Bu Blogda Ara

5 Mayıs 2014 Pazartesi

Alternatif Medya Deneyimi: 9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali - Her Yer Festival Her Yer Direniş

9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 mayıs 2014 tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor!

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da eş zamanlı olarak gerçekleşen festivalde bu yıl "Her Yer Festival Her Yer Direniş" teması ile 17 farklı ülkeden toplam 77 film gösterilitor.

Festivalin ana karakterleri Karagöz ve Şarlo, 2014'te yanında iki tanıdık dostla Haziran Direnişi'ne selam veriyor. Aydan Çelik'in illüstrasyonları ile V For Vendetta filminin karakteri ünlü maskesi ile Guy Fawkes ve Haziran Direnişi'nin sembollerinden birisi olan Kırmızılı Kadın, Karagöz ve Şarlo ile beraber dünyadan direniş filmlerini, Gezi filmlerini ve emekçilerin öykülerini beyazperdeye taşıyor.

9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden bir süre sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıkıyor ve gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz...

Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival,  DİSK / Sine-Sen, DİSK / DEV SAGLIK-İş, DİSK / Birleşik Metal-İş, DİSK/Genel-iş, DİSK/Basın-iş, Türk-İş / Petrol-İş , Türk-iş / TekGıda-İş, Türk-iş /  Kristal-İş, KESK / SES , TTB,  Halkevleri , Sendika.Org ve ÇapulTV tarafından düzenleniyor.

Uluslararası Konuklar

Festivalin bu yılki uluslararası konukları 'İngiliz İşçi Sınıfının Durumu' filminin İngiliz yönetmeni Michael Wayne ve 'Elif'in Erkekleri' filminin Alman yönetmenleri Markus Fiedler ve Kirstin Krüger. Yönetmenlerle İstanbul'da özel gösterimlerle söyleşiler de gerçekleşiyor..

Zengin Film Programı

Festival süresince 25 adet uluslararası, 52 adet de Türkiye'den olmak üzere toplam 77 adet uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşuyor.

Direnişler yine festivalin omurgasını oluşturuyor. Hava-iş'in uzun soluklu direnişini anlatan 'Yer Gök Direniş' , hepimize işgali ve dayanışmayı bir kez daha yaşatan 'Kazova Direnişi: İşgal Et, Diren, Üret', gözaltında kaybedilen evladı için 33 yıl boyunca direnen Berfo Ana'yı anlatan '33 Yıllık Direniş-Berfo Ana' bu omurganın bazı parçaları. 'Külkedisi Değiliz' ise, yıllarca hiçbir sosyal güvencesi olmayan bir işte çalışan, iş kazası geçiren, sakat kalan, cam silerken düşüp hayatını kaybeden ev işçilerinin sendikalaşma mücadelesine tanıklık ediyor.

Gezi ve Haziran Direnişi

Festival bu yıl Gezi ve Haziran Direnişi üzerine çekilmiş 15 film ile direnişi hatırlamak ve hatırlatmak amacında: 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' , 'Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda', 'Gezi'nin Ritmi', 'Direnen Sevgi', Leviathan'la Yaşamak, 'Ali: Düşlerinde Özgür Dünya', 'Gezi Tanıklığı', 'Çapulcu Zamanlar', 'Resist', 'Ağaçlarla Başladı: Gezi Parkı'nda İsyan', 'Anne', 'Çünkü Ben Bu Parkı Seviyorum', 'Istanbul Yükseliyor' ve Fatih Pınar'ın Gezi direnişini konu olan videolarından oluşan 'Kısaca Haziran Direnişi' gibi yapımlarla Haziran Direnişi'nin perdedeki yansıması İşçi Filmleri Festivali'nde gösterime giriyor.

Roboski'de katledilen 35 Kürt köylüsü, süren barış ve adalet bekleyişi de unutulmadı. Banu Güven'in hazırladığı 'Roboski Adalet İstiyor' belgeseli, gaz fişeklerini toplayarak hayatını kazanan çocukların hayatının konu edildiği 'Kapsül', Ferit Karahan'ın ilk uzun metrajlı filmi olan 'Cennetten Kovulmak', barışı dileyen çocukların filmi 'Dileğim Barış Olsun' festival programında yerini alıyor.

Türkiye Sineması'nın yakın dönemdeki önemli filmlerinden 'Zerre', 'Küf', 'Araf' ve 'Kelebeğin Rüyası' da festivalin kurmaca uzun metraj filmlerinden bazıları.

Gezi Direnişi boyunca yaşanan ağır medya sansürünü ve otosansürü ele alan Selin Girit'in 'Medya:Gizlenen Gerçekler' belgeseli ile Ayce Kartal'ın bol ödüllü animasyon filmi 'Tornistan' da festivalin bu yılki programında yer buluyor.

Tuncel Kurtiz Anısına…

Festival, hayatını emekten yana kalbi atanlarla, başka bir dünya isteyenlerle omuz omuza geçirmiş bir ustayı, Tuncel Kurtiz'i de gidişinin ardından "İnat Hikâyeleri" ile anıyor.

Uluslararası Filmler

Senegalli ünlü yönetmen Ousman Sembene'nin kadın sünnetine direnen Afrikalı kadınların mücadelesini anlattığı 'Moolaadé', 1871'de 2 ay iktidarda kalmış Paris halkının mücadelesini anlatan "La commune/Komün", Çin'deki işçilerin hayatını, sorunlarını anlatan 'Small Fish /Küçük Balık', Fransa'ya gitmek isterken Yunanistan'a göçmen olarak gelmiş Afrikalıların yoksulluk ve umutlarını anlatan 2014 yapımı 'AllPoints North / Herşey Kuzeyi Gösteriyor', 2009 yılında 4 işçinin Milan'daki son aktif fabrikanın kapatılmasına direnmek için 20 metrelik vince tırmanışını ve 8 gün boyunca 40 derece sıcaklıktaki direnişini anlatan 2013 yapımı 'On the Art of War /SavaşSanatı Üzerine' öne çıkan uluslararası filmler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder