Bu Blogda Ara

19 Temmuz 2013 Cuma

Erken Cumhuriyet Döneminde Devletin Dersim'le İmtihanı

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
212 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, ağustos 2011'de yayınlanan 212. sayısında Nurşen Gürboğa'nın "Erken Cumhuriyet Döneminde Devletin Dersim'le İmtihanı" başlıklı yazısını kapağa taşıdı...

Nurşen Gürboğa, Dersim'in devletin Kürt nüfusunun yoğunluklu olarak yaşadığı taşra üzerinde egemenliğini kurma ve bu nüfusu Türkleştirme çabalarının bir sahnesi olduğu üzerinde duruyor. Dersim üzerindeki "temdin" ve "temsil" politikalarının 1937-38'de nasıl "imhâ" politikalarına dönüştüğünü ortaya koyuyor.

Zafer Toprak, erken Cumhuriyet dönemindeki genç kız-kadın intiharlarına ilişkin sosyologların ve psikiyatrist hekimlerin farklı yorumlarını değerlendiriyor. Sosyologların yorumlarındaki Durkheim etkisi ile karakterlerle ilgili yorumların ötesinde intiharlara toplumsal açıklamalar getirme çabalarını aktarıyor.

Murat Koraltürk, 1924'te İstanbul Barosu'nda Müslüman olmayan avukatlara yönelik gerçekleştirilen tasfiye sürecini ve bu tasfiyenin diğer alanlardaki süregiden Türkleştirme politikaları ile paralelliğini irdeliyor.

Murat Issı, Kürtlüğü Osmanlıcılık ekseninde kendini ifade edebilmenin bir aracı olarak gören bir Osmanlı-Kürt aydını Malatyalı Bedri'nin yaşamına ilişkin yeni bilgiler vererek Malatyalı Bedri'nin makalelerini ve diğer çalışmalarını tanıtıyor.

Benjamin Gourisse, "Türkiye'de Devlette Kadrolaşma" yazı dizisinin ikinci bölümünde MHP'nin hükümete geldiği yıllarda devletteki kadrolaşma faaliyetlerini değerlendiriyor.

Beno Kuryel, bilgiyi hem tinsel düzeylerde hem de maddi ilişkilerde yabancılaştıran ve metalaştıran süreçleri anlamak ve seçenekler sunmak için bir bilgi kuramı geliştirilmesini öneriyor. Bu önerme kapsamında kaos gibi derin ve çok boyutlu bir konuyu ele alıyor.

Mehmet Ö. Alkan, İstanbul Üniversitesi'nin 1924'te kullanılmaya başlanan logosunu analiz ederek 1933 ve 1939 üniversite logosundaki değişikliklerin nedenlerini ortaya koyuyor.

Cansu Kılınçarslan, Murat Paker ile yaptığı söyleşide Diyarbakır Cezaevi Gerçeği ile Yüzleşme Adalet Komisyonu'nu, Hakikat Komisyonu ve Hakikat Komisyonu aracılığıyla gerçekleşebilecek bir toplumsal yüzleşmenin öneminin altını çiziyor.

Seyfi Kenan, son Osmanlı Mâbeyin başkâtiplerinden önemli siyasî eser ve hatırat yazarı Ali Fuat Türkgeldi'nin Edvar-ı Islahat'ına ilişkin Dârülfünûn'dan önemli isimler tarafından hazırlanan raporu sunuyor.

Aydan Çelik, "İstanbul'un 100 Grafik Tasarımcısı ve İllüstratörü" adlı kitabın yazarı Ömer Durmaz ile Türkiye'de grafik tasarım tarihi ve grafik tasarımın toplumsal kodların anlaşılmasına katkısı üzerinde duruyor.

Hüseyin Mevsim, 1884 yılında Eksarh Yosif I'in Fransa'daki kaplıcalara seyahat talebinin Sultan II Abdülhamid tarafından Bursa kaplıcalarına yönlendirilmesini anlatıyor ve o dönemdeki Bulgar Eksarhlığı'nın rolü üzerinde duruyor.

Mustafa Sayar, eski çağlarda Anadolu topraklarında aşık kemiği ve alfabe üzerinden geleceğe yönelik sorulara yanıt arama uygulamalarını aktarıyor.

Her ay olduğu gibi Toplumsal Tarih'in 212. ağustos sayısında da Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle yer alıyorlar.
Ayrıca, Yenikapı Kazıları'ndaki son gelişmeleri ve geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden şair ve yazar Hulki Aktunç'un ardından hazırlanan kısa bir anma yazısı da okunulabilir. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 212 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder