Bu Blogda Ara

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Mekteb-i Mülkiye, 'İlm-i Akvâm' ve 'Antropolojiya - Lâ-dini bilgileri içeren Etnografya dersi...

[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, ağustos 2012'de yayınlanan 224. sayısında Zafer Toprak'ın "Mekteb-i Mülkiye, 'İlm-i Akvâm' ve 'Antropolojiya'" başlıklı yazısını kapağa taşıyarak 1908 Jön Türk devriminin ardından Mülkiye Mektebi'ndeki müfredat değişimini; özellikle lâ-dini bilgileri içeren Etnografya dersini ele alıyor.
Zafer Toprak, Cumhuriyet öncesindeki fikir hareketlerine odaklandığı yeni bir dizinin ilk yazısında 1908 Jön Türk devrimi sonrasında eğitimde özellikle de Mekteb-i Mülkiye'de gerçekleştirilen reformlarla Türkiye'de "bilimsel devrim"e ve din dışı tarih anlayışına giden yolun nasıl döşendiğine odaklanıyor.

Ayşe Yazıcıoğlu, "Tarihçinin Odası" söyleşilerinin üçüncüsünde Edhem Eldem'le sohbet ediyor. Yazıcıoğlu Eldem'le, Eldem'in sosyal bilimler içinde neden tarihte karar kıldığını, aile tarihine yönelme nedenleri, tarih çalışmalarına paralel olarak açtığı sergiler gibi konuları konuşuyor.

Adil Baktıaya, Fransa'nın Cezayir işgali sırasında örgütlenen direnişin lideri Abdülkadir'in Engels, Hugo, Tocqueville gibi isimlerle nasıl yan yana geldiğini, Amerikan kamuoyunun Abdülkadir'e ilgisini ve Abdülkadir'e atfen hazırlanan bir şiir ve besteyi sunuyor.

T.M.P. Duggan, bugün Antalya Müzesi'nde bulunan muhtemelen şimdiye kadar keşfedilmiş Bizans ikonografisindeki en erken Vaftizci Yahya kabartması olduğunu söylüyor ve onunla beraber duran Başmelek Cebrail kabartmasının üzerine kazınan "Allah" yazısının hikâyesini anlatıyor.

Ahmet Mehmetefendioğlu ve Cemal Necip Gürel, Jön Türklerden ve İzmir basın tarihinin önemli isimlerinden biri olan Tevfik Nevzat Bey'in, kızı Benal Nevzat tarafından kaleme alınan biyografisini sunuyorlar.

Peri Efe, Nazi döneminde Almanya'da yaşamayı göze alan çizer Erich Ohser, Nazi eğilimli Gerhart Weise ve Weise'nin kızının iç içe geçen hayatlarını ele alarak hem Nazi Almanyası'nı ve sonrasının insanlar üzerindeki etkisini hem de bir yüzleşme deneyimini gösteriyor.

Talin Suciyan, Cumhuriyet döneminde bir Ermeni için asimile olmanın ne anlama geldiği üzerine düşüncelerini paylaşıyor.

Deniz Ertuğ, Yunan İç Savaşı sırasında Yunan Komünist Partisi'nin "çocuk toplama" girişimini, savaş koşullarından korumak amacıyla yurt dışına çıkarılarak kamplarda bakımları üstlenilen çocukları konu ediyor.

Zerrin İren Boynudelik, Toplumsal Tarih'in ağustos sayısı itibariyle başlayan Batı ana akım resminden bazı mitolojik ve alegorik tasvirleri analiz edileceği yazı dizisine ikonografi üzerine bir giriş yazısı ve Vecellio Tiziano'nun Adem ve Havva'sı ile başlıyor.

İdris Bostan, yakın zamanda Markus Wiener Publishers'in 'Princeton Orta Doğu Tercüme Kaynaklar Serisi'nden "The History of the Maritime Wars of the Turks" / "Türklerin Deniz Savaşları Tarihi" adıyla çıkan kitapta yapılan bazı yanlışlara okuyucunun dikkatini çekiyor.

Ü. Zümray Kutlu ile E. Ahmet Tonak, David Harvey'in haziran ayında yaptığı ve çok yoğun ilgi gören İstanbul ve Ankara ziyaretinin ardından konuşma başlıklarından yola çıkarak "kent hakkı" ve "sermayenin sınırları" kavramlarının ilişkisi üzerine yazıyorlar.

Toplumsal Tarih'in 224. ağustos sayısında Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle dergide yer alıyorlar.

Ayrıca, Toplumsal Tarih'in bu sayısında Erol Köroğlu'nun "I. Dünya Savaşı'nın 100. Yılına Doğru Washington, D.C.'deki Tarihçiler Semineri", Polina Ivanova'nın "Yerasmios'u Anma Toplantısı'nda Anthony Molho'nun Semineri: Erken Modern Akdeniz'de Cemaatler ve Kimlikler", Tuğba Yıldırım'ın "Büşra Ersanlı'ya Özgürlük Akademiye Özgürlük" başlıklı yazılarını ve başka güncel haberleri ile "Tarih Vakfı'ndan Haberler"de Berkay Küçükbaşlar'ın "Fatih Artvinli'nin Toptaşı Bimarhanesi Tarihi: Delilik, Siyaset ve Toplum" yazısı da okurla buluşuyor.

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 224 (2012), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder