Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 196 (2010), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1 |
196. sayıda yer alan yazıların en kapsamlısı Banu El ve Mehmet Perinçek'in birlikte yazdıkları ve 1942 yılında Alman Büyükelçisi Franz von Papen'e yapılan suikastın ele alındığı makale. Yazıda, suikastı örgütleyen ekibin 2 sene evvel Meksika'da Troçki'ye suikast düzenleyenlerle aynı insanlar oldukları; başarısız suikasttan sonra mahkûm olan Sovyet yurttaşlarının, Sovyetler harbi kazanınca derhal serbest bırakıldıkları gibi ilginç bilgiler de yer alıyor.
Kapaktan duyurulan bir başka yazı da Ahmet Yüksel'in "III. Selim Devri Bir Casusluk Hikâyesi" başlıklı makalesi. Yüksel'in makalesi, ismini doğrular şekilde bir 18. yüzyıl ajan romanı tadında. Yüksel çok ilginç ayrıntılar içeren yazısını destekleyen belgeleri okuyucuyla paylaşıyor.
Murat Issı, 20. yüzyıl başındaki faaliyetleriyle önemli bir Kürt aydını olan Mevlanzâde Rıf'at Bey'i tanıtıyor. Mevlanzâde İstanbul, Mısır ve Atina'da, aralarında Hasan Fehmi Bey'le birlikte çıkardıkları Serbestî'nin de bulunduğu birçok gazete yayınlamış. Issı'nın yazısındaki fotoğrafların içinde Âkıl dergisinin ön sayfası da yer alıyor; böylece bu derginin varlığı konusundaki tereddütler de ortadan kalkıyor.
Toplumsal Tarih'in 196. sayısında tarihçi Salih Özbaran "Tarih Tasarımı" başlığını taşıyan yazısında Türkiye'de ve dünyada tarihçiliğin ve popüler tarihçiliğin sorunlarını irdeliyor.
Rıfat N. Bali ise iki yazıyla 196. sayıya katkıda bulunmuş. Bali kaleme aldığı yazılardan birinde "güzelleştirilmiş tarih anlatımı" dediği İlber Ortaylı'nın kimi yaklaşımlarını eleştiriyor. Diğer yazısında ise İstanbul'da Beyoğlu'nda önemli hizmetler vermiş ve artık mazide kalmış üç kitabevinin tarihini anlatıyor.
İbrahim Çeşmeli, Özbekistan'ın Kaşkaderya bölgesinde Guzar Vahası'nda bulunan Yalpak Tepe Şehir Harabesi'nde gerçekleştirilmiş olan arkeolojik yüzey araştırmaları sonuçlarını değerlendiriyor.
Feza Tansuğ, Ali Ufkî'nin (Wojciech Bobowski) Devrân-ı Dervîşân adlı ilâhîsiyle yeni bulguları okuyucuyla paylaşıyor.
Rifat Behar, 1892'de Boston'da İngilizce basılmış nadir bulunan bir rehberi incelerken İstanbul hakkında ilginç bilgiler de veriyor.
Erkan Ildız, Antik Dönem'deki krizleri sebepleriyle ele alırken bu krizlerin para arzını nasıl etkilediği sorunu üzerinde duruyor.
Toplumsal Tarih'in nisan 2010 sayısında Edhem Eldem "L'Illustration'dan Seçmeler", Emel Seyhan ise "Osmanlı Basınında Bu Ay" adlı düzenli köşeleriyle okuyuculara ilginç bilgiler sunuyor. [KanalKultur]
Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 196 (2010), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder