Bu Blogda Ara

23 Ekim 2014 Perşembe

H. Avni Öztopçu - Korunaklar ve Tekler

[KanalKultur] - H. Avni Öztopçu "Korunaklar ve Tekler" adlı kişisel sergisiyle, 23 ekim - 23 kasım 2014 tarihleri arasında Mine Sanat Galerisi, Nişantaşı mekânında sanatseverle buluşuyor.

Sanatçı, 1985 başlangıçlı "tek"lerini ve yakın zamanlarda gelişen "korunak"larını “Korunaklar ve Tekler” başlığı ile sergiliyor.

H. Avni Öztopçu’nun resimlerinde 1985 yılından itibaren her dönemin tavrı kendi "Tek"lerini oluşturdu; bu tavır, geçmiştekilerle hesaplaşarak sürdü. Kendi içindeki dönüşümle korunaklı alanlarda farklı bir arayışa girdi. Bu arayış yolculuğunda her dönemin; kendi düşünüş ve duyuş perspektifinden hareket eden sanatçının üretimlerinden “tek”ler görünüyor. Her dönem yeni arayışlara yönelmede sanatçı, resimlerinde temel aldığı zaman ve mekân algısı içinde görünürlüğün-duyulurluğun döngüsünün izlenmesine olanak sunuyor. Daha dar zaman içinde gelişen "korunak"lar ve "tek"ler birlikte aynı alan içinde sergileniyor.

Sanatçı, otuz yıl içinde ele aldığı problematiği, kendi dönemleri içinde oluşan kurgusal değişimleri, bir bütün içinde görmemize olanak veren bir mekânda bir araya getiriyor.

Her çalışılan sanatsal üretim, dönemine göre şekilleniyor ve yorumlanıyor. Yaşananların konumlarını ve tavırlarını ışık-gölge, form, renk gibi plastik dünyanın araçları üzerinden ifade etmek, evrenselliği yakalamak ve ileriki dönemler için ipuçları barındırmak H. Avni Öztopçu’nun “Korunaklar ve Tekler” sergisi ile bütünlüğe ulaşıyor. Dönemlerin kendi içindeki koridorlarında süren arayışın, bugün de devam ettiği ve dönüşerek, değişerek geleceğe yol aldığı görülüyor.

“Korunaklar ve Tekler” sergisinde 1985 başlangıçlı, geniş zamanlı birlikteliğin yaklaşımlarını ve ayrışmalarını dar zamanlı galeri mekanında görme imkanı bulunuyor.

Sanatçının resimlerinde ele aldığı en temel sorunsal olan “zaman ve mekân” algısını sorgularken plastik sanatların imkanlarından nasıl yararlandığı, sanatın temel öğelerini nasıl ele aldığı ve bu öğelere yaklaşımı 1985'den itibaren tarihsel bir döngüde görme fırsatı bulunuyor..

H. Avni Öztopçu

1962'de Erzincan'da doğdu. 1984'te Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-iş Eğitimi Bölümü'nde lisans; 1986'da Mimar Sinan Üniversitesi Resim Anasanat Dalı'nda yüksek lisans; 1989'da Mimar Sinan Üniversitesi Resim Anasanat Dalı'nda sanatta yeterlilik eğitimini tamamladı.

1991'de Son Baskı gazetesinde sanat muhabiri olarak çalıştı ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-iş Eğitimi Bölümü Resim Eğitimi Anasanat Dalı'na Araştırma Görevlisi oldu. Aynı kurumda Yardımcı Doçent olarak  görev yapıyor.. [KanalKultur] 

H. Avni Öztopçu - Korunaklar ve Tekler / 23 ekim - 23 kasım 2014; Mine Sanat Galerisi Teşvikiye, Prof. Dr. Müfide Küley Sok. No:1/1 Yasemin Apt. D:5, Nişantaşı - İstanbul; Tel.: +90(212) 232 38 13

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder