Bu Blogda Ara

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Antropoloji

Antropoloji (Fizik Antropoloji
 - Paleoantropoloji -
Sosyal Antropoloji) 25 (2013)
[Ankara Üniversitesi DTCF Yayını,
Ankara Üniversitesi Basımsevi,
Ankara 2013, 154 S.,
ISSN: 0-378-2891]
[KanalKultur] - Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü'nün süreli yayını "Antropoloji" dergisinin 25. sayısı yayınlandı.

İlk kez 1963 yılında Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu'nun editörlüğünde çıkarılmaya başlanan "Antropoloji" dergisinde Paleoantropoloji, Fizik Antropoloji, Sosyal Antropoloji, Sosyal Bilimler, Adli Bilimler, Etnoloji, Halk Bilimi, Anatomi, Tıp, Biyoloji, Paleontoloji, Primataloji gibi bilim dallarıyla ilgili araştırma ve derleme makaleleri yayınlanıyor.

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un editörlüğünde yayınlanan Antropoloji dergisinin 25. sayısında, 2012 yılında emekli olan Prof. Dr. Zafer İlbars'ın biyografisi yanında, Fizik Antropoloji, Paleoantropoloji ve Sosyal Antropoloji alanlarıyla ilgili altı makale yer alıyor.

Dergide Berna Alpagut, Zafer İlbars'ın biyografisini "Prof. Dr. Zafer İlbars'ın Özgeçmişi ve Çalışmaları" başlıklı makalesinde kayda alıyor.

Galip Akın, "Yüzyılımızın Temel Sorunlarından Biri: Buzulların Erimesi" başlıklı makalesinde insan kaynaklı doğa felaketi olan küresel ısınma sonucunda buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi, kuraklık, çölleşme, sel, heyelan, erozyon, kasırga gibi birçok felaketin meydana gelişini ele alıyor. Bununla birlikte oluşabilecek açlık, susuzluk ve salgın hastalıklar gibi büyük felaketlere dikkat çekiyor.

Timur Gültekin, "İlköğretim Okulu Öğrencilerinde Obezite Sorunları: Çubuk Örneği" adlı çalışmasında Çubuk'ta fazla kilolu ve obezite yaygınlığını ortaya koyuyor.

Urungu Akgül, "Eylem Antropolojisinin Bileşenleri Olarak ÇED ve SED" başlıklı yazısında "Sosyal Etki Değerlendirmesi" (SED) ve "Çevresel Etki Değerlendirmesi"ni (ÇED) irdeliyor ve dezavantajlı gruplar için, onların yenilenebilir kaynaklarını korumak suretiyle, geçim kaynaklarının sürdürülebilirliğine ilişkin çözümler sunuyor. Yazar, dergide yer alan "Uygulamalı Antropolojinin Gelişimine Genel Bir Bakış" başlıklı makalesinde de "Uygulamalı Antropoloji" kapsamında sosyal antropologların birincil önceliğinin birlikte çalıştıkları dezavantajlı ve yerli grupların haklarını korumak olduğuna değiniyor.

Alim Koray Cengiz ise, "Dolmuş İçi ve Dışı Nesneler ve Yazılar Aracılığıyla Kimliğin İfşası"nda Serinyol - merkez ilçe Antakya arasında çalışan Serinyol dolmuşlarını inceliyor; dolmuşlarda bulunan nesneleri, aksesuarları ve yazıları maddi kültür çerçevesinde ele alıyor; şoförlerin gündelik hayatında yer alan maddi kültür nesneleri aracılığıyla kolektif ve bireysel kimliğe ulaşmaya yönelik incelemelerde bulunuluyor...

Nalan Damla Yılmaz Usta da "Iasos (Bizans Dönemi) Toplumunda Ağız Ve Diş Sağlığı" adını verdiği çalışmasında, Iasos (Kıyıkışlacık / Muğla) antik kentinde 1979-1987 yılları arasında yapılan kazılarda Bazilika yanında yer alan Bizans Dönemi mezarlığında ele geçirilen 230 bireye ait iskelet kalıntılasından hareketle, Iasos Bizans Dönemi toplumunun diş aşınması, çürüme, apse, alveol kaybı, diş taşı, antemortem diş kaybı (AMDK) ve hypoplasia oranlarını belirliyor; elde edilen bulguları Anadolu’nun diğer iskelet topluluklarına ait verilerle karşılaştırıyor. [KanalKultur]

Antropoloji (Fizik Antropoloji - Paleoantropoloji - Sosyal Antropoloji) 25 (2013) [Ankara Üniversitesi DTCF Yayını, Ankara Üniversitesi Basımsevi, Ankara 2013, 154 S., ISSN: 0-378-2891]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder