Bu Blogda Ara

30 Temmuz 2013 Salı

Ansiklopedi'den Wikipedia'ya: Bilginin Toplumsal Tarihi

Peter Burke: Bilginin Toplumsal Tarihi 2
(Encyclopedie'den Wikipedia'ya).
Çev.: Mete Tunçay, İstanbul, 2013,
402 s., ISBN : 9789753332958
[KanalKultur] - Tarih Vakfı Yurt Yayınları, daha önce birinci cildi "Gutenberg'den Diderot'ya Bilginin Toplumsal Tarihi" adıyla okuyucularla buluşan çalışmanın ikinci cildini yayınladı. Kültür tarihi üzerine çalışmalarıyla tanınan tarih profesörü Peter Burke, bu kez de günümüzün bilgi toplumunda dijital teknolojiler sayesinde şekil değiştiren bilgi derleme, araştırma, bilgiye ulaşım ve bilgiyi sunma alışkanlıklarımızı masaya yatırıyor.

"Gutenberg'den Diderot'ya Bilginin Toplumsal Tarihi" adıyla Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan çıkan kitabın ikinci cildi "Bilginin Toplumsal Tarihi II", Peter Burke'nin kalemiyle bilgi tarihi ve bilgiyi üretmenin yöntemlerine dair çağlar boyunca izlenen yöntemleri, yüzlerce yıllık deneyimin ışığında okuyuculara aktarıyor ve bu süreçleri yeniden sorgulama imkanı tanıyor.

Burke, bilgi teknolojilerinin her geçen gün yepyeni buluşlar, cihazlar ve konseptler ile kendini yenilediği bir dünyada, bilgiye ulaşma ve bilgi üretimi konusundaki kabul edilmiş çalışma yöntemlerinin de köklü bir biçimde değişime uğradığı gerçeği üzerinden hareketle, bilimsel disiplin yandaşlığına veya ulusal söylemlere bağlı kalmadan yürüttüğü tartışmayı, "Bilgi nedir?" sorusuyla biraz daha derinleştiriyor ve bilgi felsefesi ile uygulaması arasında bağımsız bir sentez yaratmaya çalışıyor.

Mete Tunçay'ın çevirmenliğini yaptığı kitap, Aydınlanma Çağı'nda bilginin toplumsallaşmasının önünü açan "Encyclopedie"den (1751-1766), bilginin teknolojik, yasal ve kültürel boyutlarıyla benzersiz bir paylaşım örneğini sunan "Wikipedia"ya (2011) kadar olan süreci, karşılaştırmalı olarak irdelerken günümüzde bilgi toplumu diye adlandırılan süreçte, dijital çağın da etkisiyle bu alışkanlıklarımızın nasıl değiştiğini de gözler önüne seriyor. [KanalKultur]

Peter Burke: Bilginin Toplumsal Tarihi 2 (Encyclopedie'den Wikipedia'ya). Çev.: Mete Tunçay, İstanbul, 2013, 402 s., ISBN : 9789753332958

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder