Bu Blogda Ara

16 Temmuz 2013 Salı

Atatürk, Eugène Pittard ve Afet Hanım En Büyük Antropolojik Anket: Türk'ü Antropolojik Olarak Tarif Edebilme Çabaları...

Toplumsal Tarih
[Tarih Vakfı Yayınları]
205 (2011), 96 S.,
ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih'in, ocak 2011'de yayınlanan 205. sayısının başyazısında İspanyol arşivlerinden 16. yüzyıla ait mektupları gün ışığına çıkarılıyor ve Barbaros Hayreddin, Sicilya kral naibi Ferrante Gonzaga ve Kral V. Carlos arasındaki haberleşmeyi ortaya konuluyor.

Zafer Toprak, "Atatürk, Eugene Pittard ve Afet Hanım En Büyük Antropolojik Anket" başlıklı yazısında, erken Cumhuriyet döneminde sosyal bilimlerin evrimini ele alan, dil, tarih ve arkeoloji alanlarına uzanan yazı dizisinde bu ay, Eugène Pittard ve Afet İnan vasıtasıyla "Türk"ü antropolojik olarak tarif edebilmek için girişilen bilimsel çabaları ele alıyor.

Ece Zerman, Fatmagül Berktay ile "Politikanın Çağrısı" adlı kitabı üzerine gerçekleştirdiği söyleşide tarih ve politika arasındaki ilişki, tarihin kurgulanışı, direniş, bellek vb. konuları konuşuyor.
Ekrem Saltık, 1915'te Broken Hill'de Türk bayrağı asılı bir dondurma arabasından Osmanlı askeri üniformalı iki kişi tarafından gerçekleştirilen bir terör saldırısının gerçek yüzünü ortaya koyuyor.

Mehmet Ö. Alkan, "En Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" başlığı altında Atatürk'ün soyadını nasıl aldığını, "Atatürk" adının nasıl bulunduğunu anlatıyor.

Toplumsal Tarih, ocak 2011 sayısında Özlem Kumrular'ın "Yeni Belgeler Işığında V. Carlos'un Barbaros'la Uzlaşma Çabaları" başlıklı yazısını kapağa taşıdı.

Edhem Eldem, "İbrahim Edhem Paşa Rum muydu?" adlı, Edhem Paşa'nın kökeni konusunun oğulları ve kimi kaynaklarca nasıl karşılandığını ele alan makalesinin Milliyet gazetesinde tahrif edilerek haberleştirilmesini eleştiriyor.

Beno Kuryel, evrimin bir ilerleme değil, bir değişim olduğunu ve matematiğin de tarihini bu çerçevede ele alarak yazmak gerektiğini ileri sürüyor.

Ahmet Akşit, "Batılılaşan İstanbul'un Rum Mimarları" ve "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" sergilerinin küratörü Hasan Kuruyazıcı ile 19. yıl Osmanlı mimarisi üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor.
Pınar Dost Niyega, İkinci Dünya Savaşı'nda İngiltere ve Amerika'nın Türkiye'yle ilgili rekabetini 1943'deki Kahire Konferansı belgelerine dayanarak ele alıyor.

Peri Efe, Berlin'de geçen ay açılan ve Almanya'da bir ilk olma özelliği taşıyan "Hitler ve Almanlar" başlıklı sergiyi ve sergi kataloğunu değerlendiriyor.

Ahmet Yaraş, antikçağın en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Allianoi'nin korunması yönünde de faaliyet gösteren Allianoi Girişim Grubu ve bu grubun etkinliklerini aktarıyor.

Canan Özkılıç, "Osmanlı Kitabeleri Sempozyumu: Sorunlar, Yöntemler, Yapılması Gerekenler" başlıklı çalışmanın ardından bir değerlendirme yazısı sunuyor.

Sabine Frommel ve Juliette Dumas, IFEA ve EPHE tarafından Kasım 2010'da düzenlenen "Doğu'da ve Batı'da Kadınların Mimarî Patronajı Kapsamında Erkekler ve Aileler" başlıklı uluslararası kolokyumu değerlendiriyor.

Ayrıca 205. sayıda Edhem Eldem'in L'illustration'dan Seçmeler ve Emel Seyhan'ın Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay adlı düzenli köşeleri de yer alıyor. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 205 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder