Bu Blogda Ara

16 Temmuz 2013 Salı

Multikulti Haberler: Alamanya Alamanya - Hem Alaman hemi Türk nereye gömülecek bizim kütük

Almanya'da Yarım Asır
[KanalKultur] - Âşık Metin Türköz (71) 50 yıl önce sazını da alarak Köln Ford Fabrikasına işçi olarak gider. Ancak zaman içinde çalıp söylediği türküler, şiirler Türkiyeli işçilerinin gurbetteki sesi olur. "Hem Alaman hemi Türk nereye gömülecek bizim kütük" diyen Âşık Metin Türköz'ün en büyük gururu çocuklarının aldığı iyi eğitim ve yaptıkları kariyerleridir.

Berlin Kreuzbergli Çağlar (29) Almanya doğumludur. İlk gençlik yıllarında çetelere karışır, hapse girer. Bir göçmen çocuğu olmanın verdiği sorunların çoğunu yaşar. Hapisten sonra, rap müzik ve brek dans aracılığıyla göçmenlerin sesi olmaya çalışır. Almanya'daki bütün göçmen çocuklara iyi örnek olmak ister ve bunun için gayret eder.

Berlin doğumlu Ceren (25) çocukken bozuk Almancası nedeniyle arkadaşlarının alay konusu olur. Ancak azmederek Almanca öğretmenliğini bitirir ve master yapmaya başlar. Hibrid kimliğinin ona kattığı pozitif ve negatif yaklaşımların farkındadır. Gerçek anlamda 'multikulti' bir Almanya'da yaşamak ister.

Türklerin 50 yıllık Almanya macerası... Bu macera, Hollywood filmlerindeki kadar eğlenceli değil...

"Almanya'da Yarım Asır Alamanya Alamanya", TRT'nin bu konuyu anlatan ve ses getiren belgesellerinden biri. Kimlik, aidiyet, göç, azınlıklar ve entegrasyon konularını, Almanya'da yaşayan bir saz sanatçısı, bir rap şarkıcısı ve bir de üniversite öğrencisi üç kuşağın ağzından dinlemek isteyenler için... Belgesel, Almanya'ya yaşayan 3 kuşağın hayatlarını anlatıyor... 30 ekim 1961'de Almanya ile imzalanan "İşçi Göçü" anlaşmasının 50. yılı anısına TRT tarafından hazırlanmış (Yapımcı: Semra Güzel Korver; Yönetmen: Semra Güzel Korver, Âyla Karlı Tezgören, Kamera: Tevfik Öber, Kamber Koytaviloğlu; Kurgu: Deniz Çankaya Salmanlı..). Genel yönetmenliğini ve yapımcılığını Semra Güzel Korver yapıyor...

Dört bölümlük seri, bugün en çok tartışılan konu olan entegrasyon ekseninde aidiyet, ekonomi, medya ve eğitim alanlarında Almanyalı Türklerin yaşamından önemli kesitler sunuyor. Serisinin ilki olarak hazırlanan "Alamanya Alamanya" farklı jenerasyondan ve sosyal gruptan gelen göçmen kökenli üç Türkiyeli'nin Almanya'daki yaşam öykülerinden kesitler sunuyor. Üç karakter, üç farklı Almanya algısı.

Belgeselde üç gerçek karakterin yaşam öyküleri eşliğinde göçmen olmak, entegrasyon, dil, aidiyet, çok kültürlülük gibi önemli konulara değiniliyor.

Belgesel, Humanity Explored Film Festivali sitesindeki linkten tamamı İngilizce alt yazılı olarak izlenebiliyor.

* * *

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Sosyoloji Günleri" toplantılarının yirmi yedincisi yönetmenliğini Semra Güzel Korver'in yaptığı TRT yapımı "Multikulti Haberler Belgeseli" gösterimi ile devam ediyor. Gösterimin ardından yönetmen Semra Güzel Korver, Multikulti Haberler'in hazırlık ve çekim sürecinde yaşadığı deneyimleri sunuyor ve belgeselde konu edilen Türkiye kökenli Alman ve Alman medya kuruluşlarının yöneticileri ile gazetecilerinin bakış açısından göç, göçmenlik, medya, entegrasyon, göçmenlerle ilgili önyargılarda medyanın rolü nedir, İslam Alman medyasında nasıl anlatılıyor ve yansımaları ne oluyor gibi konular üzerine görüşlerini aktarıyor.

Yarım asırlık göçün ardından Almanya'da Türkiyeli göçmenler medyada nasıl algılanıyor, haberlere nasıl yansıyor, nasıl yorumlanıyor?

Almanya'daki göçmenlerle ilgili önyargılarda medyanın rolü nedir?

Tüm bu soruların yanıtı "Almanya'da Yarım Asır" dörtlemesinin ikinci belgeseli olan 'Multikulti Haberler'de ele alınıyor.

Göç alan bazı Batılı ülkelerin göçmenlerin entegrasyonu için benimsediği "çok kültürlülük" politikasını tanımlayan 'Multikulti' aynı zamanda Almanya'daki bir radyonun ismiydi. 1994 yılından itibaren aralarında Türkçenin de bulunduğu 18 dilde yayın yapan 'Radyo Multikulti'nin 2008 yılında kapatılması Almanya'nın göç politikalarındaki değişiminin de simgelerinden birisi oldu.

Bugün 82 milyon nüfuslu Almanya'nın yüzde 20'si göçmen, Alman medyasında çalışanların ise sadece yüzde 3'ü göçmen kökenli. 3 milyonu aşan nüfusu ile Türkiyeliler en büyük göçmen grubunu oluşturuyor. Türkiye kökenli ve Alman gazetecilerin bakış açısından göç, göçmenlik, medya ve entegrasyon, İslamafobi değerlendirmeleri; 1964 yılında kurulan ve bir fenomene dönüşen ilk Türkçe radyolardan Köln Radyosu'nun öyküsü, Radyo Multikulti, Türkçe yayınların Almanca öğrenilmesine etkisi belgeselde ele alınan konular arasında yer alıyor. Filmde görüşlerine başvurulan gazeteci ve uzmanlardan bazıları ise şöyle:

ZDF Genel Yayın Yönetmeni Peter Frey, RTL'nin ünlü sunucusu Nazan Eckes, Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Dikman, ARD Editörlerinden Erkan Arıkan, Der Spigel Editör'ü Bernhard Zand, araştırmacı-serbest gazeteciler Canan Topçu ve Ferda Ataman, Medya ve Sorumluluk Enstitüsü Direktörü Sabine Schiffer, RBB Editörü Cem Dalaman ve WDR Türkçe Yayınlar Müdürü Murat Bayraktar.

Dört bölümlük serinin ilki olan 'Alamanya Alamanya' ise, günümüzde Avrupa'nın da en çok tartıştığı konulardan olan göçmenlerin entegrasyonu ekseninde, Almanya'daki Türkiyeli göçmenlerin yaşadığı kimlik, aidiyet, dil konularını gerçek karakterin yaşam öyküleri eşliğinde inceliyor.
Yurtdışında yaşayan Türkiyelilerden tam not alan bu belgeselin ardından Almanya'da Yarım Asır dörtlemesinin ikincisi olan 'Multikulti Haberler' ise medyanın bakış açısından Türkiyeli göçmenlerin 50 yılına ve entegrasyon sürecindeki etkilerine ışık tutuyor. Yakında seyirci ile buluşacak olan olan dörtlemenin diğer iki bölümü ise ekonomi ve eğitim alanlarında göçmenliği ve entegrasyonu sorguluyor.

Dört bölümlük erinin ilki olan 'Alamanya Alamanya' ise, günümüzde Avrupa'nın da en çok tartıştığı konulardan olan göçmenlerin entegrasyonu ekseninde, Almanya'daki Türkiyeli göçmenlerin yaşadığı kimlik, aidiyet, dil konularını gerçek karakterin yaşam öyküleri eşliğinde inceliyor.
Yurtdışında yaşayan Türkiyelilerden tam not alan bu belgeselin ardından Almanya'da Yarım Asır dörtlemesinin ikincisi olan 'Multikulti Haberler' ise medyanın bakış açısından Türkiyeli göçmenlerin 50 yılına ve entegrasyon sürecindeki etkilerine ışık tutuyor. Yakında seyirci ile buluşacak olan olan dörtlemenin diğer iki bölümü ise ekonomi ve eğitim alanlarında göçmenliği ve entegrasyonu sorguluyor.
Sekiz yıldır Avrupa Yayın Birliği ve Güneydoğu Avrupa Yayın Birliğinde medya ve göçmenler konusunda çeşitli çalışmalarda bulunan, halen TRT İstanbul Televizyonu'nda Prodüktör – Belgesel Yönetmeni olarak çalışan ve Almanya'da Yarım Asır Projesinin genel yönetmeni Semra Güzel Korver serinin ikinci bölümünde neden medyayı ele aldıklarını şöyle anlatıyor:

"Almanya'ya Göç'ün 50. yılı anısına yapılacak belgesel için yola çıktığımızda projeyi oluştururken ana başlıklar arasında medyayı da değerlendirdik çünkü medyanın toplumsal barışı oluşturmadaki rolünün bilincindeyiz. Bir kamu yayıncısı olarak Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz ve onların entegrasyon sürecine katkı sağlamamız gerektiğinin de farkındayız."

Almanya'da Yarım Asır / Genel Yönetmen: Semra Güzel Korver; Multikulti Haberler - Yapımcı – Yönetmen: Semra Güzel Korver; Kamera: Tevfik Öber – Kamber Koytaviloğlu; Kurgu: Mehmet Şamil Yılmaz; Müzik: Sinan Sakızlı; 2013, 50'

Ferda Ataman, Araştırmacı- Serbest Gazeteci:

"Alman medyasında araştırma yaptığımda özellikle Türkler ve Müslümanlar ile ilgili en çok söylenen kelimelere bakmıştım; hep aynı şeyler... Anadolu, geri kafalı, başörtü ve bıyık."

Kai Dikman, Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

"Almanya'da inanılmaz başarı öyküleri var. Bir Türk girişimcinin en tanınmış başarı öyküsü Vural Öger'in hikayesi. Nazan Eckez'i düşünün daha pek çok başkasını düşünün. Mesut Özil var. Almanya da Türklerin ve Türk asıllıların imgesi bu kadar basit değil."

Canan Topçu, Serbest Gazeteci

"Meydanın buradaki göçmen kitlenin olumsuz imajında büyük bir etkisi olduğu görüldü. Yani burada insanlar dışlanıyorsa, Mehmet okulda öğretmeni tarafından iyi bir muamele görmüyorsa, demek ki bu sırf Mehmet öğretmeni arasındaki ilişkiden kaynaklanmıyor, öğretmenin medyadan oluşturduğu imajdan da kaynaklanıyor."

Nazan Eckez, RTL Sunucu

"Gerçekten bilmiyorum bizim de bir hatamız vardır, biz de sadece o tarafımızı gösterdik başka tarafımızı göstermedik kültürümüzü tanıtamadık burada Almanya'da iki tarafta da hata olduğunu düşünüyorum sadece medyayı sorumlu yapmak da yanlış bence."

Sabine Schiffer, Medya ve Sorumluluk Enstitüsü Direktörü

"İslamiyet'in karşısında modern olanı koyma, sürekli bir karşı karşıya getirme söz konusu, bundan asla vazgeçilmiyor."

Peter Frey, ZDF Genel Yayın Yönetmeni

"İşe aldığımız her Türk asıllı gazetecide aslında Alman bir gazeteciyi işe almamış oluyoruz. Bunlar bilinçli olarak verilen kararlar."

Murad Bayraktar, WDR Türkçe Yayınlar Müdürü

"Son yıllarda gazeteleri dergileri açtığınızda kapaklarda İslam'la ilgili bütün haberlerde genelde siyah bir backround ya da normalde bizim anladığımız İslam ile alakası olmayan korkunç bir manzara yani (....) tek tip Müslüman resmi ve bu tek tip Müslüman resmide genellikle çoğunluk toplumunda korkuya yol açan bir resim..."

Semra Güzel Korver

İ.Ü. İletişim Fakültesi, Radyo-TV bölümünden mezun oldu. Aynı alanda yüksek lisansını tamamladı. 1991 yılında Ajans First Class'ta redaktör olarak çalıştı. 1992'de Doğan Kardeş Dergisi'nin düzenlediği 1.Ulusal Çocuk Kurultayı'nda Aile Komisyonu başkanlığı yaptı. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketi'nde geçti. 1999'da TRT'de prodüktör-yönetmen olarak çalışmaya başladı. 1992'den bugüne başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesinde araştırmacı, prodüktör, yönetmen, editör ve danışman olarak yer aldı. Belgesel, televizyon ve iletişim alanında pek çok seminer, atölye ve master class'a katıldı. Tarih Vakfı'nın Sözlü Tarih Atölyesi, Süha Arın, Zahur Mükerrem (Azerbaycan), Thomas Dillen (İsveç) ve Roviros Manthoulis'in (Yunanistan) belgesel master classları, BBC Prodüktör Atölyesi, Reklamcılar Derneği'nin Fikir'den Filme Atölyesi bunlardan bazıları... 2001-2002 eğitim yılında İstanbul Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Radyo-TV Yayıncılığı bölümünde "Program Metni ve Yazım Tekniği" dersi verdi. 2008'de 11. Uluslararası İstanbul 1001 Belgesel Film Festivali kapsamında "Kültürlerarası Diyalog ve Belgesel Sinema" konulu bir konferans hazırladı ve moderatörlüğünü üstlendi. Avrupa Konseyi'nin 2008 -2010 yıllarını kapsayan "ayrımcılığa karşı sesini yükselt" kampanyasında expert olarak yer aldı. Avrupa'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen medya, azınlıklar, kültürel çeşitlilik ve kültürlerarası diyalog konulu pek çok uluslararası seminer, sempozyum ve konferansa katıldı. 2010'da Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşması'nın koordinatörlüğünü yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olarak bulundu. Belgesel Sinemacılar Birliği kurucu üyesi ve Gazeteciler Cemiyeti üyesi. 2009-2011'döneminde Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanlığı, 2008-2010 yılları arasında TRT İstanbul Televizyonu Eğitim Kültür ve Drama Programları Müdürlüğü yaptı. Avrupa Yayın Birliği'nin(EBU) Çeşitlilik ve Kültürlerarası Programlar Grubu Başkanı; Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS) editörlerinden. 8 yıldır kültürel çeşitlilik, göçmenler, azınlıklar ve medya konularında çalışıyor.

Belgesellerin yarıştırılmasından ziyade seyredilip, tartışılmasından, herkese anlatılmasından yana olan Korver zaman zaman seyirci ile yüz yüze buluşmak adına festivallere katılsa da daha ziyade özel gösterimlere katılarak seyirci ile yöz yöze temasa geçmeyi tercih ediyor.

Halen TRT İstanbul Televizyonu'nda prodüktör – yönetmen olarak çalışıyor.

Belgesel Filmografisi

City Folk : Editör. 2010-2012

Almanya'da Yarım Asır: Proje yönetmeni - prodüktör - yönetmen. 2011-2012

Multikulti Haberler: Yapımcı-yönetmen. 48', 2012

Hauptschule'den Üniversiteye: Proje Yönetmeni. 30', 2012

"İşgücü İstemiştik İnsan Geldi": Proje Yönetmeni. 40', 2012

Alamanya Alamanya: Yapımcı - Yönetmen. 52', 2011; Yönetmen: Semra Güzel Korver - Ayla Karlı Tezgören; TRT Belgesel Ödülleri. Özel Gösterim 2012, Bir Belgesel, Bir Gazeteci Çay ve Simit Belgesel Gösterimleri 2012, 15. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali 2012, Humanity Explored Film Festivali 2013

Şehir İnsanları: Yapımcı - Yönetmen, 30', 2006; 11. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali. Türkiye'den Belgesel Filmler 2008, Cumartesi Belgeselleri 2009, Türk Filmleri Haftası. Pecs, Macaristan 2010

Fan-Atik: Yapımcı - Yönetmen, 3 x 25', 2003; 2. Ayışığı Belgesel Film Günleri 2003, 2. Retina Uluslararası Belgesel Film ve Video Festivali. Macaristan. Özel Gösterim 2003, 10. Shanghai Televizyon Festivali 2004, 7. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali 2004, 9. Uluslararası İstanbul Bienali. Özel Gösterim 2005

İsyan Günleri: Yapımcı - Yönetmen, 25', 2001; Hatay Belgesel Günleri 2002, Ayışığı Belgeselleri 2003

Dönüşüm: Yapımcı - Yönetmen, 6 x 30' 2000; 5. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali 2001, 13. Ankara Uluslararası Film Festivali, Gösterim 2001, 1. Uluslararası Akdeniz Altın Portakal Belgesel Film Festivali 2002, Hatay Belgesel Film Günleri 2002

İlhan Amca: Yönetmen, 1998 / Semra Güzel - Aydın Bulut; 2. Uluslararası 1001 Belgesel Festivali 1998, 10. Ankara Uluslararası Film Festivali Özel Gösterim 1998, İzmit Belgesel Günleri 1998, Eskişehir Film Festivali 1999, Karinpub 1. Kısa Film Günleri 2002 [KanalKultur] 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder