Bu Blogda Ara

17 Ekim 2013 Perşembe

Türkiye'de Ulusalcılık ve Mimarlık

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
189 (2009), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih 2009 yılında yayınlanan 189. sayısında modernleşme, milliyetçilik ve mimarlık ilişkisini inceleyen ve Elvan Altan Ergut'un editörlüğünü yaptığı "Türkiye'de Ulusalcılık ve Mimarlık" başlıklı bir dosyaya yer veriyor.

Dosya içerisinde yer alan, Ahmet Ersoy'un "Melezliğe Övgü: Tanzimat Dönemi Osmanlı Kimlik Politikaları Ve Mimarlık" isimli makalesi, Tanzimat dönemi mimarlığının kozmopolit ve melez karakterini inceliyor. Yine dosya içinde Uğur Tanyeli, "Mimar Müellifin İcadı, Mesleğin Fethi, Ulusun İnşası" başlıklı makalesinde, milliyetçiliğin modern bir kurgu ve tahayyül olduğunu belirterek, Türkiye'de mimarlık mesleğinin de benzer bir düzlemde kurgulanıp inşa edildiğini söylüyor.

Güven Arif Sargın "Ulusalcılık: Söylencesel ve İdeolojik Bir Araçsallaştırma" isimli makalesinde, mimari temsil ile ideoloji arasındaki ilişkiyi ulusalcılık temelinde teorik bir çerçevede değerlendiriyor. Elvan Altan Ergut, "Ulusal Mimarlık: Sınırlar ve Sorunlar Üzerine Düşünceler" başlıklı makalesinde ise 1930'ların ve 1940'ların mimarlığından örneklerle, "ulusal"ı yaratma çabasının aslında ne kadar uluslararası bir çaba olduğunu gösteriyor.

Salih Özbaran, "Sömürü" ile "Pax- Ottomana" Arasına Sıkıştırılmış Bir Konu: Osmanlı Yönetiminde Arap Ülkeleri" isimli makalesinde, Jane Hathaway'in Arap ülkelerinde Osmanlı hâkimiyetini inceleyen eserine yönelttiği eleştiriler üzerinden Osmanlı ve Arap halkları arasındaki ilişkiyi tarihsel bir çerçevede yorumluyor.

Toplumsal Tarih'in 189. sayısında ayrıca, Rıfat N. Bali'nin 30'lu ve 40'lı yıllarda mizah dergilerinde yer alan Anti-Semitik yazı ve karikatürleri incelediği "Tek Parti Dönemi Mizah Dergilerinde Adalar İmgesi" başlıklı makalesi de yer alıyor.

Sacit Kutlu, 20. yüzyılın başında Güneydoğu Anadolu'da uzun sure yaşamış olan İsviçreli misyoner Jacob Künzler'in anılarının tekrar yayınlanması üzerine kaleme aldığı makalesinde, Künzler'in gözlemleri üzerinden Ermeni tehcirini farklı bir açıdan değerlendiriyor.

189. sayıda, Yücel Kabapınar "Yeni Sosyal Bilgiler Öğretim Programı ve Öğretmenler: Değişim Kolay mı?" isimli makalesinde, üniversitelerin tarih öğretmeni yetiştiren bölümlerindeki öğrenciler üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını değerlendirerek, tarih eğitimi ve milliyetçilik arasındaki ilişkiyi inceliyor.

"19. yüzyılda Caddebostanı'nda bir fabrika meselesi: Yasaklama "mâni-i terakkiyât"a yol açıyor mu?" başlıklı makalesinde Onur Şar, 19. yüzyılın sonunda kurulan bir fabrika örneğinden yola çıkarak, Osmanlı'dan günümüze çevre bilincindeki değişimi/durağanlığı inceliyor.

Erdal Küçükyalçın, "Kaos İçinde Sükûnet: Kyoto Bahçeleri Ve Tarih" adlı yazı dizisinin ikincisine "Sengoku Döneminin Sonu Ve Honganji" başlıklı makalesiyle devam ediyor.

Toplumsal Tarih'in 189. sayısı, Resim ve Heykel Müzesi'nde yer alan "Serginin Sergisi" isimli sergi hakkında Ece Zerman'in Tomur Atagök ile yaptığı röportaja yer veriyor.

Mete Tunçay, "Amele Birliği 1923" isimli makalesinde, cumhuriyetin ilan edildiği yıl Türkiye işçi hareketi içindeki gelişmeleri ele alıyor.

Ayrıca, Emel Seyhan, Edhem Eldem düzenli köşeleriyle, Ersin Tosun kitap tanıtım yazısıyla, Veysi Sarısözen, Ozan Torun, Şeyma Arslan güncel bölümündeki yazılarıyla ilginç konuları aktarıyor ve yorumluyorlar. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 189 (2009), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder