Bu Blogda Ara

11 Kasım 2013 Pazartesi

Meryem (Maryam) Salahi - Yeşeren Suretler


 
Meryem (Maryam) Salahi
- Yeşeren Suretler
/ 12 kasım – 3 aralık 2013;
Galeri Artİst İstanbul
[KanalKultur] - Meryem (Maryam) Salahi, "Yeşeren Suretler" adlı kişisel sergisiyle, 12 kasım – 3 aralık 2013 tarihleri arasında Galeri Artİst'te sanatseverlerle buluşuyor.

2008 senesinden itibaren Türkiye'de yaşayan ve Yeditepe Üniversitesi Resim Bölümü'nde doktora çalışmasını sürdüren Salahi'nin son dönem yapıtlarını içeriyor.

Meryem (Maryam) Salahi, İstanbul'daki ikinci kişisel sergisinde 80'li yıllar boyunca büyük bir şiddetle devam etmiş olan İran-Irak savaşı ile 2009 yılında İran'daki başkanlık seçimlerini takiben meydana gelen bir dizi protestodan yola çıkan eserlerini meraklısıyla paylaşıyor.

Savaş mağduru kadınlar, savaş yüzünden ansızın biten ilişkiler ve hak arayan kitleler… Salahi'nin şahsi tecrübeleri ile bireysel yaşantı ve gözlemlerine dayanan eserleri, hem Türkiye'nin yanı başında cereyan eden fakat İstanbul güncel sanat dünyasında yankı bulmamış yakın tarih olgularına değiniyor, hem de İstanbullu bir sanatçı gözünün memleketine ve memleketinin temsil ve vaat ettiği değerlere yönelik hüzünlü ve ikircikli özlemini ifade ediyor.

Salahi'nin sergideki eserlerinin çıkış noktaları bir yana bırakılıp eserleri birer resim uygulaması olarak ele alındığında ise, Türkiye güncel sanatında eşine rastlanmayacak bir özgünlük ve teknik kalite fark ediliyor. Sanatçının malzeme kullanımı ve renk görgüsü, kendi kuşağında dengine az rastlanır bir yetkinlik arz ediyor.

Meryem (Maryam) Salahi

1982 yılında Tebriz, İran'da dünyaya geldi. 14 yaşında Tebriz Sanat Meslek Lisesi Resim Bölümü'nde başladığı sanat öğrenimine önce lisans düzeyinde Tebriz Azad Üniversitesi'nde, ardından İstanbul Yeditepe Üniversitesi'nde devam etti.

2001 yılında Tebriz Heykel Ödülü'nde birincilik kazandı. 2008'de 1. Tahran Bienali'nde Büyük Ödül'e aday gösterildi. [KanalKultur]

Meryem (Maryam) Salahi - Yeşeren Suretler / 12 kasım – 3 aralık 2013; Galeri Artİst İstanbul, Ayazmadere Cad. N/4, Fulya - 34349 İstanbul; Tel.: (0212) 227 68 52

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder