çalışmalar sunuldu.
Sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan bu kitap, kentin ve mimarlığının geçmiş 100 yıllık dinamiklerini masaya yatırmak, gelecekteki serüvenlerini keşfetmek için anlamlı veriler sunuyor.
İpek Yada Akpınar'a göre; son 100 yıl içinde pek çok değişim yaşayan İstanbul için, 20. yüzyıl başı hem bir son, hem de başlangıç oldu. Günümüzde de, benzeri yoğun geçişlerine tanık olduğumuz cinsten, ekonomik, sosyal, kültürel ve mekânsal farklı bir platforma geçiş süreci yaratılıyor. Yüzyılların bitiş ve başlangıçları, hem geçmişe hem de geleceğe bakmak açısından, ütopik düşleri, kentsel ve mimari imgelemleri irdelemek, kavramsallaştırma yöntemlerini çalışmak, yeni imgelemlerin ne kadar uygulanabildiğini kavramak açısından kritik dönemeçler olarak değerlendiriliyor. Sempozyum bu yoğun, kaotik, parçalı ve radikal dönüşümün yüzyıllık serüveni, yani Osmanlı başkentinden 21. yüzyılın küreselleşen sahnesine geçişinde, İstanbul'u kavramak açısından, yeni ipuçları veriyor.
Sempozyum, kent ve mimari temalı toplantıları ve radikal dönüşüm üzerinden oluşturulan tartışma platformuyla, sadece düne ve bugüne yeniden bakmak değil, kentin geleceğine dair fikri çerçeve oluşturmak açısından da kritik önem taşıyor. Sosyal-ekonomik-politik kırılmalar üzerinden yapılandırılan sempozyumda, "Pay-ı Taht'ın Modernleşmesi", "Erken Cumhuriyet Dönemi ve Modern Kentin Mekânsallaşması" ve "Kapalı Ekonomi / Popülist Politikaların Görünürlülüğü: Kent ve Mimarlık" başlıklı oturumlarla kentin, yeni kamusal mekanlar ve yaşam biçimleri üzerinden dönüşümü irdeleniyor.
Eserde 1980 sonrası radikal dönüşüm ortamında, mimarlıktaki gelişmeler ya da sorunsalların yeni projeler ve yeni pozisyonlar üzerinden tartışılıyor ve şu konular yer alıyor:
Yard. Doç. Dr. İpek Yada Akpınar: "Osmanlı Başkentinden Küreselleşen İstanbul'a: Mimarlık ve Kent, 1910 - 2010"; Prof. Dr. Günkut Akın: "20. Yüzyıl başında İstanbul: Toplumsal ve Mekânsal Farklılaşma"; Yard. Doç. Dr. Namık Günay Erkal: "Emperyal Limanın Dönüşümü: Kent ve Su"; Doç. Dr. F. Cânâ Bilsel: "Prost Planı ve Modern Kenti Yaratmak"; Yard. Doç. Dr. İpek Yada Akpınar: "Modern İmgelemin Günlük Yaşamda Mekânlaşması: Prost'un Yeni Kamusallıkları"; Burak Boysan: "Menderes'in İmar Operasyonları"; Araş. Gör. Neşe Gül Doğusan: "Türk Orta Sınıf Kurgusunda Kooperatiflerin Rolü"; Yard. Doç. Dr. Ela Kaçel: "Mimar Kimliğinin Ortaya Çıkışı: Baysal Birsel"; Yard. Doç. Dr. Tuna Kuyucu: "Bir Mülkiyet Transferi Aracı olarak TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Projeleri"; Doç.Dr. Arda İnceoğlu: "Türk Mimarlığı'nın Olağanüstü On Yılı?"; Yard. Doç. Dr. Esra Akcan: "Âsilik Sonrası Mimarlık"... [KanalKultur]
Osmanlı Başkentinden Küreselleşen İstanbul'a: Mimarlık ve Kent, 1910-2010. Yayına Hazırlayan: İpek Yada Akpınar, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, İstanbul 2010, 165 S., ISBN 978-9944-731-23-2
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder