Bu Blogda Ara

5 Kasım 2013 Salı

Devletler, Toplumlar ve Uzlaşı: Elize Anlaşmasının 50. yıldönümü vesilesiyle Fransa – Almanya tecrübesi ışığında Türkiye – Ermenistan ilişkileri

[KanalKultur] - İstanbul Şehir Üniversitesi, Modern Türkiye Çalışmaları Merkezi, Sosyoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği'nin desteğiyle 7-8 kasım 2013 tarihlerinde "Devletler, Toplumlar ve Uzlaşı: Elize Anlaşmasının 50. yıldönümü vesilesiyle Fransa – Almanya tecrübesi ışığında Türkiye – Ermenistan ilişkileri" başlıklı uluslararası konferans düzenliyor.

Konferans'ın gerekçesinde şu hususlara yer veriliyor:
"Devletler arasında 'ulusal çıkarlar' adına ortaya çıkan gerilimlerin, her ne kadar bu 'ulusal çıkarlar'la doğrudan tanımlanamayacak olsalar da, ilgili toplumlar üzerinde de uzaklaşmaya neden olduğunu tespit etmek zor değil. Fransa ve Almanya arasında imzalanan Elysée Anlaşması'nın 50. yıldönümü ve akabinde iki ülke arasında Avrupa'da birlik fikrinin derinleşmesini sağlayan işbirliği vesilesiyle bugün devletler arasındaki husumetlerin bitebileceğini biliyoruz. Ancak her ne kadar devletler arasında imzalanan anlaşmalar, toplumlar arasında ilişkilerin iyileşmesine yönelik önemli sonuç üretse de, aslolan toplumlar arasındaki iletişim ve ilişkinin kurulabilmesi; nefretin, korkunun, şüphelerin nedenleri ile yüzleşilebilmesi ve uzlaşma odaklı yeni ortak bir hafızanın inşa edilebilmesidir. İşte bu tespitlerden hareketle, sempozyum Almanya ve Fransa arasındaki tarihsel, siyasal ve toplumsal süreçleri göz önünde tutarak, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkileri, özellikle son yıllarda iki toplum arasında giderek artan ilişkiler zaviyesinden ele almayı hedefliyor."
"Açılış Konuşmaları" Ferhat Kentel (İstanbul Şehir Üniversitesi) ve Ronald G. Suny (University of Michigan) tarafından yapılıyor. "The Elysée Treaty:  A Consequence or Starting Point of the Franco-German Relationship?", "Turkish Armenian Rapprochement", "Nationalism, Identity and Culture", "Crisis and Reconciliation: Actors, Memory and Identity" ve "The Role of Civil Society in Turkish-Armenian Rapprochement" başlıklı 5 oturumda 17 sunum yer alıyor:

Ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.sehir.edu.tr/Pages/Etkinlik-Detayi.aspx?Etkinlik=340

"Devletler, Toplumlar ve Uzlaşı: Elize Anlaşmasının 50. yıldönümü vesilesiyle Fransa – Almanya tecrübesi ışığında Türkiye – Ermenistan ilişkileri" / 7-8 kasım 2013, İstanbul; İstanbul Şehir Üniversitesi, Doğu Kampüsü, Konferans Salonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder