Bu Blogda Ara

11 Haziran 2015 Perşembe

Saeed Ensafi - Love, Hate and Edit

Saeed Ensafi - "Love, Hate and Edit I"
[KanalKultur] - İranlı sanatçı Saeed Ensafi, Türkiye'deki ilk kişisel sergisini 17 haziran – 10 temmuz 2015 tarihleri arasında Pi Artworks İstanbul'da açıyor.

Son üç yıldır yaşamını İstanbul ve Tahran arasında sürdüren Ensafi'nin yapıtları, 2013'te "Tehran Calling London/ London Calling Tehran" projesi kapsamında Londra'da; 2012'de Berlin'de bulunan Kunstquartier Bethanien'de; "Dialogue" isimli sergi projesi dahilinde 2010'da University of Chicago ve 2010'da Andenken Gallery'de (Denver, ABD) gösterilmişti. Sanatçının Love, Hate and Edit başlığını taşıyan son sergisi ise Pi Artworks İstanbul'da.

'Savaş' olgusunun, İran'da yaşayan her kuşaktan insan için farklı bir karşılığı var. Kimilerine kaybı, kimilerine ise kahramanlık öykülerini anımsatsa da bu kelime, herkes üzerinde mutlaka bir etki yaratıyor. Çünkü savaş, hayatın içinde. Sivillerin, ülkedeki baskıcı rejime karşı verdiği mücadelenin yanı sıra, 1980-1988 yılları arasında İran ile Irak arasında devam eden büyük savaş, her iki ülkede de telafisi mümkün olmayan yıkımlara ve yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne yol açtı. Ensafi'nin de dahil olduğu bir nesil bu savaşla büyüdü, savaş sonrası dönemin etkilerini yaşadı. Sanatçının uzun yıllar yaşamını ve çalışmalarını sürdürdüğü Tahran'ın sokakları, bugün hâlâ kahramanlık öyküleriyle yüceltilen savaş şehitlerinin devasa tasvirleriyle dolu.

Birdenbire hayatımızdan çıkan insanların, kayıpların geride bıraktıkları izler, Saeed Ensafi'nin son dönem çalışmalarına farklı şekillerde yansıyor.

Saeed Ensafi - "Love, Hate and Edit II", 2015
Sanatçı 2014'te Tahran'daki Homa Sanat Galerisi'nde açtığı Smile Brother isimli kişisel sergisinde, savaşta yitirilenlere; bazıları kahramanlaştırılırken, çoğu tarihten silinip gidenlere odaklanıyordu. Sergiyi oluşturan kolajlarında, albümlerdeki fotoğraflardan yüzleri, cisimleri kesilerek çıkarılan bu insanların, arkalarında bıraktığı boşluğu işliyor ve suratsız siluetler yaratıyordu.

Bu serinin devamı olan Love, Hate and Edit sergisinde ise sanatçı, bakışını tamamen aile albümlerine çeviriyor. Burada hikayeler daha domestik ve kişisel, bir o kadar da tanıdık hale geliyor. Ait oldukları fotoğraflardan farklı nedenlerle kesilen, kimi özenle yeniden çerçevelenirken kimi imha edilen insanların siluetleri, Ensafi'nin kolajlarında kalıp işlevi görüyor. Sanatçı kompozisyonlarını, bu kimliksiz siluetler etrafında kurguluyor.

Bir kısmı yok edilmiş, eksik bir fotoğrafla karşılaşmanın yaşattığı tuhaf ve keskin hissi vurgulayan Ensafi, bu karşılaşmanın üzüntüyü derinleştiren etkisine dikkat çekiyor. Sanatçı, aile albümlerinde bulduğu boşlukları çeşitli hikayelerle dolduruyor. Diğer taraftan, her izleyicinin bu boşluklara kendi duygu ve anlamlarını yüklemelerine izin veriyor. Aynı zamanda ödüllü bir illüstratör olan sanatçı, buluntu fotoğrafları merkeze alarak yarattığı kolajlarını, dantel gibi gelenekselliğe ve belirli bir kültüre çağrışım yapan öğeler ve desenleriyle zenginleştiriyor.

Saeed Ensafi - "Love, Hate and Edit III", 2015
Saeed Ensafi 

1974 yılında İran'da doğdu. 2002'de, Tahran'daki Azad Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nden mezun oldu. 2005 yılında ise aynı üniversitede, İllüstrasyon alanında yüksek lisansını tamamladı. 2001 - 2014 yılları arasında, Tahran'da altı kişisel sergi açtı. Ayrıca, "Tehran Calling London/ London Calling Tehran" (Londra, 2013); "Right-to-Left", Kunstquartier Bethanien (Berlin, 2012); "Göz Kararı", Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi (2012); "Wheel" (Berlin ve St. Petersburg, 2010); "Dialogue", University of Chicago (Şikago, 2010) ve Andenken Gallery (Denver, 2009) gibi uluslararası etkinliklerde yapıtlarını sergiledi. İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve İran'daki grafik tasarım ve illüstrasyon bienalleri ile sergilerinde yer aldı. 2015'te İstanbul'da açtığı "Illustrative Today" isimli okulda, çağdaş illüstrasyon dersleri veriyor. [KanalKultur]

Saeed Ensafi - Love, Hate and Edit / 17 haziran – 10 temmuz 2015; Pi Artworks İstanbul, Mısır Apartmanı 163/4 No: 13 Kat: 4, İstanbul; Tel.: +90 212 293 71 03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder