Bu Blogda Ara

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Antropolojik Dilbilimi


Toplumsal Tarih
[Tarih Vakfı Yayınları]
219 (2012), 96 S.,
ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, mart 2012'de yayınlanan 219. sayısında Ayşe Yazıcıoğlu'nun Cemal Kafadar ile Tarihçinin Odası söyleşi dizisinin ilki için yaptığı konuşmayı kapağına taşıdı: "Tarihçinin Odası I: Cemal Kafadar ile Söyleşi"

Ayşe Yazıcıoğlu dünya çapında tanınan, Osmanlı tarihi alanında önemli çalışmaları bulunan ve halen Harvard Üniversitesi'nde dersler veren Cemal Kafadar ile kendi kişisel hikayesi üzerinden entelektüelliği, tarih anlayışını, etkilendiği isimleri, çalışırken elinden düşürmediği kitapları, dinlediği müzikleri konuşup, çalışma odasına konuk oluyor.

Esen Özdemir yazar, fotoğrafçı ve yönetmen üç kadın; Gülfer Akkaya, Gülşin Ketenci ve Güliz Sağlam ile 1960'lı ve 1970'li yıllarda sosyalist hareketlerdeki kadınları konuşuyor.

İbrahim Öztürkçü, Tarih Vakfı - M. Zeki Pakalın Arşivi'nde bulunan İbnülemin Mahmud Kemal İnal ile İbrahim Alâaddin Gövsa arasındaki içerik ve şekil açısından son derece ilginç olan mektupları okurlara sunuyor ve tarihsel bağlamında inceliyor.

Zafer Toprak, Türkiye'de antropolojik dilbilimi çalışmalarının nasıl başladığını ve Carl Brockelmann, Sadri Maksudi gibi biliminsanlarının bu çalışmaları nasıl etkilediğini ele alıyor.

Cüneyt Kozakoğlu, Johannes Janssonius'un haritacılığını çağdaşı haritacılarla kıyaslayarak değerlendiriyor ve en önemli çalışmalarından Novus Atlas Absolutissimus içinde bulunan Türk İmparatorluğu haritasını ve o dönem verilen bilgileri çevirip yorumluyor.

Saadet Özen, Balkan sinemasının öncüleri olarak anılan Manaki Kardeşler'in yaşam öyküleri ile haklarındaki kimlik ve aidiyet tartışmalarını değerlendiriyor.

Salih Özbaran, Preveze Deniz Savaşı'ndaki başarılarla eş zamanlı olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun Hindistan yakınlarındaki Diu Kalesi'nde 1538'de Portekizlilere karşı yaşadığı hüsranı anlatıyor.

Elise Massicard, Türkiye'de soyadı değiştirme kanununun öyküsünü sunarken, bu konudaki esnekliği ve bu esnekliğin elverdiği uygulamaları inceliyor.

Mete Tunçay, 1922'de maden işçilerinin baskı altında ve zor koşullarda çalıştırıldıkları Zonguldak'a gönderilen Türkiye Komünist Partisi merkezi umumi azasının raporunu sunuyor ve dönemle ilgili bilgi veriyor.

Saro Dadyan, Sultan Abdülhamid döneminde Midhat ve Damat Mahmud Paşalar'ın Taif'teki şüpheli ölümleri üzerine yaygınlaşan bir risalenin hikâyesini aktarıyor.

Rıfat Bali'nin Bir Günah Keçisi: Munis Tekinalp kitabının giriş bölümünde Zafer Toprak'la ilgili eleştirel bir bölümü bulunuyor. Şubat 2012 sayısında Toprak bu bölümü eleştirmişti. Mart 2012 sayısında da Bali cevap hakkını kullanıyor.

Toplumsal Tarih'in 219. sayısında Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle dergide yer alıyorlar.

Ayrıca, Sanem Güner'in "Sözlü Tarih Pratikleri Üzerine Bir Diyalog" başlıklı yazısı, güncel haberleri ve yeniden başlayan "Tarih Vakfı'ndan Haberler"i bulunuyor. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 219 (2012), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder