Bu Blogda Ara

11 Kasım 2013 Pazartesi

Meraklısı için: Doğu'ya Seyahat: Örtünme(me) ve 'Medeniyetsiz Osmanlı' - Osmanlı İstanbul'u ve Britanya Oryantalizmi

[KanalKultur] - Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından Pera Müzesi'nde 27 – 28 kasım 2008 tarihleri arasında "Osmanlı İstanbul'u ve Britanya Oryantalizmi" adlı bir sempozyum düzenlendi. İki günlük sempozyum, Pera Müzesi'nde açılan "The Lure of the East / Doğu'nun Cazibesi" sergisine eşlik etmek üzere tasarlanmıştı.

Sempozyum Danışma Kurulu şu isimlerden oluşmuştu: Prof. Semra Germaner (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul), Prof. Zeynep İnankur (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul), Prof. Reina Lewis (London College of Fashion, University of the Arts, Londra), Prof. Günsel Renda (Koç Üniversitesi, İstanbul), Prof. Mary Roberts (University of Sydney, Sidney), M. Özalp Birol (Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Kültür ve Sanat İşletmesi, Pera Müzesi, İstanbul), R. Barış Kıbrıs (Pera Müzesi, İstanbul)

Sergi mekânının İstanbul olması, kentin 19. yüzyıldaki Britanyalı ressamların bir durağı olarak incelenmesi ve aynı dönemde Osmanlı İmparatorluğu ile Avrupa arasındaki kültür alışverişinin geniş açılımlarının irdelenmesi açısından önemli bir olanak sundu. Dahası, Pera Müzesi bağlamı, bu gezici sergide yer alan eserlerle Müze koleksiyonundaki Osmanlı ve Oryantalist eserlerin ilişkisinin değerlendirilmesini de sağladı. Bu nedenle, her ne kadar gezici sergi Britanya sanatına odaklıysa da sempozyum, bunu Osmanlı sanat hamiliğinin ve Osmanlı başkentindeki sanat eğitimi ve müze teşhiri konusundaki gelişmelerin belirleyici etkisiyle bağlantılı olarak konumlandırıldı.

Katılımcıların, söz konusu sanat eserlerini çoğunlukla yerel nüfusla etkileşim sonucunda, kimi zaman da Osmanlı hamilerin buyruğuyla ortaya çıkmış, gezici kültür metaları niteliğinde değerlendirmeleri öngörülüyordu. Bu sanat eserlerinin hitab ettiği kesimin çeşitliliği ve eserlerin algılanış biçimlerinin farklı açılımları da mercek altına alındı.

Sempozyum fotoğrafçılık, moda ve gezi edebiyatı üzerine yazılmış bildirileri de içerdi. Böylece yüksek sanatın daha geniş bir görsel pratik ve kültürel alışveriş kapsamında değerlendirilmesi sağlandı. Serginin yapısından yola çıkılarak derlenen altı oturum, iki günlük etkinliğin odak noktası olarak belirlenmişti:

1. Portreler ve Hamilik
2. Gezi, Fotoğraf ve Kültür Alışverişi
3. Kurumlar, Koleksiyonlar, Sergiler
4. Janr ve Kültürün Nesnelliği
5. Harem - Özel Alanın Yeniden Değerlendirilmesi
6. Peyzaj ve Mekan Politikaları

Sempozyum açılış konuşmalarını Zeynep İnankur (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul), Reina Lewis (London College of Fashion, University of the Arts, Londra) ve Mary Roberts (University of Sydney, Sydney) yaptı.

Sempozyumda şu sunumlar tartışmaya açıldı:

Aykut Gürçağlar (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul): "Kendi Resmini Yaptıran Tercüman"; Briony Llewellyn (Bağımsız Sanat Tarihçisi): "'Yalnız Kartal' mı? John Frederick Lewis'in Kamusal ve Özel Kimlikleri"; Günsel Renda (Koç Üniversitesi, İstanbul): "Osmanlı Sarayında Avrupalı Sanatçılar: 19. Yüzyılda Yeni Bir Hanedan İmgesinin Yaygınlaştırılması"; Mary Roberts (University of Sydney, Sydney): "Sergilemenin Soybilimi"; Edhem Eldem (Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul): "Şark'a Giden Bir Osmanlı Gezgini: Osman Hamdi Bey"; Suraiya Faroqhi (Ludwing-Maximilians Universitat, Münih): "Avrupa Maddi Kültürü Üzerine Rapor Veren 18. Yüzyıl Osmanlı Elçileri"; Reina Lewis (London College of Fashion, University of the Arts, Londra):  "Kültürel Alışveriş ve Haz Politikası"; Nancy Micklewright (Getty Foundation, Los Angeles): "Oryantalizm ve Fotoğraf"; Engin Özendes (İstanbul Modern Sanat Müzesi, İstanbul): "Sanat Kurumları ve Koleksiyonculuk"; Christine Riding (Tate Britain, Londra): "The Lure of the East / Doğu'nun Cazibesi'ni Sergilemek: Sergi Düzenleme ve Oryantalizm"; Sarah Searight (Searight Collection, Londra): "Searight Koleksiyonu"; Nicholas Tromans (Kingston University, Londra): "Oryantalizmi Sahiplenme Üzerine"; Tim Barringer (Yale University, New Haven) : "19. Yüzyıl Ortalarında Britanya'da Oryantalizm ve Estetikçilik"; Ahmet Ersoy (Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul): "Nesneler ve Tarihselci Öykünme: Geç Dönem Osmanlı Resminde Betimlemeci Tavır"; Ekrem Işın (İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul):  "İngiliz Gezginlerin Metinlerinde İstanbul İmgesi"; Peter Benson Miller (Musée d'Orsay, Paris): "John Frederick Lewis'in 1855'de Fransa'da Algılanışı"; Donald Preziosi (University of California, Los Angeles): "Kültürel Ürünler ve Kültürel Değişim / Kültürel Alışveriş"; Elizabeth Frierson (University of Cincinnati, Cincinnati): "19 ve 20. Yüzyılda Kadın Dergileri / Kadınlık"; Teresa Heffernan (St. Mary's University, Nova Scotia): "Doğu'ya Seyahat: Örtünme(me) ve 'Medeniyetsiz" Osmanlı'; Zeynep İnankur (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul): "Mary Adelaide Walker"; Leslie Peirce (New York University, New York): "Haremde Kim İkamet Eder ? 16. Yüzyıl Tartışmaları"; Roger Benjamin (University of Sydney, Sydney): "Doğaya Hafifçe Dokunmak: Fransız – İngiliz Manzarası ve Biskra Vahasında Kültür Turizmi"; Zeynep Çelik (New Jersey Institute of Technology, Newark): "Osmanlıcılık mı, Yoksa Osmanlı Oryantalizmi mi?"; Semra Germaner (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul):  "19. Yüzyıl Osmanlı Manzara Resminde Mekan Yorumu"; Wendy Shaw (Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul): "Yüce ile Pitoresk Arasında" [KanalKultur]

Osmanlı İstanbul'u ve Britanya Oryantalizmi / 27 - 28 kasım 2008, Pera Müzesi, Meşrutiyet Cad. No: 65, Tepebaşı / Beyoğlu - 34443 İstanbul, Tel. : 0212 334 99 00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder