Bu Blogda Ara

11 Kasım 2013 Pazartesi

Mah-ı Mâtem

"Kıydı zalim ol Muhammed nesline /
Gökte melek yerde insan ağladı //"

[KanalKultur] - Muharrem ayı, İslamiyet'ten önce var olan kadim dinlerden beri önemli olmakla birlikte özellikle Hz. Muhammed'in hicretinden sonra 61 yılında yaşanan bu elem verici vakıa ile birlikte İslâm toplumu üzerinde kapanması mümkün olmayan büyük bir yaraya dönüştü.

Hicrî Muharrem 61 tarihinde (10 Ekim 680) Kerbelâ'da Hz. Hüseyin, ailesi ve Ehl-i Beyt-i Mustafâ'nın birçok müntesibinin şehit edildiği bu olay, hâlâ âşıkların gönüllerini dağlamaya devam ediyor.

Bu olay, İslam toplumunda sonu gelmez bir mâtemin kaynağı hâline geldi. Muharrem ayı, bir mâtemin yıldönümü, "Mah-ı Mâtem" olarak yüzyıllarca İslâm toplumu tarafından benimsendi.

Etkinlik, Anadolu'daki tüm inanışlarda var olan Hz. Hüseyin muhabbeti ile icra edilecek olan mersiye, maktel ve muharremiyeler vesilesiyle bu facianın âşıkların gönüllerinde açtığı yarayı bir nebze olsun paylaşmayı ve onlarla "bir" olmayı amaçlıyor... [KanalKultur]

"Mah-ı Mâtem" / 15 kasım 2013, Saat: 20; Genel Sanat Yönetmeni: Murat Özer; Reha Yeprem, Bekir Ünlüataer, Celal Yılmaz, Erdem Şimşek, Ali Kaçan; Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi (SKSM), Tevfikbey Mah. Maslak Çeşme Cad., Küçükçekmece - İstanbul; Tel.: (0212) 411 08 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder