Bu Blogda Ara

5 Kasım 2013 Salı

Meraklısı için: Darwin ve Evrimsel İktisat Sempozyumu üzerine

[KanalKultur] - Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü Charles Darwin'in 200. doğum yıldönümü ve onun bilim dünyasında çığır açan eseri Türlerin Kökeni'nin yayınlanmasının 150. yıldönümü nedeniyle "Darwin Yılı" olarak ilan edilen 2009 yılı kapsamında 19 - 20 kasım 2009 tarihleri arasında "Darwin ve Evrimsel İktisat" başlıklı bir sempozyum düzenlendi.

İktisat biliminin mekanistik kabullere dayanan yerleşik yorumunun dünyada yaşanan krizle birlikte daha yüksek sesle sorgulanmaya başladığı bir dönemde gerçekleştirilen bu sempozyumda, Darwin'in ortaya koyduğu bilimsel modele yaslanan evrimsel iktisadın yerleşik iktisada bir alternatif oluşturup oluşturmadığı tartışmaya açıldı.

Bu çerçevede, sempozyumda, Darwin'in ortaya koyduğu bilimsel modelin temel unsurları, bu modelin iktisadi düşüncede nasıl bir değişime yol açtığı ve günümüzün sosyo-ekonomik gerçekliğini anlamada Darwin'den esinlenen iktisat anlayışının nasıl bir çerçeve sunduğu masaya yatırıldı.

Sempozyumda iki açılış bildirisi yer aldı: "Darwin, Evrim ve Evrimsel Biyoloji" (Ergi Deniz Özsoy) ve "Evrim Düşüncesi: Ekonomi Politikten 'İktisat'a..." (İşaya Üşür).

"Darwin ve Evrimsel İktisat Sempozyumu"nda "Evrimsel İktisat Teorisi", "İktisatta Evrimsel Yaklaşımın Temelleri", "İktisat Düşünürleri ve Evrimsel Yaklaşım", "Evrimsel İktisat Perspektifinden Teknolojik ve Kurumsal Değişim", "Evrim Teorisi ve Beşeri - Toplumsal Bilimler" başlıklı beş oturumda şu konularda 18 bildiri sunuldu:

Bahar Araz: "Evrimsel İktisat ve Gelişimi"; Ercan Eren, Rüya Eser, Hale Kırer: "Kompleksite İktisadı ve Ekonofizik"; İbrahim Tanyeri: "Faiz Oranı, İktisadi Gelişme ve Evrimsel İktisat"; Altuğ Yalçıntaş: "İktisat Düşüncesinde Evrimci Yol: İktisat Güncel Evrim Teorisine Ne Katkı Yaptı?"; Ergun Türkcan: "İktisatta Teleolojik Yaklaşımlar"; Metin Sarfati: "Adam Smith'in Ekonomi Politiği Darwin'i Etkilemiş midir?"; Muammer Kaymak: "Klasik Politik Ekonomide Tarihsellik, Toplumsal Evrim ve Mekanistik Yaklaşım"; Mustafa Öziş: "A. Marshall'ın 'Evrimsel' İktisadı?"; Gülenay Baş Dinar: "Veblen'in İktisadi Analizinde Sosyo-Ekonomik Evrim ve Darwinizm"; Feridun Yılmaz: "Hayek'te Evrimsel Yaklaşım"; Erol Taymaz: "Yenilik İktisadına Evrimsel Yaklaşım"; Emrah Aydınonat: "Sosyal Kurumların Evrimi"; Derya Güler Aydın: "Schumpeter'in Evrimsel Yaklaşımı"; Hüseyin Özel: "Evrim, İktisat ve Sosyal Teori: Aykırı Yol Arkadaşları?"; Suavi Aydın: "Evrim Teorisinin Kötüye Kullanımı: Sosyal Darwinizm"; Kudret Emiroğlu: "Tarihe Evrimsel Yaklaşım"

Ergun Türkcan, İşaya Üşür, Ahmet Şahinöz, Dinç Alada ve Ali Murat Özdemir oturum başkanlıklarını üstlendi.

Sempozyum sonunda bir de "Evrimsel İktisat; Bugüne ve Geleceğe Yönelik Bir Değerlendirme" konulu panel düzenlendi. Panelin Oturum Başkanı: İbrahim Tanyeri'ydi. Konuşmacıları arasında da Dinç Alada, Ergi Deniz Özsoy, Eyüp Özveren ve İşaya Üşür bulunuyordu.

Sempozyum Bilim Kurulu şu isimlerden oluştu: Hüseyin Özel (Doç. Dr. , Hacettepe Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü), Ergi Deniz Özsoy (Doç. Dr. , Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü), Eyüp Özveren (Prof. Dr., ODTÜ, İİBF, İktisat Bölümü); Ahmet Şahinöz (Prof. Dr. , Hacettepe Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü); İbrahim Tanyeri (Prof. Dr. , Hacettepe Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü); Ergun Türkcan (Prof. Dr.  (E), Ankara Üniversitesi, SBF, İktisat Bölümü); İşaya Üşür (Prof. Dr. , Gazi Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü). [KanalKultur]

Darwin ve Evrimsel İktisat Sempozumu / 19-20 Kasım 2009, Ankara; Tuğrul Çubukçu Salonu, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Binası, Beytepe - Ankara, Tel.: (0312) 297 86 50

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder